ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 7 iulie 2011

Cătina și numeroasele ei efecte benefice

Cătina și numeroasele ei efecte benefice
Cătina și numeroasele ei efecte benefice Cătina este o plantă ale cărei remedii terapeutice sunt uimitoare. Fructele ei, a căror culoare variază de la galben la roșu, sunt folosite mai ales în tratamentul bolilor cauzate de carenţele de vitamine. Despre fructele de cătină se știe deja că au mai multă vitamina C decât oricare dintre citrice – conţine între 400 și 1500mg de vitamina C, cantitate superioară cele existente în căpșuni, kiwi și portocale.
Alte elemente nutritive valoroase ale fructului sunt vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F și polivitamina D, dar și minerale ca magneziul, fosforul, potasiul, fierul și sodiul. În plus, cătina este bogată în betacaroten și acizi grași nesaturaţi.
Atât cătina albă, cât și cea roșie sunt tonice, combat forme diferite de anemie și contribuie, prin conţinutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului. Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă și cea roșie intervin în procesele metabolice.
Cum ne apără de răceală și gripă
Extractele de mlădiţă de cătină roșie, numite tamarix, sunt folosite în tratatea bolilor măduvei osoase, ale splinei sau ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă și de afecţiune.
Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau a virusurile care acţionează asupra ficatului, a splinei sau a măduvei osoase. În anumite boli, extractul de muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. De exemplu, în combinaţcu extractrul de alun și de brad este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorfexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diferite infecţii virale.
În lupta cu avitaminoza
Infuzia cu cătină roșie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este și un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic și antifebril.
Infuzia de cătină roșie se prepară astfel:
  • 2 linguri de fructe zdrobite care se pun în 500ml de apă clocotită
  • Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute
  • Infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile
Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.
Tratează bolile cronice
Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator și de tonic al sistemului imunitar recomandă cătina albă în tratarea unor afecţiuni grave de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infecţioase și a asteniei. Prin conţinutul mare de caroten, ajută la termoreglarea organismului.
În astfel de afecţiuni se folosește ceaiul preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Această cantitate se consumă zilnic, timp de 60 de zile.
Sirop pentru imunitate
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină, care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.
Pentru prepararea acestui sirop este nevoie de următoarele:
  • 500 g de fructe de cătină
  • 800 g de miere
  • Cum se prepară:
  • Se spală boabele și se pun în borcane de 400 de g, care se umplu doar o treime
  • Deasupra se toarnă miere, se umple borcanul și se amestecă bine conţinutul, cu o lingură de lemn.
  • Se acoperă cu capac și se păstrează la frigider timp de 10 zile, când este bun pentru consum.
  • Se administrează în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol – se ia câte o lingură din acest sirop tonic. Tratamentul se urmează timp de 30-40 de zile.

Autor: Doctori online
Sursa: www.doctorionline.ro  Joi, 7 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu