ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 16 iulie 2011

Alege meniuri sănătoase si în concediu

 Alege meniuri sănătoase si în concediu
Alege meniuri sănătoase si în concediu Pentru mulţi dintre noi concediul nu înseamnă doar relaxare, ci și renunţarea la regulile unei alimentaţii sănătoase. Ai grijă și nu transforma vacanţa într-un festin primejdios de meniuri grele care îţi pot ameninţa sănătatea
Puţine sunt persoanele cărora nu le pasă de gustul  mâncării și nu au preferinţe culinare. Iar când plecăm în concediu, pe lângă odihnă și distracţie, nu ignorăm aspectul culinar. Terasele ne atrag cu mirosurile lor apetisante. Micii, cârnaţii, cartofii prăjiţi, gogoșile, berea, îngheţata sunt în topul preferinţelor multora dintre noi. Nimeni nu zice să renunţăm de tot la aceste preparate, ci doar să le consumăm mai rar, iar în rest să optăm pentru alimente ușoare și nutritive.

Alimente estivale care ne pot crea probleme
Vara trebuie să abordăm un tip de alimentaţie care să răspundă gradelor ridicate din termometre. Pe lista alimentelor estivale care ne pot ameninţa sănătatea se înscriu cele prea prăjite, prea condimentate, prea grele, prea cremoase sau ușor perisabile. Evită pe cât posibil să consumi  preparate din carne tocată (mici, cârnaţi), prăjeli (cartofi prăjiţi, carne grasă prăjită), salate cu maioneză, dulciuri cu cremă sau cu frișcă (prăjituri, torturi), îngheţată în exces, băuturi alcoolice.

Sfat: Fii ponderat chiar și în concediu. Alimentele grele îţi aduc multe probleme: balonări, enterocolite, colici biliare și kilograme în plus.

Ce poţi mânca vara ?

Cele mai adecvate alimente pe vreme caniculară sunt cele care te hidratează și îţi aduc aport de vitamine și de minerale. Este vorba de legume, fructe, carne slabă, cereale, lactate și foarte multe lichide (apă, sucuri naturale, limonadă). Optează pentru supe ușoare,  salate de legume condimentate natural cu verdeaţă, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Consumă carne ușoară (de pui sau de pește)  preparată la aburi sau sub formă de grătar. Fructele consumă-le în stare proaspătă sau cumpără sucuri naturale obţinute din ele. Când ţi-e poftă de dulce consumă deserturi reci, cum ar fi salatele de fructe și tartele fără cremă. Nu uita să te hidratezi corespunzător, și nu oricum, ci cu lichide de calitate: apă plată și minerală (alternativ), limonadă obţinută din lămâie, îndulcită cu miere, ceaiuri și sucuri de fructe.

Sfat: Bucură-te de abundenţa legumelor, a fructelor și caută-le chiar și în vacanţă. Vei avea mai multă energie și vei ocoli neplăcerile aduse de produsele grele.

Evită gustările  ușor perisabile pe plajă

Dacă iubești soarele și te desprinzi cu greu de pe șezlong, nu te obișnui să consumi produsele pe care ţi le oferă vânzătorii ambulanţi sau de la terasele din apropiere. Nu îţi potoli foamea mâncând la întâmplare gogoși cu îngheţată, sucuri acidulate cu pop corn, langoși cu bere. În locul lor consumă ceva mai sănătos: pepene roșu, porumb fiert, apă plată, pentru că și acestea îţi sunt la îndemână.

În drumeţii, ia-ţi rezerve cu tine

Nici la munte nu uita bunele reguli alimentare. Dacă îţi plac drumeţiile, ţine minte că efortul îţi cere să te alimentezi corespunzător. Ia în calcul faptul că distanţele până la unele obiective turistice sunt destul de mari, iar pe traseu nu vei găsi magazine cu mâncare. Ia-ţi cu tine ceva care să nu se strice repede și care să nu se verse. Un sandwich cu pui și salată verde sau cu telemea, măsline și roșii, te va ajuta să parcurgi mai ușor distanţele propuse. Bea moderat pe parcursul întregului traseu lichidele nealcoolice.

Sfat: Nu mânca din mers! Organizează un picnic în mijlocul naturii cu întreaga familie și ia masa într-un mod relaxant.

Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Sambata, 16 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu