ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 16 septembrie 2011

Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta

Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta
Esti ceea ce mananci Acum este momentul sa te uiti atent in farfuria ta

Te-ai intrebat vreodata daca valul de boli nemiloase aparute in ultimii ani nu este provocat doar de structura genetica a oamenilor? Medicii, dar si orice batran, iti pot spune ca alimentatia joaca un rol decisiv in starea ta de bine. Practic, vechea vorba inteleapta care spune ca suntem ceea ce mancam este 100% aplicabila. Asadar, uita-te atent in farfurie, ca si cum te-ai uita intr-o oglinda.

Stii ca prajelile, grasimile animale si alimentele procesate sunt daunatoare pentru organism, dar aceasta informatie nu este de ajuns pentru a te tine departe de pericole. Uneori chiar si un meniu aparent sanatos poate fi o bomba cu ceas pentru organismul tau. Iata un exemplu:
Mic dejun:
Omleta din doua oua, doi crenvursti, doua felii de salam si doua felii de paine.
Analiza:
Ouale sunt bine venite la primele ore ale zilei, deoarece contin proteine din belsug, din care ne extragem energia necesara.
Crenvurstii fac parte din categoria mezelurilor procesate, ca si salamul. In aceste alimente se adauga E-uri pentru conservare, culoare, aroma si foarte multa sare. Mai mult, grasimile animale din acestea iti afecteaza categoric sanatatea, primele semne fiind vizibile pe piele. Nu orice cos este un semn al pubertatii sau al unei dereglari hormonale.
Painea din comert contine si ea, din pacate, foarte multi coloranti, aditivi de crestere si de gust. Un indiciu: o paine care miroase foarte tare a drojdie, dar nu este proaspat scoasa din cuptor, nu este buna pentru tine. Mai mult, painea facuta din ingrediente neprocesate se intareste in doar cateva ore.
Pranz:
Tocanita de legume si copane de pui la cuptor
Analiza:
Prin fierbere si coacere, legumele isi pierd 80% din proprietatile nutritive, iar daca adaugi si arome de tip "vegeta" incarci mancarea cu E-uri. Daca analizele medicale iti arata carente de vitamine, acesta poate fi motivul.
Carnea de pui la cuptor este o sursa buna de proteine, daca nu se adauga ulei. Atentia trebuie sportita atunci cand cumparam puiul de la supermarket. Este cunoscut faptul ca producatorii hranesc puii cu anabolizanti pentru crestere rapida, substante care dauneaza in special copiilor. Atunci cand carnea cruda a puiului este alba, si nu roz, este un semnal de alarma.
Cina:
Peste si legume la gratar
Analiza:
Jumatate din pestele consumat in intreaga lume este crescut in ferme, conform unui nou studiu publicat de Academia Nationala de Stiinte din SUA. Pestii din crescatorii sunt hraniti, in general, cu alti pesti, vii sau morti, si cu faina de peste. Astfel, pentru a evita o toxiinfectie, opteaza pentru pesti vegetarieni precum amur, ten, fitofag sau novac.
Legumele trebuie mancate crude, cat mai des posibil. Alimentele contin sute de enzime diferite, care ajuta la digerarea mancarii. Prin gatirea legumelor, aceste enzime dispar, iar sistemul nostru digestiv este fortat sa le produca. In timp, organismul nostru se satura de atata munca, la propriu, facand loc indigestiei, gastritelor si a ulcerelor.
Pariu ca nu stiai!
Morcovii sunt o sursa foarte buna de energie: doar trei morcovi mancati iti vor da energia necesara sa mergi 5 kilometri!
Cum iti dai seama ca marul este proaspat? Il pui in apa. Daca pluteste, raspunsul este pozitiv. Te intrebi cum de pluteste? Pentru ca 25% din volumul sau este aer!
Stiai ca daca Coca Cola nu ar contine E-uri pentru modificarea culorii, ea ar fi verde?
Cea mai placuta aroma din lume este vanilia, deoarece ea are efect direct asupra sistemului nervos, relaxandu-l.
Un om mananca aproximativ 500 de kilograme de hrana pe an. Cam cat din aceasta cantitate este sanatoasa pentru tine?
Ce spune nutritionistul: Ce inseamna stil de viata sanatos?
O alimentatie echilibrata implica un aport optim intre nutrienti: avem nevoie de carbohidrati integrali (din cereale integrale, leguminoase, fructe si legume), avem nevoie de proteine (din carne, lactate, oua sau din anumite surse vegetale), precum si de grasimi, in special din peste, uleiuri presate la rece sau fructe oleaginoase.
Pe de alta parte, este important sa aducem prin alimentatie un aport caloric conform cu nevoile, limitand consumul asa-numitor surse de "calorii goale": alimente bogate in zaharuri rafinate sau grasimi animale.
Atunci cand alegem un produs pentru alimentatia noastra este important sa citim etichetele si sa-l alegem pe acela cu cel mai mic procent de zaharuri sau de grasimi saturate, sa evitam produsele care contin grasimi hidrogenate sau cele cu conservanti si coloranti artificiali.
 
Este bio o solutie scumpa, dar buna pentru sanatate?
Referitor la produsele bio, de exemplu, in ceea ce priveste produsele lactate, cred ca e important daca vacuta respectiva a fost hranita cu iarba de pe munte sau a primit suplimente si hormoni. Pe de alta parte, nu tot ce inseamna produs bio este foarte valoros: daca vrei sa cumperi un gem de fructe ar trebui sa il iei pe cel romanesc, fara zahar, si nu unul bio cu aport foarte mare de zahar.


Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Miercuri, 14 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu