Secretele ouălor � Pot fi congelate? Cum le cumpărăm, cum le păstrăm? Care sunt cele mai bune ouă |
![]() Gălbenușul de ou, de exemplu, este un aliment deosebit de nutritiv pentru bebeluși – conţine vitamina A, 5 grame de proteine complete și de calitate, vitamina B12 (substanţă nutritivă carentă în dieta vegetarienilor stricţi). Un gălbenuș de ou conţine aproximativ 6 grame de grăsimi, dintre care 4 sunt nesaturate și 2 sunt saturate. De cealaltă parte însă, albușul aduce mai mult rău decât bine, fiind unul dintre cei mai comuni alergeni. Tocmai de aceea, nutriţioniștii recomandă ferm să amânaţi introducerea acestuia în dietă, măcar până când copilul împlinește un an.
Bucăţile mici de gălbenuș fierte tari și bucăţile de albuș sunt aperitive foarte bune. Dacă vreţi să separaţi gălbenușul crud de albuș pentru a le bate, puneţi oul crud în pâlnie, iar albușul se va scurge în cană. Spălaţi întotdeauna ouăle înainte de a le sparge! Bacteriile periculoase se pot instala pe cojile ouălor, care pot contamina partea dinăuntru a oului crud atunci când este ascunsă din coajă. Prin urmare, spălaţi coaja ouălor cu apă caldă și detergent de vase antibacterian (nu detergent pentru mașina de spălat). Clătiţi-le bine! ![]() Nu spălaţi ouăle înainte de a le depozita, deoarece veţi îndepărta stratul natural de protecţie care ajută bacteriile să nu penetreze porii din coajă. Prin urmare, lăsaţi coaja așa cum este cât mai mult posibil și spălaţi-o îndată ce sunteţi gata să folosiţi oul. La fel ca și în cazul cărnii, trebuie să respectaţi cu stricteţe regulile de igienă atunci când lucraţi cu ouă crude. Spălaţi bine cu apă fierbinte și săpun orice s-a atins de ouă: mâinile, cratiţele, vasele, ustensilele etc. Cum se cumpără ouăle Cel mai bine este să cumpăraţi ouă de la magazinul naturist. Aceste ouă provin de la găini crescute în libertate, având spaţiu suficient, netratate cu hormoni sintetici, sănătoase și nestresate, care nu sunt ţinute în cuști, fără a vedea lumina soarelui. Aceste ouă, care sunt inscripţionate cu cifra 0, sunt mai scumpe, dar mai sigure pentru consum, spun experţii. Faceţi testul de clătinare. Deschideţi ușor cartonul de ouă și rotiţi ușor fiecare ou pentru a vă asigura că se mișcă liber. Dacă oul este înţepenit, înseamnă că nu este proaspăt sau că este spart și că o parte dinăuntru s-a scurs și s-a uscat. Cum se testează prospeţimea unui ou Cuvintele „ouă proaspete” de pe cofrag înseamnă doar că au fost menţinute refrigerate de când au fost ouate. „Ouăle proaspete” pot să nu fie deloc așa. Pentru a testa dacă sunt proaspete puneţi un ou într-o cratiţă cu apă. Dacă se scufundă imediat, înseamnă că este proaspăt, dacă plutește, este prea vechi pentru a fi consumat. Dacă se răstoarnă, are 3-4 zile, iar dacă stă drept are aproximativ 10 zile. Mișcarea unui ou sub apă este dată de cantitatea de aer de sub coajă, care pătrunde încet, într-o perioadă de timp. Cu cât este mai mult aer, cu atât se ridică mai mult oul din apă. Ouăle mai vechi au albușuri apoase care se risipesc în tigaie, în loc de albușuri groase, consistente. Această lipsă de consistenţă este cauzată de subţierea și descompunerea albușului în urma eliberării de dioxid de carbon prin coajă. Cojile de ouă proaspete sunt tari și aspre, în timp ce cojile de ouă vechi sunt mari și lucioase. Cum se refrigerează un ou crud Depozitaţi ouăle cu capătul mai mare în sus, adică așa cum sunt așezate în cofragul de la magazin. Menţinerea lor cu capătul mai mare în sus mărește distanţa între bulele de aer din ou și gălbenuș, care este mai greu decât albușul și se lasă în jos. (Odată gătite, nu contează care parte este în sus). Capătul mai mare al oului se crapă mai greu dacă este lovit. Păstraţi ouăle la frigider tot timpul! Nu trandferaţi ouăle din cofragul de la magazin pe ușa frigiderelor vechi, deaoarece, de regulă, aceasta este partea cea mai caldă din frigider. Ouăle trebuie menţinute acoperite atunci când sunt refrigerate, pentru a preveni pierderea umidităţii din cauza aerului uscat din frigider. Acoperirea acestora ajută, se asemenea, ca ouăle să nu capete mirosuri de la alte alimente. Dacă aveţi un bebeluș cu vârsta de până într-un an, deci albușurile nu sunt recomandate pentru consum în cazul lui, vă puteţi prepara o omletă din acele albușuri. Albușurile de ouă crude pot fi depozitate la frigider, acoperite ermetic, aproximativ o săptămână. Gălbenușurile pot fi refrigerate acoperite cu apă, până la 3 zile. Nu gătiţi niciodată ouăle în coaja lor în cuptorul cu microunde, pentru că vor exploda. Când gătiţi un ou fără coajă în cuptorul cu microunde, trebuie mai întâi să-i înţepaţi gălbenușul, pentru a-l rupe, altfel poate exploda. Se va face o mizerie de neimaginat! Se congelează ouăle?Răspunsul este DA. Ouăle se congelează și crude, și gătite.Congelarea gălbenușurilor gătite. Gălbenușurile fierte tari pot fi congelate într-o pungă pentru congelator până la două luni. Albușurile fierte tari devin gumoase atunci când sunt congelate. Decongelaţi peste noapte la frigider gălbenușurile gătite și folosiţi-le într-o zi. Nu le recongelaţi. ![]() Congelarea ouălor crude întregi. Congelaţi doar ouăle are sunt proaspete și au coaja intactă. În primul rând, nu congelaţi ouăle crude întregi în coajă, pentru că își vor mări volumul și vor sparge coaja. Albușurile se congelează bine, dar gălbenușurile formează un gel și devin lipicioase și groase, dacă nu le adăugaţi sare sau zahăr. Spargeţi patru ouă crude întregi într-un recipient de congelator. Amestecaţi foarte încet ouăle astfel încât să se rupă gălbenușurile sau înţepaţi gălbenulurile pentru a le sparge. Nu amestecaţi până se formează o spumă, pentru că, astfel, veţi avea ouă uscate și „arse” de congelator. Adăugaţi ¼ linguriţă de sare SAU 2 linguriţe de zahăr sau de sirop de porumb pentru fiecare grup de patru ouă din recipient. În acest fel, ouăle pot fi depozitate la congelator timp de maximum 6 luni. Congelarea gălbenușurilor crude. Pentru a congela gălbenușurile crude, puneţi-le într-un recipient rezistent pentru congelator și înţepaţi-le pentru a se sparge. Amestecaţi ușor 1/8 de linguriţă de sare sau o jumătate de lunguriţă de zahăr sau sirop de porumb pentru fiecare patru gălbenușuri, pentru a preveni coagularea. Congelaţi-le până la 3 luni. Congelarea albușurilor crude. Albușurile crude se congelează bine. Nu este nevoie să adăugaţi nimic în ele. Se pot congela într-un recipient rezistent pentru congelator, lăsând până la baza recipientului un spaţiu nu mai mare de 1,2 cm. Aproximativ două linguri de albuș lichid sunt echivalentul unui albuș. Decongelarea ouălor crude sau gătite. Decongelaţi ouăle peste noapte, la frigider, și folosiţi-le ziua următoare. Nu le recongelaţi. „Chestia” verde din ou Partea verde pe care o vedeţi uneori la suprafaţa unui ou fiert tare poate fi neatrăgătoare, dar este inofensivă, deci poate fi consumată în siguranţă. Această pată apare ca reacţie chimică între fierul din gălbenuș și sulful din albuș. Sunt două lucruri care pot fi făcute pentru a putea scăpa de neatrăgătoarele pete:
Punctele de sânge pe care le vedeţi uneori atunci când spargeţi un ou crud sunt cauzate de hemoragii din tractul reproducător al găinii. Oul este perfect sigur pentru consum, dar, dacă doriţi, îndepărtaţi pata de sânge cu vârful unui cuţit. Cum deosebim oul crud de cel fiert. Rotiţi-l. Un ou fiert se va roti, în timp ce un ou crud se va mișca mult mai greoi. |
Autor: Doctori online Sursa: www.doctorionline.ro Vineri, 22 Iulie 2011 |
vineri, 22 iulie 2011
Secretele ouălor � Pot fi congelate? Cum le cumpărăm, cum le păstrăm? Care sunt cele mai bune ouă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu