ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 14 iulie 2011

Cum să vă acceleraţi metabolismul

 Cum să vă acceleraţi metabolismul
Cum să vă acceleraţi metabolismul Nu faceţi foamea, beţi zilnic o ceașcă de ceai verde sau de cafea, mâncaţi ardei iute și paste și faceţi mișcare.
Chiar și o felie de pâine mâncată în plus zilnic vă poate îngrășa cu peste un kilogram într-un an de zile dacă nu faceţi efort pe măsură,  atrag atenţia nutriţioniștii. Specialiștii în nutriţie vă arată câteva reguli simple care vă ajută să acceleraţi arderea grăsimilor.
Cartofii fierţi cresc arderile, cei prăjiţi le scad
Una dintre reguli este să nu faceţi foamea. „O gustare de 150 de calorii la prânz și după-amiază între cele trei mese vă menţine metabolismul în limitele normale", spune Dan Benardot, profesor de nutriţie la Georgia State University. O altă recomandare pentru accelerarea metabolismului este să creșteţi aportul de fibre consumând pâine din făină integrală, paste, fructe și legume. Unele studii arată că fibrele pot accelera arderea grăsimilor cu până la 30%. „Ardeiul iute crește rata metabolismului bazal, dar unele persoane nu-l suportă. Și cartofii fierţi cresc rata metabolismului, dar cei prăjiţi îl scad", spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
În cazul fructelor și legumelor, ca și în al cărnii, ouălor sau laptelui, dezavantajul ar fi că acestea conţin pesticide care acţionează ca estrogenii, încurajând depunerea grăsimilor în ţesuturi. „Dacă alegeţi fructele și legumele bio, aveţi grijă să fie proaspete și de sezon. Preţul este însă foarte mare la noi. Decât deloc, însă, mai bine luaţi fructele și legumele din piaţă sau din magazine", spune Mencinicopschi.
Consumaţi somon, ton și tofu
Un alt aliat al metabolismului sunt proteinele, așa că asiguraţi-vă că le consumaţi la fiecare masă. Metabolismul poate crește cu 35% după fiecare masă cu proteine. Alimentele bogate în fier sunt și ele esenţiale pentru ca oxigenul să ajungă la mușchi. Fructele de mare, carnea slabă, fasolea, cerealele integrale și spanacul sunt o sursă foarte bună de fier. Vitamina D este și ea foarte importantă. Puteţi lua 90% din cantitatea zilnică necesară din 100 de grame de somon. Alte surse bune de fier sunt tonul, tofu, ouăle, laptele și cerealele fortifiate. Consumul de apă este un alt mijloc bun de a accelera arderea grăsimilor. „Dacă nu bem apă, nu funcţionează bine nici digestia, iar procesul de detoxifiere nu mai are loc cum trebuie și apar compuși care încurajează supraponderabilitatea și obezitatea", spune Gheorghe Mencinicopschi.
Și cofeina stimulează sistemul nervos central, un studiu japonez arătând că o cană de ceai verde poate accelera metabolismul cu 12%. Băuturile alcoolice consumate în exces contribuie la scăderea metabolismului, un gram de alcool având șapte kilocalorii. Scăderea metabolismului mai poate fi cauzată și de substanţele din materialele plastice, precum peturile. „Peturile nu trebuie ţinute la soare sau la căldură și cel mai bine este să alegeţi ambalajele din sticlă sau ceramică", vă sfătuiește Mencinicopschi. Și deficitul de calciu poate scădea metabolismul. Unele studii demonstrează că prin consumul de lactate și brânzeturi se reduce absorbţia de grăsimi din alte alimente. Mâncarea sănătoasă trebuie însoţită de efort fizic moderat: mers pe jos și pe scări. Astfel, se stabilește balanţa dintre cantitatea de calorii pe care le ingerăm și pe care le ardem. 
De ce se îngrașă femeile mai repededecât bărbaţii
Bărbaţii au un metabolism mai rapid decât femeile deoarece au masă musculară mai mare, care duce la arderea intensă a grăsimilor. Aceasta nu este însă singura explicaţie. „E o adaptare genetică a femeii să se îngrașe mai repede pentru că mâncarea nu a fost întotdeauna disponibilă. Se întâmpla să mănânce azi și apoi toată săptămâna să nu mai aibă hrană.  Femeia, care era propagatorul speciei, trebuia să aibă rezerve. Femeile trebuie să fie mai grăsuţe și este o mare greșeală ce se întâmplă acum cu fetele foarte slabe", spune Gheorghe Mencinicopschi. Hormonii contribuie și ei la arderea mai rapidă sau mai lentă a grăsimilor.
Meniu pe o zi pentru arderea caloriilor
  7 AM: Mâncaţi la micul dejun un iaurt și fructe.
 10 AM: La gustare, consumaţi câteva fructe.
 12 PM: O salată la prânz vă oferă doza necesară de fibre.
 2 PM: Beţi un pahar mare cu apă. Sunt recomandate șase pahare zilnic.
 4 PM: Este timpul pentru o nouă gustare, așa că mâncaţi un strugure.
 7 PM: O porţie de somon sau de piept de pui este sursa de proteine de care aveţi nevoie.
 10 PM: Beţi un pahar cu lapte înainte să vă băgaţi în pat.

Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Joi, 14 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu