Sosuri delicioase care vă menţin sănătoși |
![]() Nu toate sosurile conţin multe calorii și, mai mult, un sos sănătos poate fi și gustos. Unul dintre cele mai recomandate este sosul de usturoi. Alegeţi usturoiul ţărănesc sau ecologic și evitaţi-l pe cel iradiat pe care-l recunoașteţi după faptul că nu încolţește. După ce l-aţi curăţat, pisaţi-l cu puţină sare până când devine ca o cremă și adăugaţi ulei după gust. Pe urmă, puneţi-l în sosieră și amestecaţi-l bine cu o cantitate de apă potrivită. Folosiţi ulei de măsline extravirgin presat la rece sau pe cel de in, cânepă, nucă, ulei roșu de palmier, de pin sau argan. „Usturoiul este considerat un aliment important în prevenţia și tratamentul bolilor gastrointestinale și al afecţiunilor respiratorii. Este un puternic agent antifungic, eficient în candidoze, și un excelent probiotic, stimulând microflora probiotică intestinală", explică Gheorghe Mencinicopschi în volumul „Revoluţie în bucătărie". Usturoiul nu trebuie păstrat după preparare prea mult timp, deoarece se oxidează și-și pierde efectul. Dacă vreţi să mâncaţi usturoi și totuși să nu mirosiţi, crestaţi căţeii de câteva ori înainte de a-i consuma. Pentru atenuarea mirosului de usturoi, mestecaţi frunze proaspete de pătrunjel. Muștarul scade riscul de cancer Dacă vreţi să preparaţi sos cu verdeţuri și usturoi, lăsaţi iaurtul la scurs o jumătate de oră într-o sită fină pentru a scăpa de excesul de zer și pentru a obţine o consistenţă cremoasă. Tocaţi usturoiul, pătrunjelul, oregano și cimbrul și amestecaţi-le într-un bol împreună cu zeamă de lămâie și piper proaspăt. „Este un preparat excelent, care conţine bacterii probiotice din iaurt și prebiotice din usturoi. Nici sosul de muștar nu este greu de preparat. Amestecaţi bine muștarul cu sare, adăugaţi ulei, zeamă de lămâie și verdeaţă tocată mărunt. „Muștarul industrial, cel mai răspândit astăzi, conţine, pe lângă seminţe și făină de muștar, aditivi alimentari, E-uri și arome artificiale. De aceea, alegeţi un muștar natural, obţinut conform reţetelor tradiţionale autentice", spune Mencinicopschi. Asocierea muștarului cu mezeluri și cărnuri este recomandată deoarece scade riscul de apariţie a cancerului gastro-intestinal. Substanţele active din muștar au efect de fluidizare a sângelui, accelerând procesele de vindecare a inflamaţiilor. Folosiţi oţet din prune sau din soc Un alt sos sănătos este cel cu hrean și sfeclă roșie. Spălaţi bine sfecla și puneţi-o în cuptor până se înmoaie coaja și devine ușor crocantă. Lăsaţi-o la răcit, apoi radeţi-o mărunt și amestecaţi-o cu hreanul ras, sarea și oţetul. Zahărul se pune opţional, dacă sfecla nu este suficient de coaptă. Hreanul stimulează circulaţia sanguină și digestia, ajută la tratarea reumatismului cronic, astmului, rinitei alergice și infecţiilor urinare. Oţetul trebuie să fie obţinut din mere și miere, prune, soc sau vin. „Sfecla este un aliment stimulator al sistemului imunitar, induce moartea celulelor canceroase, crește colesterolul bun", spune specialistul în nutriţie. Sfecla este indicată mai ales în infecţiile cronice, în afecţiunile ficatului și în bolile cardiovasculare. |
Autor: Romania Libera Sursa: www.romanialibera.ro Marti, 26 Iulie 2011 |
marți, 26 iulie 2011
Sosuri delicioase care vă menţin sănătoși
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu