ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 8 iulie 2011

De ce să mâncăm fructe de mare

 De ce să mâncăm fructe de mare
De ce să mâncăm fructe de mare
Ar trebui consumate, în egală măsură, atât pentru gustul delicios, cât și pentru faptul că previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea și îmbunătăţesc vederea. Fructele de mare se numără printre cele mai importante surse de Omega 3, zinc, seleniu, iod și de vitamina B12.
În ciuda preţului piperat, fructele de mare ar trebui introduse în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână, ne sfătuiesc nutriţioniștii. Ele reprezintă o sursă importantă de nutrienţi (de exemplu, Omega 3, Omega 6, Omega 9, Fe, Zn, I, Se, Ca) de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. Pentru că la noi fructele de mare se pot cumpăra mai ales refrigerate (de exemplu, creveţii, caracatiţa, scoicile, midiile) sau la conservă, nutriţioniștii ne sfătuiesc să le alegem cu grijă.
„Fructele de mare refrigerate sunt cea mai bună alegere, însă numai cu condiţia ca lanţul de frig să nu fi fost întrerupt. Deși acest lucru este dificil de verificat, această regulă trebuie respectată, deoarece, în caz contrar, există riscul de îmbolnăvire. Problema este că fructele de mare sunt extrem de perisabile și se pot contamina ușor cu agenţi patogeni", explică prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
Acizii grași Omega 3, recunoscuţi îndeosebi pentru rolul de protector al vaselor de sânge, se găsesc din abundenţă în fructele de mare. De exemplu, numai 90 de grame de midii conţin 700 mg de Omega 3, adică doza zilnică recomandată, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. Însă, pe lângă prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, Omega 3 mai ajută la îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor de psoriazis, previne depresia (are efect antiinflamator la nivelul creierului) și întărește sistemul imunitar. De asemenea, s-a observat că femeile care introduc zilnic în dietă fructe de mare bogate în acizi grași Omega 3 sunt mai puţin predispuse la cancer de sân. Cele mai bune surse de Omega 3 sunt creveţii, stridiile, caracatiţa, sepia și langustele.
Stridiile combat tulburările erectile
Disfuncţiile erectile, infertilitatea, libidoul scăzut și problemele prostatei pot fi prevenite prin introducerea în dietă, de două ori pe săptămână, a stridiilor. Ele conţin zinc, aminoacizi și peptide care îmbunătăţesc funcţiile aparatului genital masculin, stimulând astfel producţia de testosteron.
Datorită cantităţii mari de zinc din compoziţia lor, stridiile se recomandă și în prevenirea afecţiunilor oftalmologice, de tipul degenerescenţei maculare care provoacă pierderea treptată a vederii. În același timp, ele sunt și o sursă importantă de seleniu (previne căderea părului), de fier (90 g de stridii conţin 44% din DZR de Fe) și de vitamina E (întreţine acuitatea vizuală). Pentru a profita din plin de proprietăţile lor terapeutice, stridiile ar trebui consumate numai în stare crudă.
Creveţii și crabii întăresc imunitatea
Persoanele care consumă frecvent fructe de mare sunt mai puţin predispuse la îmbolnăvire, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea California.
Fructele de mare, îndeosebi creveţii și crabii, conţin vitamina B12, care este un întăritor de excepţie al sistemului imunitar. În plus, acest nutrient joacă un rol important în formarea, menţinerea și repararea diferitelor celule din corp și a ADN-ului, în prevenirea cancerului de sân și a degradării memoriei. În ceea ce privește creveţii, un motiv în plus pentru a-i introduce în dietă este și faptul că sunt bogaţi în triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei (mai este denumită și hormonul fericirii) și în iod (ajută la buna funcţionare a tiroidei).
O altă calitate a fructelor de mare o reprezintă faptul că pot fi consumate și de persoanele care au probleme cu greutatea. Ele sunt sărace în calorii și conţin puţine lipide „rele". În general, 90 de grame de fructe de mare au în jur de 100-130 de calorii și aproximativ trei grame de grăsimi saturate.
Sunt puternic alergene
Persoanele alergice ar trebui să evite fructele de mare, deoarece, în cazul în care nu sunt bine preparate sau sunt vechi, generează histamină, o amină care provoacă reacţii alergii.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 8 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu