ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 10 iulie 2011

Mâncărurile de evitat în perioada caldă

Mâncărurile de evitat în perioada caldă
Mâncărurile de evitat în perioada caldă
Când temperaturile sunt mari, în mod firesc ajungem să consumăm mai multă apă, sucuri, fructe și salate decât în anotimpurile reci.Dar acest lucru nu este suficient. Există și alimente pe care trebuie să le ocolim pentru a evita neplăcerile.
Vara, pe fondul căldurii, și comportamentul nostru alimentar este diferit. Corpul pierde apă prin transpiraţie și, odată cu apa, și minerale. De aceea, apar nevoi specifice precum aceea acută de hidratare și de remineralizare a corpului. Prin urmare, alegem în mod natural hrană „ușoară", care se digeră mai repede, astfel încât să ne potolim foamea fără a ne simţi greoi și obosiţi. Totuși, mulţi dintre noi ignoră semnalele date de organism și nu-și adaptează dieta la nevoile organismului.
Restricţie la grăsimi animale
Alimentele grase prezintă în timpul verii marele dezavantaj al metabolizării solicitante pentru organism, spre deosebire de carbohidraţi și de proteine, ­care sunt mai ușor de digerat. În plus, un singur gram de grăsime aduce organismului un număr dublu de calorii comparativ cu un gram de glucide sau de proteine. Deși pot fi recomandate iarna, când corpul are nevoie de energie suplimentară pentru a-și păstra echilibrul termic, în timpul verii, alimentele bogate în grăsimi animale tulbură funcţionarea organismului.
Prin urmare, trebuie limitată prezenţa lor în dietă. Mai exact, trebuie evitată carnea grasă de porc, preparatele precum costiţa afumată și sarmalele, dar și alimentele de tip fast-food ­(pizza și hamburgerii). În schimb, grăsimile nesaturate, de provenienţă vegetală, precum uleiul vegetal și grăsimile oleaginoase (migdale, fistic, măsline), deși au un aport de calorii comparabil cu restul grăsimilor, aduc beneficii organismului prin bogăţia lor de nutrienţi.
Maionezele, risc de toxiinfecţii
Maionezele se metabolizează greu și solicită excesiv vezica biliară. În plus, atunci când sunt preambalate, pot fi și mai solicitante pentru organism din cauza conţinutului de aditivi. Necesită condiţii speciale de păstrare și, de aceea, la temperaturi mari, prezintă un risc crescut de contaminare și pot provoca toxiinfecţii alimentare. Acest lucru este valabil și în cazul sosurilor care, în egală măsură, se degradează rapid și pot duce la toxiinfecţii alimentare.
Alcoolul și cafeaua deshidratează
Vara, setea nu se stinge cu băuturi precum cafeaua și alcoolul (mai ales tăriile). Aceste băuturi nu sunt recomandate în cantităţi mari, fiindcă favorizează deshidratarea. În schimb, dacă nu se face abuz, dimineaţa ne putem răcori cu o ceașcă de cafea cu gheaţă, spun ­speci­­aliștii. Sau ar trebui să bem cafeaua împreună cu un pahar cu apă. Și deserturile grele trebuie evitate pe căldură și trebuie înlocuite cu îngheţata și cu salatele de fructe, care sunt mai ușor metabolizate comparativ cu prăjiturile cu cremă și cu ciocolată.
Ce este bine să mâncăm vara
Preparatele din carne de pui, de curcan, cele din vită slabă și din pește sunt alimente de preferat în timpul verii. De asemenea, brânzeturile și iaurturile degresate trebuie incluse în dieta de vară, mai ales la micul dejun, alături de cerealele integrale.  Hidratarea este crucială în toată perioada estivală, iar consumul de legume și de fructe aduce în plus beneficiile date de minerale și vitamine ­revitalizante. Dintre băuturi, sunt de preferat apa și sucurile naturale din fructe, eventual diluate și berea, care poate fi consumată în ­cantităţi moderate.
Specialistul nostru
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Director al Institutului de Cercetări Alimentare București
Vara sunt de evitat alimentele bogate în grăsimi și zaharurile rafinate. În schimb, este indicat să consumăm suficiente lichide, de preferat apă oligominerală, adică așa-numita apă plată sau apă minerală. Apa minerală este mai bogată în elemente precum calciul, magneziul și sodiul, care se elimină din organism prin transpiraţie. Prin urmare, consumul acestui tip de apă contribuie la remineralizarea organismului.
Legumele și fructele proaspete susţin organismul și-l revitalizează în lupta cu disconfortul termic. Sunt recomandate fructele de sezon precum cele de pădure, cireșele, caisele, piersicile, dar și fructele de cultură, disponibile tot timpul anului.  Ceaiurile sunt, de asemenea, recomandate pe toată durata verii. Se îndulcesc doar cu miere, atunci când ajung la o temperatură mai mică de 40 de grade. Se consumă călduţe, nu cu gheaţă. 
Interzis: Produsele de patiserie și prăjiturile cu creme și cu nucă trebuie excluse din dieta de vară.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 9 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu