ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 25 noiembrie 2011

Mărul, un medicament pentru orice vârstă

 Mărul, un medicament pentru orice vârstă
Mărul, un medicament pentru orice vârstă
Proverbul :”Un măr pe zi poate ţine la distanţă medicul de casă” este  valabil dacă deliciosul fruct este mâncat cu coajă cu tot, spun oamenii de știinţă de la Universitatea americană din Iowa (SUA).
Specialiștii prestigioasei instituţii precizează că stratul de substanţe chimice, aplicat pe coaja fructului sub formă de ceară, are rolul să-i prelungească viaţa în timpul depozitării.
Totuși, unii consumatori preferă să mănânce mărul fără coajă, iar obiceiul acesta reduce o bună parte din beneficiile pe care deliciosul fruct le are asupra organismului.
În compoziţia sa, mărul conţine din belșug acid ursolic, substanţă care protejează organismul de multe boli : are acţiune antireumatică și diuretică, ajută la regenerarea pielii (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi și un remediu care să prevină atrofierea mușchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă, a precizat Christopher Adams, coordonatorul studiului.
În același timp, merele, fructe dulci-acrișoare, previn astmul, reduc nivelul colesterolului și riscul apariţiei cancerului de colon. Aroma acestor fructe are și un efect calmant asupra organismului, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.
În medicina alternativă, merele sunt ideale datorită efectelor vindecătoare: digestive, antiseptice, depurative, tonice, laxative și diuretice. Zaharurile din mere (mai ales fructoza) menţin la un nivel echilibrat cantitatea de zahăr din sânge.
Pentru a beneficia de întreaga sa putere terapeutică, mărul se consumă în întregime, cu coajă, cu cotor și cu sâmburi, spun nutriţioniștii francezi.
„În anotimpul rece, când riscul de viroze este crescut, este bine să faceţi cure cu mere, deoarece delicioasele fructe fortifică sistemul imunitar.
În plus, de atuurile merelor pot beneficia toate categoriile de persoane, de la copiii anemici, convalescenţi și până la cei care depun eforturi fizice și intelectuale susţinute și care au imunitatea scăzută.
În curele de mere, cantitatea indicată este de patru-cinci mere pe zi, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
Pectinele conţinute de măr, asociate cu unele minerale (potasiu, fosfor, calciu), vitamine ( C, A și B3), fructoză, taninuri și cu zaharuri acţionează ca adjuvant în peste 70 de afecţiuni".
Reglează nivelul colesterolului
Consumul de mere ajută la scăderea valorii colestrolului cel „rău". Atunci când cercetătorii de la Universitatea din Toulouse, Franţa, au descoperit această proprietate a merelor, informaţia a fost răspândită pe tot mapamondul.
O fibră din compoziţia miraculosului fruct, denumită pectină, este considerată a fi una dintre cele mai importante arme împotriva colesterolului.
Temuta afecţiune poate fi întâlnită nu numai la persoanele în vârstă, ci și la tineri.
Benefice pentru digestie
Merele au efect benefic asupra digestiei. Ele se digerează ușor și, în plus, conţin acid malic și acid tarctic, care inhibă fermentaţia la nivelul intestinelor.
În tratarea enteritelor și mai ales în cazurile de diaree în formă gravă, iată un remediu eficient care se prepară astfel: merele se curăţă de coajă și de sâmburi, se dau printr-o răzătoare fină și se consumă câte 500g până la 1500 g pe zi, timp de 48 de ore.
Dacă diareea nu cedează în cele două zile de tratament, se continuă terapia încă o zi sau două.
Eficiente în afecţiunile respiratorii
Cei care au probleme respiratorii, cauzate de viroze, pot consuma un mic dejun preparat din două mere amestecate cu miere și o linguriţă de scorţișoară, timp de o săptămână.
În caz de bronșită, este foarte eficientă o salată preparată din cinci linguri de mere tăiate mărunt în amestec cu șase linguri de hrean ras și o lingură de morcov ras.
Salata se asezonează cu o lingură de miere și cu ulei de măsline, după gust. Acest remediu, care se administrează vreme de cinci-șase zile, ușurează respiraţia și combate febra.
Licopenul previne infarctul
Merele roșii conţin în coajă licopen, o substanţă care, în anumite cantităţi, reduce riscul de inflamare a miocardului.
Aceste cantităţi se acumulează consumând zilnic cel puţin un măr roșu.
Pentru obezi, „zile de mere"
Persoanelor supraponderale și obezilor li se recomandă să includă în regimul lor alimentar „zile de mere", când trebuie să consume câte un kg de mere sau de suc de mere pe zi.
Pentru prepararea sucului se folosesc merele ionatane sau cele galbene. Acestea stimulează funcţiile ficatului și ale rinichilor și combat acumularea grăsimilor. Dieta se poate repeta la un interval de șase zile.
Alegeţi pentru dietă soiul de mere preferat
Pe piaţă există peste 7000 de soiuri de mere, care se diferenţiază prin culoare, aromă și grad de aciditate.
Mărul dublu delicios este roșu, are o aromă intensă, asemănătoare cu pepenele galben și este lipsit de aciditate.
Soiul Golden are o aromă foarte plăcută, este galben, suculent și foarte dulce.
Mărul Ionathan, foarte apreciat pentru aroma sa inconfundabilă, este mai suculent și mai dulce decât alte soiuri.
În schimb, mărul Florena este acrișor și este consumat de persoanele care vor să-și menţină greutatea.
Foarte suculent și potrivit de dulce este soiul Wagner, care se păstrează foarte bine până la recolta următoare.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Vineri, 25 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu