| Noi cauze ale maladiei Parkinson |
Expunerea la poluanţi, infecţia cu Helicobacter pylori și carenţa vitaminei B6 cresc probabilitatea declanșării acestei afecţiuni. Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele apariţiei bolii Parkinson, cercetătorii indică o asociere între factorii genetici și anumiţi factori de mediu. Ceea ce determină apariţia simptomelor bolii Parkinson este scăderea progresivă a numărului de neuroni în mai multe regiuni ale creierului, inclusiv în cea în care se produce dopamina, un neurotransmiţător care permite controlul mișcărilor. Specialiștii spun că, în prezent, cauzele bolii nu sunt suficient cunoscute și că doar 5% din cazuri pot fi atribuite moștenirii genetice. „În majoritatea cazurilor, factorii care duc la apariţia bolii Parkinson nu sunt cunoscuţi. Rareori sunt depistate forme de Parkinson de cauză genetică și care sunt determinate de cel puţin 16 mutaţii, pe cromozomi diferiţi", spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societăţii Române de Neurologie. Cu toate acestea, există studii care arată că afecţiunea poate fi favorizată de expunerea la anumiţi factori ce ţin de mediul în care trăim.Helicobacter pylori, „toxică" pentru creier Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, susţin că bacteria ce contribuie la apariţia ulcerului gastric (Helicobacter pylori) poate fi asociată cu dezvoltarea bolii Parkinson. Mai exact, aceștia au constatat că, după trei-cinci luni de la infectare, bacteria poate determina simptome specifice maladiei degenerative, cum ar fi și încetinirea mișcărilor, precum și scăderea nivelului de dopamină din creier. Specialiștii pun acest lucru pe seama faptului că Helicobacter pylori produce chimicale toxice pentru creier, care ar putea distruge celulele nervoase. Poluarea influenţează procesele cerebrale Persoanele care locuiesc în apropierea unei fabrici unde se lucrează cu metale precum mangan, cupru sau mercur prezintă un risc ridicat de a face boala Parkinson, arată un studiu realizat la Universitatea Washington, SUA. Astfel, expunerea îndelungată la metale grele poate interacţiona cu producerea dopaminei în creier. Carenţa vitaminei B6 vulnerabilizează Un studiu publicat în „British Journal of Nutrition" arată că persoanele care se confruntă cu o carenţă a vitaminei B6 prezintă un risc crescut de a face maladia Parkinson. Specialiștii pun acest lucru pe seama faptului că acest nutrient, ce se găsește în ardei gras, în spanac, usturoi și în ton, are proprietăţi antioxidante și, în același timp, ajută la reducerea nivelului de homocisteină. Acesta este un aminoacid cu potenţial toxic pentru celulele neuronale, care, în concentraţii mari, poate favoriza degradarea cerebrală. |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Miercuri, 29 Iunie 2011 |
joi, 30 iunie 2011
Noi cauze ale maladiei Parkinson
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu