ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 aprilie 2012

Trucuri contra indigestiilor de Sărbători

 Trucuri contra indigestiilor de Sărbători
Trucuri contra indigestiilor de Sărbători
Află cum poţi preveni și combate fără pastile problemele digestive de la masa de Paște.
 
Mâncarea din belșug și combinaţiile nepotrivite sunt foarte solicitante pentru aparatul digestiv. Dacă în timpul mesei mai și fumăm, bem cafea și alcool sau avem discuţii în contradictoriu, toate acestea cad și mai greu la stomac, spun specialiștii.
Fără cafea după masă!
Boabele de cafea conţin substanţe cum este catecholul, care îngreunează digestia, deja solicitată la maximum de masa copioasă de Paște. Prin urmare, ar trebui să evităm consumul de cafea după masă. „Cafeaua la ibric este și mai riscantă, deoarece zaţul poate fi un iritant al sistemului digestiv. De asemenea, există cercetări care arată că anumiţi compuși din zaţul cafelei favorizează creșterea nivelului colesterolului «rău»", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
Bea ceaiuri amare
Persoanele care suferă frecvent de probleme digestive ar trebui să fie pregătite la masa de Paște, adică să aibă la îndemână ceaiuri amare, pentru a stimula digestia prin „hărnicirea" bilei.
 „Una dintre cele mai eficiente plante care stimulează toate secreţiile digestive este pelinul. În plus, el combate constipaţia și crește pofta de mâncare", recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As din București. Efect tonic asupra bilei și asupra ficatului au în special păpădia, anghinarea și cicoarea.
„Păpădia este utilă și în caz de dischinezii biliare și de gastrite cronice. Iar anghinarea este cea mai bună aliată a ficatului. De asemenea, această plantă stimulează excreţia colesterolului prin bilă și scade astfel atât nivelul colesterolului, cât și al trigliceridelor din sânge", completează medicul Ruxandra Constantina.
Fiecare dintre aceste plante se poate administra sub formă de ceai, de tinctură sau chiar de comprimate (de la PLAFAR). Pentru efect maxim, remediile trebuie luate cu 15-30 de minute înainte de masă.
În caz de aciditate gastrică crescută, de colici abdominale sau de enterocolite, specialista recomandă un amestec de flori de gălbenele, de coada-șoricelului, sunătoare, rădăcină de lemn-dulce, flori de salcâm, rizomi de obligeană și de rădăcină de tătăneasă. Din două linguriţe de amestec și dintr-o cană cu apă fiartă se face o infuzie și se beau două-trei căni pe zi, după mese.
Mănâncă în tihnă
Pentru a evita problemele digestive, la masă trebuie să fii cât mai liniștit și să mănânci într-un ritm lent, mestecând pe îndelete fiecare îmbucătură. Discuţiile îndelungate, mai ales cele în contradictoriu trebuie evitate, fiindcă determină o creștere necontrolată a nivelului hormonilor de stres, care inhibă procesul natural de digestie. Prima consecinţă a acestor obiceiuri este balonarea, dar poate apărea și indigestia în unele cazuri.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Joi, 12 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu