3 trucuri antimahmureală |
![]() Durerile de cap, stările de greaţă, sensibilitatea la lumină și la sunete puternice sunt simptome care apar, aproape invariabil, după o petrecere cum este cea de Crăciun sau de Anul Nou. Există totuși câteva soluţii pentru a preveni mahmureala! 1. Mănâncă înainte de a consuma alcoolDacă bei pe stomacul gol, alcoolul este metabolizat rapid, iar vaporii ajung imediat în sânge, crescând alcoolemia și grăbind procesul de „îmbătare". De aceea, specialiștii îţi recomandă să mănânci ceva înainte de a consuma alcool, pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge și pentru a-i oferi organismului mai mult timp să proceseze toxinele din astfel de băuturi. Cele mai indicate sunt alimentele grase și carbohidraţii, de aceea se spune că înainte de a bea alcool e bine să mănânci pâine cu unt. În plus, dacă stomacul este deja plin cu alimente, alcoolul nu va mai avea un efect atât de iritant asupra mucoasei gastrice, prevenind astfel senzaţia de greaţă și voma. 2. Bea multă apă Alcoolul deshidratează excesiv organismul, iar dacă la petrecere mai și dansezi, elimini cantităţi mari de apă din corp. Aceasta este una dintre explicaţiile durerilor puternice de cap și ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi după consumul de alcool. De aceea, este bine să te hidratezi corespunzător atât înaintea, cât și în timpul petrecerii. Specialiștii recomandă să bei un pahar cu apă după fiecare pahar de alcool. Această practică nu doar te va ajuta să te menţii hidratat, ci va da corpului mai mult timp pentru a procesa alcoolul, va dilua toxinele și va reduce iritaţia de la nivelul stomacului. Cel mai indicat ar fi să bei apă minerală, care acoperă și cantitatea de electroliţi (potasiu, calciu) eliminată prin mersul des la toaletă și prin transpiraţie. 3. Ai grijă cât, dar și ce bei! Desigur, principala regulă pentru a evita mahmureala este să bei cu moderaţie, mai ales dacă nu obișnuiești să consumi alcool. La persoanele care nu beau frecvent, care sunt obosite și care nu au mâncat înainte, simptomele specifice mahmurelii pot apărea și după trei pahare de alcool consumate într-un interval de patru-șase ore. Contează însă și ce bei. Astfel, studiile au arătat că atunci când combini mai multe tipuri de băuturi alcoolice, pui în dificultate sistemul digestiv și ficatul și, de aceea, simptomele mahmurelii vor fi mai accentuate. Dar, chiar dacă nu le combini, anumite tipuri de băuturi cresc riscul de mahmureală în comparaţie cu altele: Berea - are cel mai mic nivel de alcool (între 4 și 6%), dar este carbogazoasă, ceea ce face ca alcoolul să fie absorbit mai rapid de organism. De asemenea, în sânge se acumulează o cantitate mai mare de toxine ce rezultă în urma metabolizării berii. Vinul - are o concentraţie de alcool mai mare decât cea a berii (7-15%), dar nu este carbogazos și, deci, nu este absorbit rapid în sânge. Vinul alb este mai sigur decât cel roșu, fiindcă are în compoziţie mai puţine substanţe care cresc riscul de mahmureală. Tăriile - au cea mai mare concentraţie de alcool (40-95%) și, deci, persoanele care le consumă prezintă cel mai crescut risc de mahmureală. Totuși, tăriile deschise la culoare, cum sunt votka, romul alb și ginul conţin mai puţine substanţe ce dau mahmureală decât tequilla, whiskey-ul și coniacul. |
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Sambata, 31 Decembrie 2011 |
duminică, 1 ianuarie 2012
3 trucuri antimahmureală
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu