
Specialiștii în nutriţie recomandă detoxifierea ca pe o necesitate atunci când apar stări de oboseală nejustificate, balonări și tulburări digestive, iar asta în ciuda unui stil de viaţă echilibrat. Cu toate acestea, există încă o oarecare dezinformare cu privire la modul în care se face o detoxifiere eficientă, în condiţii de siguranţă.
Specialiștii de la
Huffington Post recomandă 10 alimente care ajută la eliminarea toxinelor periculoase din corpul nostru.
Sfecla roșie. Conţine diferite substanţe nutritive benefice pentru organism, printre care vitamina C, vitamina B1, B2, B3, B6, beta caroten și reprezintă o sursă preţioasă de fier, magneziu, zinc și calciu - adică necesarul unei detoxifieri optime. Sfecla roșie este indicată și în tratarea afecţiunilor ficatului și a vezicii biliare, organe de maximă importanţă în eliminarea toxinelor. De asemenea, cantitatea mare de fibre din sfecla roșie îmbunătăţește digestia.
Algele de mare. Au ocupat mereu un loc important în dietă, conţinând vitamine și minerale care tonifică organismul. Aceste plante găzduiesc antioxidanţi puternici, care ajută la alcalinizarea sângelui și îmbunătăţirea tractului digestiv. Algele marine absorb toxinele din tractul digestiv la fel cum un dedurizator reduce duritatea apei și depunerile de calcar. Algele de mare oferă cea mai largă gamă de minerale dintre toate produsele alimentare, conţinând practic toate mineralele găsite în ocean - aceleași care se găsesc și în sângele uman.
Păpădia. Este o sursă bogată în minerale și oferă o varietate de fitonutrienţi, dar puţini știu că este planta cu cele mai puternice proprietăţi detoxifiante de la noi. Păpădia conţine antioxidanţi puternici, care sprijină curăţarea tractului digestiv și detoxifică ficatul și rinichii. Încercaţi să adăugaţi frunze de păpădie în salată.
Broccoli. Este o sursă excelentă de vitamina A și C, fier și calciu, bogată în fibre și săracă în calorii și are proprietăţi antioxidante care previn apariţia unor forme de cancer. O alta proprietate interesantă este eliminarea unor fitochimicale (sulforaphane) în momentul tăierii, fierberii, mestecării sau digerării, cu rol în detoxifiere și inhibarea înmulţirii celulelor tumorale. Germenii de broccoli sunt mult mai benefici decât planta în sine, conţinând de 20 de ori mai mult sulforaphane.
Seminţele de in. În timpul unei diete de detoxifiere, este important să ne asigurăm că toxinele sunt eliminate în mod corespunzător. Seminţele de in asigură o sursă de fibre care ajută la eliminarea toxinelor din tractul intestinal. De altfel, ele conţin aproape de două ori mai mulţi acizi grași esenţiali Omega 3 decât peștele, datorită cărora menţin sănătatea inimii, au efect antioxidant și antitumoral, contribuind la prevenirea cancerului de sân, de colon și de prostată. Încercaţi să consumaţi două linguri de seminţe de in în apă cu lămâie, în fiecare dimineaţă.
La ce ajută cura cu seminţe de in
Lămâile.Stimulează eliberarea de enzime și ajută la transformarea toxinelor astfel încât să poată fi ușor de eliminat din organism. Lămâia e o sursă foarte bună de vitamina C, substanţă ce contribuie la detoxifierea organismului și arderea grăsimilor. Consumând apă cu lămâie în fiecare dimineaţă, ajutăm la echilibrarea acidităţii alimentelor mâncate.
Usturoiul. Chiar dacă nu miroase prea plăcut, usturoiul nu ar trebui să lipsească din nicio cură de detoxifiere: este un puternic antiviral, antiseptic și antibiotic. Usturoiul are un efect pozitiv asupra procesului digestiv și ajută la curăţarea ficatului.
Anghinare. Nu este numai un aliment gustos, ci și unul foarte sănătos. Datorită conţinutului de cinarină, anghinarea stimulează producţia de bilă, previne indigestiile și asigură o digestie sănătoasă. Este și un diuretic excelent ce favorizeaza eliminareatoxinelor din organism, protejând ficatul.
Turmericul. Este considerat un aliment eficient în eliminarea toxinelor, el putând fi consumat în salate. Curcumina, ingredientul activ din turmeric ce îi conferă culoarea galbenă, ajută la tratarea tulburărilor hepatice și digestive și poate contribui la vindecarea cancerului de sân și prostată.
Merele. Conţin o sumedenie de substanţe nutritive benefice precum fibre, vitamine, minerale și fitochimicale, toate contribuind la procesul de detoxifiere. Conţinutul ridicat de fibre recomanda merele pentru reglarea tranzitului intestinal și stimularea detoxifierii organismului, iar acidul malic, cel care îi dă fructului gustul acrișor, stimulează digestia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu