ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 27 iulie 2012

Avem mii de bombe vii cu TBC rezistent la tratament. Confesiunea unui bolnav: Se poate lua oriunde, oricând

 Avem mii de bombe vii cu TBC rezistent la tratament. Confesiunea unui bolnav: Se poate lua oriunde, oricând
Avem mii de  bombe vii cu TBC rezistent la tratament. Confesiunea unui bolnav:  Se poate lua oriunde, oricând Anual, circa 700 de români care suferă de TBC- multidrog rezistent nu sunt diagnoscaţi, nu știu ce boală îi macină și dau bacilii mai departe, potrvit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Doar 300 de bolnavi ajung să se trateze și doar 15% se vindecă.

Suntem pe punctul de a deveni focar de infecţie cu tuberculoză rezistentă la tratament (TB-MDR) pentru Europa, au atenţionat, ieri, mai mulţi experţi în pneumologie, în cadrul conferinţei de lansare a campaniei "Stă în puterea ta să salvezi vieţi. Acţionează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză".
Ștefan Răduţ are doar 26 de ani, e din București, iar în urmă cu un an a fost diagnosticat cu acest tip de TBC. Primele semne care l-au făcut să meargă la medic au fost tusea care a persistat mai mult de trei săptămâni, oboseala și transpiraţiile nocturne abundente.
"Nu știu de unde am luat boala. Se poate lua de oriunde, oricând. Practic, 1/3 din populaţie e infectată, puţini o dezvoltă", povestește tânărul ajuns un cunoscător al fenomenului.
Ștefan a avut norocul să fie tratat de un medic din Institutul "Marius Nasta" care a cerut din prima inclusiv analiza care putea diagnostica TBC-ul multirezistent.
"Testele ies acum negativ, însă mai am de urmat încă un an de tratament. E extrem de dureros: zilnic trebuie să fac injecţii, iar efectele adverse sunt foarte neplăcute: ameţelile sunt crunte, iar auzul e afectat", adaugă tânărul.
Pneumologul Florin Mihălţan atrage atenţia că există două probleme care trebuie rezolvate în privinţa TB-MDR: modernizarea reţelei de diagnosticare și continuitatea terapiei.
"Nu trebuie să uităm că acești bolnavi sunt bombe vii pe care noi le trimitem în UE. Nu este însă suficientă asigurarea logisticii. E nevoie și de măsuri de suport social pentru acești bolnavi: bonuri de masă, bani pentru transport", a mai spus medicul.
"Nu știu de unde am luat TBC rezistent la tratament. Se poate lua de oriunde, oricând. 1/3 din populaţie e infectată."
ȘTEFAN RĂDU?, bolnav de TBC
Statistici care șochează
Conform estimărilor OMS, în România ar trebui diagnosticate anual aproximativ 1.000 de cazuri de TBC rezistent la tratament.
În 2011 s-au confimat 384 de cazuri și 161 au fost suspecţi (contacţi ai pacienţilor cu TB-MDR care prezintă simptome, dar care nu sunt diagnosticaţi cu certitudine).
Rezultatele tratamentului pentru cei diagnosticaţi cu TB-MDR în 2009 sunt îngrijorătoare: rata de succes a tratamentului a fost de 15,1%, mortalitatea a fost de 18,9%, eșecul de 36,7%, iar rata de abandon 20,2%.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Joi, 26 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu