Sarea, pusă la stâlpul infamiei |
![]() De pildă, o sare de calitate foarte bună este cea din Bretania, din nord-vestul Franţei, obţinută din zone foarte curate ale mării. Apa din Oceanul Atlantic este captată într-o reţea de bazine, unde se evaporă sub influenţa soarelui și a brizei marine. Sarea rezultată este uscată apoi la soare, la capătul unui proces 100% natural. Sarea nerafinată de mare are mai multe minerale decât cea de mină. “O sare de tipul celei din Bretania are cam 80% clorură de sodiu, restul sunt alte minerale: calciu, magneziu, iod, potasiu”, spune specialistul. Potrivit lui Mencinicopschi, un adult nu ar trebui să consume mai mult de 5-6 grame de sare pe zi, iar un copil – sub 3 grame: “Dar la noi, în Europa și în toate ţările dezvoltate, consumul este excesiv. Sunt multe alimente în care sarea este ascunsă. Se ajunge 16-18 grame de sare pe zi, deci extrem de mult”. Pe de altă parte, sarea rafinată conţine și aditivul E 536, un antiaglomerant al cărui rol este de a împiedica formarea de bulgări mari de sare. Cea mai mare problemă nu sunt însă aditivii, spune specialistul, ci cantitatea prea mare de sodiu: “Calitatea sării depinde de conţinutul de clorură de sodiu. Cu cât e mai rafinată, mai albă, cu atât are mai multă clorură de sodiu, și cu atât e mai rea”. SAREA ȘI CRETINISMUL Iodul, crucial pentru femeile însărcinate Cei care consumă sare de mare nu sunt în pericol să aibă lipsă de iod, arată Mencinicopshi: “Are iod suficient. Noi avem iod și din alte alimente, nu e chiar așa o problemă cu iodul ăsta. Sigur că în momentul în care ești într-o zonă endemică în care nu ai aport de iod și chiar apare gușa hipoftalmică, atunci se dau suplimente”. Totuși, lipsa de iod este periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate în primul trimestru: “Dacă nu au iod în această perioadă, fătul poate să se nască cu o boală care nu se mai poate vindeca și care se cheamă cretinism, adică nu i se dezvoltă creierul”, explică profesorul. UNA DE LA MUNTE, ALTA DE LA MARE Procesul de obţinere a sării, neschimbat de mii de ani Sarea de mare se obţine în urma evaporării apei din mări, oceane sau lacuri sărate, iar în regiunile cu climă caldă și uscată procesul se desfășoară natural, cu ajutorul energiei solare. Industria sării de mare este plasată aproape în totalitate în climatele calde, precum cel mediteranean. De obicei, sarea de mare este mai scumpă decât cea de mină, care este extrasă din depozitele de sare, după care este prelucrată pentru a se îndepărta impurităţile. Prin rafinare rezultă clorură de sodiu aproape pură, căreia i se adaugă aditivi care îi dau culoarea albă și împiedică formarea de bulgări. |
Autor: Evenimentul zilei Sursa: www.evz.ro Sambata, 8 Ianuarie 2011 |
duminică, 12 iunie 2011
Sarea, pusă la stâlpul infamiei
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu