ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 14 decembrie 2011

Ce să nu mănânci când te doare capul

Ce să nu mănânci când te doare capul
Ce să nu mănânci când te doare capul Ar trebui să scoţi din alimentaţie telemeaua, unii aditivi alimentari și unii îndulcitori artificiali dacă te confrunţi cu dureri de cap.
Chiar și alimentele naturale, care nu conţin E-uri, pot să agraveze durerile de cap. Unele dintre ele conţin substanţe care fie cresc nivelul tensiunii arteriale, fie au efect excitant asupra celulelor nervoase. În ambele cazuri, intensitatea durerilor de cap crește.
Ciocolata. Cafeina are un efect excitant asupra celulelor nervoase și poate agrava durerile de cap. Cafeaua și produsele de tip cola sunt și ele de evitat dacă te confrunţi cu această problemă.
Brânza fermentată. Tiramina, un aminoacid care se găsește în telemea, în brânza de burduf, în feta, în parmezan și în Camembert, poate fi nu doar un factor agravant al durerilor de cap, ci și unul declanșator. Tiramina crește nivelul tensiunii arteriale și provoacă în acest mod migrene. Ea se găsește și în alte alimente, cum ar fi alunele, soia, carnea afumată și cea procesată, peștele afumat, iar în cantităţi mai mici - bananele și portocalele.
Supele concentrate. Mai multe studii au semnalat faptul că glutamatul de sodiu, unul dintre cei mai folosiţi aditivi, poate agrava durerile de cap. Îl găsești în foarte multe alimente din comerţ: în sosuri, supe concentrate, mezeluri, budinci, etc. Pe etichetă se poate găsi și sub alte denumiri: glutamat monosodic, monosodium glutamate, natrium glutaminat, sodium 1 glutamate sau E621.
Îndulcitorii artificiali. Aspartamul este și el în categoria substanţelor care pot declanșa dureri de cap, așa încât ar fi de preferat să folosești îndulcitori naturali dacă te confrunţi cu această problemă. Mierea este cea mai bună opţiune.
Mezelurile. Salamurile, cârnaţii și șunca pot conţine nitriţi și nitraţi, care dau culoarea roșiatică și care conferă un plus de aromă. Însă aceștia se numără printre factorii agravanţi ai migrenelor.
Îngheţata. Alimentele și băuturile reci nu sunt recomandate în caz de dureri de cap. Ele pot avea efect agravant mai ales dacă sunt consumate după ce ai făcut exerciţii fizice și temperatura corpului este ridicată.
Alimentele sărate. Atunci când consumăm o cantitate mare de sare, circulaţia sângelui se reduce semnificativ, iar celulele nervoase nu mai primesc suficient oxigen, ceea ce favorizează sau agravează durerile de cap. Ar trebui să consumăm zilnic cel mult 5 grame de sare pe zi, dar majoritatea oamenilor consumă de trei ori mai mult.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Miercuri, 14 Decembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu