ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 25 martie 2012

Ghimbir – proprietăţi și moduri de utilizare

Ghimbir – proprietăţi și moduri de utilizare
Ghimbir – proprietăţi și moduri de utilizare Ideea acestui articol a pornit în urma unei discuţii avute cu o colegă de redacţie despre o nouă reţetă de smoothie cu ghimbir, pe care aceasta a fost mândră sa mi-o împărtășească. Trebuie să recunosc că nu eram familiarizată cu multe detalii despre ghimbir, prin urmare, am început să caut mai multe informaţii despre această plantă „minune” regăsită atât în domeniul culinar, cat și în cel medical.

Cu un aspect destul de neobișnuit (ghimbirul are o coajă sidefie, iar rizomul său este de o formă neregulată) și cu o aromă subtilă, ghimbirul și derivatele acestuia ar trebui să se afle în bucataria fiecărei femei datorită beneficiilor sale multiple.
Ce este ghimbirul?
Ghimbirul este o plantă cultivată în regiunile tropice și subtropice. Originară din sudul Asiei și adusă în Europa în timpul cruciadelor, acest condiment conţine sodiu, magneziu, fosfor, zinc, calciu, vitamina A,C,E și vitamine din complexul B. Componentele active ale rădăcinii de ghimbir (rizomul) sunt considerate a fi uleiuri volatile și compuși fenolici (gingerol și shogaols).


Utilizări culinare ale ghimbirului
După cum spuneam la început, ghimbirul se regăsește în domeniul culinar, acesta fiind un condiment utilizat atât în reţetele de sosuri, supe, feluri principale, deserturi, cât și în cele de băuturi.

În funcţie de forma în care este utilizat, ghimbirul poate crește iuţeala, iar în același timp aroma sa scade sau viceversa.

Ocupând un loc fruntaș în topul ingredientelor utilizate în bucătăriile thailandezilor, indonezienilor, indienilor, chiar și japonezilor, ghimbirul se regăsește și în bucătăria ungurească tradiţională unde cunoaște o utilizare frecventă în condimentarea fripturilor, de obicei mai grase, cât și în preparea, spre exemplu, a conzonacului cu ghimbir proaspăt.

Dacă te gândești să experimentezi vastele arome pe care ghimbirul le oferă diferitelor reţete, iţi recomand: tradiţionala turtă dulce, berea de ghimbir, pui cu ghimbir la cuptor, plăcinţele cu vită și ghimbir, prajitură cu morcovi și ghimbir sau smoothie cu ghimbir.

Utilizări medicale ale ghimbirului
Pentru că rolul benefic al ghimbirului nu se limitează doar la bucătărie, acesta este utilizat și în scopuri medicale, fiind considerat un antibiotic natural.

După cum probabil sunteţi obișnuite în fiecare an, odată cu venirea primăverii, începe și sezonul răcelilor. Așadar, un protagonist ideal în combaterea tusei, virozelor respiratorii, sinuzitei, bronșitei, chiar și febrei este ceaiul de ghimbir. Fierbe în 250 ml de apă, o rădăcină de ghimbir proaspăt rasă, timp de 10 minute, și îi vei simţi imediat efectele.

Zilnic, multe dintre femei, se confruntă cu problema indigestei. Dacă și tu faci parte din această categorie, sunt bucuroasă să te anunţ că, dacă vei mânca câteva bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt poţi scăpa de micile probleme ce apar înainte/ după fiecare masă.
Acesta lupta impotriva gazelor din stomac, constipaţiei, crește apetitul, neutralizează toxinele, înlătură efectul de vomă/ greaţă și acţionează drept calmant pentru durerile abdominale.

Potrivit unor studii efectuate în China, este folosit și la tratarea persoanelor ce suferă de astm și reumatism.

Datorită beneficiilor de care dă dovadă, consider că își merită din plin titlul de „planta minune”. Ar trebui să știi că aplicaţiile acestuia nu se rezumă doar  la domeniul culinar și cel medical, prezent fiind și în industria parfumurilor (graţie uleiului esenţial pe care îl conţine), în industria cosmeticelor (există loţiuni cu ghimbir pentru tonifierea și revitalizarea părului, chiar și loţiuni de corp pe bază de ghimbir cu efect de întinerire) și în medicina alternativă (relaxează și detensionează musculatura).

Autor: Intre Fete
Sursa: www.intrefete.ro  Duminica, 25 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu