ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 12 decembrie 2011

Uleiul de pește scade riscul de răceală în primele luni de viaţă

 Uleiul de pește scade riscul de răceală în primele luni de viaţă
Uleiul de pește scade riscul de răceală în primele luni de viaţă
Gravidele care iau suplimente cu acizi grași Omega 3 DHA (docosahexaenoic acid) în timpul sarcinii vor avea copii cu un risc  mai mic de a contracta o răceală în primele trei luni de viaţă, afirmă cercetătorii americani de la Universitatea din Atlanta.
Până în prezent, medicii erau sceptici în a recomanda gravidelor acest tip de Omega 3, deoarece exista riscul ca mercurul prezent în peștii oceanici din care se extrag acești acizi grași esenţiali să ajungă în aceste suplimente.
„Probabil este prea devreme ca administrarea de Omega 3 să devină o rutină în cazul gravidelor, însă este esenţial să se știe faptul că acesta nu este periculos pentru copil, ba, mai mult, îl ferește de viroze respiratorii care, în primele luni de viaţă, cresc riscul de complicaţii“, explică profesorul Usha Ramakrishnan.
Un supliment alimentar popular, uleiul de pește este foarte indicat în perioada de creștere, pentru că ajută la dezvoltarea oaselor și creierului. El are însă și câteva contraindicaţii. Află care sunt acestea.
Uleiul de pește poate avea efecte adverse
Datorită vitaminei D din compoziţie, uleiul de pește este foarte util în prevenţia rahitismului. Mai ales în perioada de iarnă, când lumina solară care permite sintetizarea acestei vitamine este redusă, suplimentele alimentare cu ulei de pește sunt indicate copiilor. Un motiv în plus este acela că acizii grași Omega 3 pe care îi conţine au un rol deloc de neglijat în dezvoltarea cerebrală. Din aceleași motive, uleiul de pește ar trebui administrat și la vârsta a treia, când oasele se demineralizează și se instalează neurodegenerescenţele. Conţinutul de vitamina A recomandă uleiul de pește și pentru prevenirea problemelor de vedere, iar cel de Omega 3 pentru reducerea nivelului colesterolului „rău" și pentru fluidizarea sângelui.
Crește riscul de hemoragie
Multe persoane consideră că, fiind un produs natural, uleiul de pește nu poate avea efecte adverse și nu cer sfatul medicului înainte de administrare. O practică greșită, spun specialiștii. Persoanele care urmează un tratament cu anti­coagulante ar trebui să consulte un medic înainte de a lua ulei de pește, pentru că și acest supliment alimentar fluidizează sângele. Prudenţa trebuie să caracterizeze și gravidele, căci uleiul de pește conţine vitamina A, iar în doze mari, ea poate provoca malformaţii fetale.
Atenţie la modul de păstrare!
Uleiul de pește se alterează ușor la temperaturi ridicate și în contact cu lumina. De aceea, ­este foarte important să se respecte întocmai condiţiile de păstrare menţionate în prospect. Capsulele care au căpătat miros rânced trebuie aruncate, la fel și cele din care a ieșit uleiul.
Specialistul nostru
Prof. dr.  Ioan Fulga Șeful ­Catedrei de ­Farmacologie UMF „Carol Davila"
Este foarte important de unde procurăm uleiul de pește, pentru că nu întotdeauna este de calitate. Deși poate ne bucurăm că am găsit un produs mai ieftin, este mai bine să ne ferim de firmele necunoscute. Există mai multe procedee de extragere, iar unele nu păstrează toate proprietăţile terapeutice ale acestui ulei. De asemenea, există riscul ca peștele din care a fost extras să fi fost contaminat cu mercur și să suferim intoxicaţii din această cauză. Cei care nu-și permit un supliment de calitate pot lua uleiul de pește dintr-o sursă ieftină, naturală și accesibilă: sardinele integrale (consumate cu oase), de preferat în ulei de măsline

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 12 Decembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu