ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 16 septembrie 2011

Mituri despre conceptie si infertilitate

Mituri despre conceptie si infertilitate
Mituri despre conceptie si infertilitate

In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul de a procreea. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezintat la o clinica de fertilitate, pentru a se programa la proceduri complicate de fertilizare, nu stiau ce presupune un ciclu menstrual, zile fertile, contact sexual, ejaculare intravaginala si alte notiuni de baza pentru a ramane insarcinate.

Dr. Joshua Klein, medic ginecolog obstetrician si cercetator in endocrinologie reproductiva si infertilitate la Centrul Medical al Universitatii din Columbia, New York, a enumerat pentru Health.com cele mai frectevnte greseli pe care le-a intalnit la cele care incercau sa ramana gravide.
40 este noul 30
Niciodata in istorie nu au foat atat de multe femei care sa-si amane maternitatea pana dupa 35 de ani. Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a raportat ca, in 2006, aproximativ o nastere din 12, in SUA, a reprezentat aducerea pe lume a primului copil pentru o femeie trecuta de de 35 de ani, comparativ cu o nastere din 100 in 1970.
Aceleasi influente, sociale si economice, care au contribuit la aceasta realitate au facut multe femei sa creada ca perioada fertila a lor se intinde in mod natural pana dupa 40 de ani. Din pacate, realitatea este alta: riscul de infertilitate – definita ca macar un an de contacte sexuale regulate, fara protectie, ce nu s-au finalizat cu o sarcina – creste odata cu varsta, de la 6% la femeile intre 20 si 24 de ani, pana la 64% la cele aflate intre 40 si 44 de ani.
Nu e nicio graba
Un studiu revolutionar la vremea respectiva, facut pe mai mult de 5.000 de cupluri in anii ’40 si ’50, a aratat ca cel putin 85% dintre ele au conceput un copil in decursul primului an de incercari. Astfel a fost definita perioada de un an ca punct de reper pentru punerea diagnosticului de infertilitate, si multe cupluri amana evaluarea pana dupa expirarea perioadei prestabilite.
Regula de un an este una rezonabila pentru femeile mai tinere de 35 de ani, care sunt perfect sanatoase. Dar oricine a trecut de acea varsta sau are orice fel de probleme ginecologice sau medicale (menstruatii neregulate sau dureroase, diabet, probleme cu glanda tiroida etc.), ar trebui mearga la o evaluare de la bun inceput. Exista numeroase probleme de fertilitate care pot fi tratate cu usurinta, dar care pot face aproape imposibila conceptia fara asistenta medicala. Timpul este pretios atunci cand vine vorba de fertilitate.
Facem sex destul de des
Dr. Klein este uimit cat de des programul aglomerat interfereaza cu fertilitatea: “Am cunoscut atat de multe cupluri ocupate din punct de vedere profesional, oameni care sunt surprinsi ca nu asteapta un copil, dar ei ajung sa doarma impreuna in acelasi pat [...] o data la o luna sau doua”. Fara verificarea perioadei fertile, relatiile aleatoare conjugale, mai ales daca sunt rare, se finalizeaza greu cu o sarcina.
Este bine de stiut si de retinut, conform cercetarilor, ca pana si cuplurile formate din parteneri foarte fertili, aflati amandoi la douzeci si ceva de ani, perfect sanatosi, vor avea, in cel mai bun caz, 25% sanse de a concepe intr-o luna oarecare. Aceasta fereastra asa-numita fertila este “deschisa” patru – cinci zile pe luna, inainte si in perioada de ovulatie, si este recomandat un contact sexual la fiecare 24 pana la 48 de ore in perioada respectiva. Statistic vorbind, sansele de reusita scad la 10-15% pe luna pentru femeile care nu au ramas gravide in primele in primele trei luni, iar 5% sau mai putin este rata dupa un an.
Femeia este de vina
Multiple cutume istorice, culturale si religioase au condus spre ideea ca intr-un cuplu aproape intotdeauna problemele de infertilitate se trag din partea feminina. Nu este o presupunere ilogica avand in vedere ca sistemul reproductiv al femeii este mult mai complicat decat al barbatului, si are, prin urmare, mai multe componente ce se pot imbolnavi sau ceda.
Insa realitatea este ca si barbatii pot avea o multime de probleme. Situatii precum numarul scazut de spermatozoizi sau sperma anormala/nesanatoasa reprezinta problema principala in 25% pana la 35% din cazuri in ceea ce priveste cuplurile infertile. In plus, unele rapoarte avertizeaza asupra faptului ca infertilitatea masculina, la nivel mondial, este in crestere. Motivul este inca neclar, dar unele teorii arata cu degetul spre toxinele din mediul inconjurator.
In plus, chiar si in cuplurile cu probleme de fertilitate pe partea feminina, defecte minore de la nivelul spermei contribuie suficient pentru a face o sarcina dificil de realizat, daca nu chiar imposibil, fara ajutor. Din acest motiv, este esential ca barbatii sa se implice inca de la inceput in evaluari, atunci cand cuplul nu reuseste sa conceapa. De obicei, se incepe cu o analiza a lichidului seminal. Daca o anomalie este identificata, va fi probabil necesara consultarea unui urolog sau apelarea la teste suplimentare.
Relaxati-va!
Nu exista nicio indoiala ca nivelul ridicat de stres este asociat cu infertilitatea, si ca infertilitatea este asociata cu mult stres. In timp ce mecanismul biologic exact al modului in care stresul influenteaza, nu este pe deplin inteles, substante precum cortizolul, epinefrina, melatonina, opiaceele si altele sunt cunoscute pentru faptul ca afecteaza atat nivelul stresului cat si fertilitatea. Urmand aceasta linie, un studiu israelian recent facut pe femei care au apelat la fertilizare in vitro, se pare ca ar fi inregistrat o rata mai mare de succes in cazul femeilor care au urmarit un spectacol de 15 minute al unui clovn dupa ce li s-a transferat embrionul.

Autor: Hotnews
Sursa: medlive.hotnews.ro  Joi, 15 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu