ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 25 martie 2012

Cum alegi dulciuri mai puţin nocive din supermarket?

Cum alegi dulciuri mai puţin nocive din supermarket?
Cum alegi dulciuri mai puţin nocive din supermarket? Mai ai timp să faci plăcinte și prăjituri de casă? Printre orele de la birou și cele acordate comunicării cu copilul tău, îţi mai rămâne o clipă doar, pentru cumpărături la supermarket. Dar cum alegi dulciuri mai puţin nocive pentru tine și familia ta?
Teoretic, dacă ești înarmată cu lista ingredientelor periculoase, poţi depista pe rafturi dulciuri inofensive. Dar medicul nutriţionist Adriana Dima spune că: “Zahărul nu este o substanţă absolut necesară organismului, de aceea e mai bine să fie consumat cât mai rar.” Cu alte cuvinte, atât de rar, încât în ocaziile acelea ai putea să-ţi găsești timp să prepari ceva. “În plus, dulciurile din magazin au amelioratori și conservanţi care solicită funcţiile ficatului și rinichilor.” 
Dar dacă totuși te topești de poftă de dulce, iată cum arată lista dulciurilor acceptate.

 
 
Urmărește conservanţii cu ochi necruţător

 
Poţi cumpăra sucuri naturale de fructe, fără adaos de zahăr și, dacă se poate, care să conţină pulpă. Cutia sau sticla trebuie deschise în clipa în care vrei să bei suc, apoi închise și păstrate nu mai mult decât câteva ore la frigider. “Dacă lăsaţi pe masă o cană cu un rest de suc timp de două, trei ore, o să descoperiţi că mirosul s-a transformat din aromă de fructe în miros de chimicale”, mai zice dr. Dima, așa, în treacăt, ca avertizare.
Poţi alege în relativă siguranţă produse derivate din cereale. Biscuiţii simpli sunt cei mai buni, poate cu lapte, în niciun caz cu o cremă colorată sau cu aromă de... orice. 
Și cerealele sunt bune: musli cu fructe. Și atât. Nu cacao, nu zahăr, nimic din ce e mai atrăgător și mai frumos ambalat pe raft. Rămâne să te înţelegi cu copilul, care vrea cereale ca-n reclame. 
Fructele confiate sunt cele mai bune, mai ales caisele și prunele. “Atenţie la stafide, pentru că uneori au codiţe. Ca și sâmburii de măsline, codiţele irită mucoasa și provoacă apendicita”, spune specialista. 
Sunt de preferat compoturile, dulceţurile sau mierea.
În ceea ce privește produsele de patiserie, sunt acceptabile doar rar și dacă sunt proaspete, excluzând merdenelele cu brânză și tot ce are cremă. Dacă le cumperi de la supermarket, limitează-te la foietaje simple: sărăţele, covrigei, cornuleţe cu rahat.
De la cofetărie nu cumpăra prăjituri roz, bleu sau verzi. Aplică legea după care alegi ciupercile: doar n-ai consuma vreodată ciuperci roșii cu buline albe, chiar dacă sunt atrăgătoare... Alege plăcinte cu fructe sau brânză de vaci.
Un pic de ciocolată neagră, cu procent mare de cacao, chiar îţi face bine. S-a demonstrat că ciocolata (neagră !) crește nivelul de endorfine din organism, deci este responsabilă pentru o stare bună psihică. Este indicată chiar și în curele de slăbire, cu condiţia să consumi responsabil. 
 
Ce să tai de pe lista copiilor

 
Evită madlenele, brioșele, blatul de tort din pungi pe care data de expirare e undeva în anul viitor. Asta implică o tonă de conservanţi.
Să nu dai zahăr și îndulcitori (în aceeași măsură, nici sare) copilului sub 1 an. Și așa, cerealele pentru bebeluși și laptele praf conţin zahăr, așa că nu mai agrava situaţia cu suplimente.
Mai există o lege dură a alimentaţiei: până la 3 ani, nici un copil nu ar trebui să facă cunoștinţă cu ciocolata neagră și Coca Cola. Dacă te topești de mila lui, ciocolata albă ar fi singura opţiune admisibilă. Dar nu îi faci un bine... 

Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Sambata, 24 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu