Trucuri ca să faci faţă meselor copioase |
![]() Atât de gustoasele bucate tradiţionale ne pun la încercare autocontrolul în aceste zile. Pentru că mâncăm mai multe preparate pe bază de carne și de grăsime, riscăm să avem probleme digestive. Iată câteva metode prin care poţi ţine la distanţă disconfortul abdominal. Preparatele din carne de porc sunt nelipsite din meniul acestor zile, iar aroma îmbietoare le poate juca feste până și celor mai disciplinaţi meseni. Dar și persoanele care se înfruptă cumpătat pot avea probleme digestive pe fondul schimbării obiceiurilor alimentare. Printre ele se numără balonarea, flatulenţa, crampele, borborismele sau constipaţia. Crudităţile te pregătesc pentru festin Pentru a stimula digestia, nutriţioniștii recomandă să începem masa cu o salată de crudităţi. Acestea vor forma un pat de fibre la nivelul stomacului, care stimulează secreţiile gastrice și mișcările peristaltice de la nivelul tubului digestiv. De exemplu, consumă ca aperitiv o salată de varză albă crudă, o salată de ţelină și de morcov, ori de conopidă crudă cu ceapă roșie și cu pătrunjel. În acest fel, te vei simţi mult mai bine decât dacă vei începe masa cu produse bogate din carne, din grăsime și gelatină, care obosesc stomacul din start. În acest fel prevenim constipaţia, dar și senzaţia de greutate care apare după mese. Condimentele previn problemele digestive Indiferent dacă alegi să consumi un aperitiv de fibre, asigură-te că nu abuzezi de carne! Porţia de carne trebuie să fie însoţită de o garnitură de legume gratinate sau fierte la abur. Alt truc pentru a ne feri de problemele digestive este folosirea condimentelor la gătit. Dintre cele care stimulează digestia, mărarul, pătrunjelul și cimbrul se folosesc în mod obișnuit la prepararea bucatelor românești. Profită și mai mult de pe urma lor adăugându-le, crude, în salata-aperitiv. De asemenea, poţi să încerci garnituri din legume peste care să adaugi condimente mediteraneene care protejează tubul digestiv, precum busuiocul, oregano sau rozmarinul. Dacă ai un tranzit abdominal accelerat, adaugă seminţe de coriandru peste mâncare. Printre cei mai buni aliaţi în prevenirea problemelor digestive se numără anasonul, feniculul, tarhonul și chimenul. Aceste condimente folosite intens în bucătăria asiatică previn meteorismul și colicile abdominale. Seminţele de anason au o aromă ușor înţepătoare și se pot adăuga pisate și în carnea tocată. Feniculul este utilizat și în bucătăria franceză și italiană. Poţi încerca să prepari feniculul proaspăt la grill, ca garnitură pentru friptura de porc. Dacă nu vrei să schimbi gustul binecunoscut al mâncării preferate cu aceste condimente exotice, apelează la alte trucuri. Bea un ceai de fenicul după masă sau ia o jumătate de linguriţă de chimen sau de amestec obţinut din seminţe prăjite de anason, de chimen și de fenicul, cu apă. Dulciurile, nu imediat după masă Cozonacul în sine este un preparat indigest și ne pune probleme și mai mari dacă îl mâncăm imediat după masă. Același lucru este valabil pentru torturi și prăjituri concentrate. La modul ideal, dulciurile se consumă la interval de cel puţin o oră după masă. Încearcă biscuiţii cu ghimbir, cu cardamom sau cu nucșoară. Tot între mese poţi consuma ghimbir proaspăt, tăiat în rondele. Este un excelent tonic digestiv și combate senzaţia de greaţă. De ajutor în acest sens sunt și ceaiul de sunătoare sau limonada preparată în casă, cu miere. De asemenea, fructele consumate ca și gustări între mese stimulează digestia, iar printre cele mai recomandate de nutriţioniști sunt ananasul proaspăt, papaya și kiwi-ul. Acestea conţin enzime similare fermenţilor digestivi, care ajută metabolismul. Mănâncă puţin din tot ce îţi place Sfatul nutriţioniștilor este să mâncăm cu moderaţie, adică puţin din tot ce ne place, mai ales că mesele tradiţionale înseamnă mai multe preparate pe bază de carne. De asemenea, dacă în prima parte a zilei ai mâncat consistent, ferește-te să consumi aceleași alimente seara. O cină ușoară poate consta într-o supă-cremă de legume sau într-o salată de crudităţi. În acest fel nu vei transforma zilele de vacanţă într-un prilej de oboseală. Specialistul nostru Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare București În aceste zile în care nu prea strângem masa, în primul rând, este importantă moderaţia și atenţia la asocierea alimentelor. Este bine ca la o masă să nu mănânci mai mult de un fel de mâncare concentrat, iar în această categorie intră orice, în afară de legume și de fructe. Deci, dacă mâncăm friptură de porc, nu o asociem cu pâine, cu mămăligă și, mai ales, nu cu cartofi prăjiţi. Carnea grasă se digeră cel mai bine în combinaţie cu legume. Putem încerca și legumele amare, mai puţin cunoscute la noi, care protejează ficatul și stimulează secreţia biliară,. cum ar fi, de exemplu, anghinarea. Mai ales în aceste zile, este important să ne ridicăm de la masă când încă mai simţim o ușoară senzaţie de foame. Recomand moderaţie în ceea ce privește consumul de alcool (vin roșu de bună calitate, bărbaţii - cel mult 300 ml zilnic, iar femeile - jumătate din această cantitate, iar tăria - 50, respectiv 25 ml) și atrag atenţia că, în combinaţie cu carnea grasă și cu tutunul, alcoolul poate să declanșeze un episod de pancreatită acută. De asemenea, recomand plimbările în aer liber între reprizele de masă, pentru a stimula digestia. Asociere Asigură-te că cel puţin jumătate din farfurie este plină cu legume, pentru a proteja tubul digestiv. |
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Sambata, 31 Decembrie 2011 |
duminică, 1 ianuarie 2012
Trucuri ca să faci faţă meselor copioase
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu