Pelinul vindecă rănile si stomacul |
![]() Deși are un gust extrem de amar, insuportabil pentru anumite persoane, ceaiul de pelin are proprietatea de a trata multe afecţiuni, atât interne cât și externe. Este una dintre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie, iar efectele sale sunt foarte intense și complexe. În cantităţi potrivite, pelinul poate trata afecţiuni care în mod normal se tratează foarte greu, cu multe medicamente. În cantităţi mici pelinul stimulează pofta de mâncare și are efect tonic asupra stomacului. De asemenea, are efecte de liniștire și depurant al sângelui. Tinctura de pelin se recomandă intern în cazuri de balonare, tulburări dese ale vezicii biliare, insuficienţă gastrică, atonie intestinală, gastrită, dureri de stomac, tulburări hepatice, balonare, menstruaţie neregulată, febră, pierderea apetitului. Extern, se aplică pe rănile care se vindecă greu, ulcere, pete pe piele și mușcături de insecte. Pelinul combate febra și infecţiile. Tratează bolile intime Pentru calităţile sale antiseptice, poate fi folosit cu rezultate foarte bune în tratarea rănilor purulente. Se fierbe pelinul și se spală de trei ori pe zi rana purulentă. Preparat sub formă de ceai, ajută în majoritatea bolilor specifice femeilor, cu excepţia celor gravide și a celor care alăptează. Se folosește infuzia din două linguri de pelin într-un litru de apă, la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat și spală zona intimă cu această soluţie, seară de seară, timp de 14 zile consecutiv. Tratamentul poate fi făcut în paralel cu cel recomandat de medicul ginecolog. De asemenea, se pot face spălături vaginale cu ceai de pelin pentru a reface flora și pentru a reduce secreţiile anormale, mâncărimile și usturimile. Călugării din Evul Mediu puneau pelin în cerneala cu care scriau pentru ca șoarecii să nu roadă înscrisurile. În Germania și Austria se prepara lichiorul de pelin, care ulterior a fost interzis din cauza efectului de obișnuinţă, iar vinurile amărui din Italia, ce conţin substanţe amare în cantităţi mici, au efect benefic asupra poftei de mâncare. Mod de folosire Ceai (infuzie) O linguriţă cu vârf de pelin la o cană (250 ml) de apă clocotităse lasă o jumătăte de minut, se strecoară, se beau zilnic cel mult trei căni de ceai. Se recomandă gargara cu infuzie din frunze de pelin pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii. Tinctură Într-un pahar (100ml)cu alcool rafinat concentrat (70 de grade) se pun patru linguri de pelin. Se lasă 7 zile, apoi se folosesc la nevoie de trei ori câte 8-10 picături zilnic. Pulbere Un vârf de cuţit cu pulbere de pelin se folosește pentru tratamentul bolilor de ficat. Băi Un pumn de pelin la 2 litri de apă clocotită. Se lasă 10 minute apoi se face baie în zonele cu răni purulente. Uleiul volatil Uleiul volatil din pelin îmbunătăţește activitatea cardiacă și stimulează sistemul nervos central. Contraindicaţii Pelinul nu se adminstrează gravidelor sub nicio formă, deoarece poate provoca avort spontan. Nici mamele care alăptează nu trebuie să consume pelin, deoarece poate dăuna grav bebelușului. Pelinul este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos, bolnavilor foarte slăbiţi și celor care suferă de infecţii intestinale acute. Atenţie! Abuzul de pelin determină tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă și tremurături. Tratamentele pe bază de pelin nu se ţin mai mult de două săptămâni. |
Autor: Revista Felicia Sursa: www.revistafelicia.ro Sambata, 16 Iulie 2011 |
sâmbătă, 16 iulie 2011
Pelinul vindecă rănile si stomacul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu