Dieta recomandată atunci când te doare capul |
![]() De multe ori, la originea cefaleei se află alimentele pe care le punem pe masă. Carnea de porc, fast-food-ul, dulciurile și chiar unele legume și fructe ne pot declanșa dureri de cap. Dar, pe de altă parte, există alimente care ne pot trata suferinţa. Din dorinţa de a scăpa cât mai rapid de chinuitoarele dureri de cap, suntem adeseori tentaţi să recurgem la medicamente antiinflamatoare. Însă și alimentaţia ne poate ajuta să reducem inflamaţiile care declanșează cefaleea. Unele dintre cele mai puternice substanţe antiinflamatoare sunt acizii grași Omega 3, care se găsesc în concentraţii mari în peștele gras oceanic, precum tonul, macroul, somonul, heringul și sardinele. Proprietăţi antiinflamatoare are și vitamina C, pe care o poţi lua în acest sezon din mere, cătină, kiwi, varză și din pătrunjel. Atenţie la aditivii alimentari! De partea cealaltă, există substanţe care agravează inflamaţiile din corp. Din această categorie fac parte grăsimile saturate din carnea de porc, de miel și de oaie, grăsimile hidrogenate din produsele de patiserie și din multe alimente fast-food, zahărul alb, nitriţii din mezeluri și glutamatul monosodic, un potenţiator de gust folosit astăzi în foarte multe produse procesate. Potrivit unor studii recente, efect proinflamator se pare că are și o substanţă numită solanină, care se găsește în concentraţii mai mari în vinete, în cartofi și în roșii. Evită dulciurile concentrate Bomboanele, prăjiturile și toate celelalte dulciuri concentrate și rafinate conţin un tip de zaharuri care se asimilează rapid și care cresc brusc nivelul glicemiei, pentru ca apoi acesta să scadă la fel de brusc. Aceste fluctuaţii rapide afectează vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv de la nivel cerebral. Ele produc inflamaţii care declanșează, printre altele, dureri de cap. Așadar, iată încă un motiv pentru care aceste alimente ar trebui excluse din dieta celor care se confruntă cu dureri de cap. Fructele proaspete nu doar că au o concentraţie mai mică de zaharuri, comparativ cu dulciurile rafinate, dar ele se asimilează lent și nu cauzează fluctuaţii atât de mari ale glicemiei. Mănâncă puţin și des Multe persoane au obiceiul de a sări peste micul dejun sau chiar de a mânca o singură masă pe zi, foarte consistentă. Atunci când ne înfometăm, nivelul glicemiei scade foarte mult, iar o masă copioasă va duce la creșterea bruscă a acestuia. Prin urmare, în organismul nostru se produc fluctuaţii glicemice, care deteriorează vasele sangvine și care favorizează durerile de cap. Pentru a menţine constant nivelul glicemiei, ar trebui să mănânci de trei ori pe zi, iar între mese să existe câte o gustare. O metodă foarte bună de a menţine constant nivelul glicemiei este să consumi alimente bogate în fibre alimentare, cum sunt cerealele integrale, merele, morcovii sau varza. Acestea reduc din efectul hiperglicemiant al meselor concentrate, dar nu fac minuni în caz de excese. Hidratează-te suficient De regulă, persoanele care mănâncă una-două mese pe zi nici nu beau suficiente lichide, ba, mai mult, beau doar cafea, care are efect excitant asupra celulelor nervoase (ca și ciocolata) și care deshidratează. Durerile de cap sunt printre primele semne ale deshidratării. Când în circulaţia sangvină nu există o cantitate suficientă de apă, sângele devine mai vâscos, iar vasele se îngustează pentru a permite în continuare o circulaţie optimă. Însă, prin acest mecanism, se reduce cantitatea de oxigen și de nutrienţi care ajunge la creier. Reducerea cantităţii de electroliţi din circulaţia sangvină ca urmare a deshidratării este un alt motiv al apariţiei durerilor de cap. Electroliţii (sodiu, potasiu, calciu) sunt esenţiali pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Brânzeturile cu mucegai agravează cefaleea Apariţia durerilor de cap poate fi legată și de un tip de substanţe naturale din alimente, numite amine. Din această categorie fac parte tiramina, feniletilamina și histamina. Tiramina se găsește în brânzeturile fermentate (telemea, brânză de burduf, feta, parmezan, camembert), în alune, nuci, seminţe, citrice, banane, ciocolată și în alimentele afumate. Feniletilamină există în ciocolată, iar histamina este conţinută de băuturile fermentate (vin), de alimentele fermentate (brânză, murături), de vinete, de spanac și de roșii. Pe lângă acestea, există alimente care generează eliberarea unor cantităţi mari de histamine în corp, cum ar fi căpșunele, albușul de ou și scoicile. Specialistul nostru prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare Ca o regulă generală, este de preferat să optăm pentru alimente ușor digerabile atunci când ne confruntăm cu dureri de cap, deoarece o suprasolicitare a organismului, cum ar fi cea digestivă, va agrava problema. Există câteva alimente cu acţiune antiinflamatoare care ne pot ajuta să scăpăm de durerile de cap. Printre acestea se numără ananasul, kiwi și papaya. Ele trebuie consumate neapărat crude pentru a beneficia de proprietăţile antiinflamatoare. Cauza migrenelor este uneori nivelul scăzut de serotonină la nivelul creierului. În astfel de situaţii, este bine să mâncăm alimente care conţin triptofan, un precursor al serotoninei. El se găsesște în banane, în brânza de vaci, în lapte, în carnea de curcan și în alunele de pădure. De evitat Îndulcitorii artificiali favorizează inflamaţiile care provoacă cefalee. ![]() |
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Duminica, 8 Ianuarie 2012 |
duminică, 8 ianuarie 2012
Dieta recomandată atunci când te doare capul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu