ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 30 iunie 2011

Conţinutul în colesterol al principalelor alimente

 Conţinutul în colesterol al principalelor alimente
Conţinutul în colesterol al principalelor alimente Unul dintre subiectele fierbinţi ale zilelor noastre este creșterea nivelului colesterolului în sânge ca rezultat al unei proaste igiene de viaţă (alimentaţie prea grasă, sedentarism excesiv, fumat, băut). Colesterolul este unul dintre agenţii responsabili ai aterosclerozei care conduce la apariţia bolilor cardiovasculare. Totuși, colesterolul este indispensabil bunei funcţionări a organismului nostru.
Organismul nostru fabrică și stochează în jur de 100 de grame de colesterol care se găsesc în cea mai mare parte pe ţesuturile nervoase (creier, nervi, celule nervoase). Bila evacuează o parte din el în intenstin (în medie 1.000 de mg pe zi), în funcţie de individ. Îl regăsim apoi în sânge, într-o formulă combinată, fiind asociat cu proteine numite ”de densitate scăzută (LDL)” numit și ”colesterolul rău”, și ”înaltă (HDL)” . Începând cu vârsta de 40 de ani este recomandat un consult medical cel puţin o dată pe an.
Ce trebuie făcut
Starea de sănătate începe cu prevenirea accidentelor cardiovasculare, lucru ce impune adoptarea unei alimentaţii cât mai sănătoase. Mai precis:
  • Supraveghearea alimentaţiei prin reducerea consumului de grăsimi saturate (carne, produse lactate grase, unt etc)
  • Favorizarea unei alimentaţii bogate în acizi grași polinesaturaţi de origine animală (pește gras : hering, scrumbie, somon) , acizi grași mononesaturaţi (ulei de măsline, rapiţă) și lecitină
  • Consumul de alimente bogate în fibre alimentare care îmbunătăţesc metabolismul lipidic favorizând în același timp tranzitul intestinal.
  • Alimente privilegiate: carne slabă degresată (vită, carne de pasăre consumată fără piele), pește, produsele lactate (lapte degresat, iaurt slab, brânză albă de 0%), fructe și legume
  • Făinoasele trebuie consumate în cantităţi limitate
  • Cconsumul de ouă trebuie redus la 2 pe săptămână
  • Străduiţi-vă să faceţi, în fiecare zi, câteva exerciţii fizice (mers pe jos, jogging, înot, ciclism, mers pe role etc).
  • Reduceţi numărul de ţigări fumate pe zi. Preferabil de tot, întrucât tutunul provoacă o întărire a pereţilor arteriali.
  • Alcoolul să se diminueze pe cât posibil.
Cât colesterol se găsește alimentele pe care le mâncăm
Aliment                         % de colesterol în mg/100 gr
Big Mac                              103
Brânză                                 71 (Camembert), 75 (mozzarella), 122 (parmezan)
Crustacee                           206 (stridii), 225 (creveţii), 136 (raci), 47 (scoici)
Iaurt                                      30
Lapte (50% degresat)      8, 16 (nedegresat)
Maioneză                            61
Ouă                                       275 (ochi), 302 (fiert tare)
Pește                                   45 (știucă), 107 (ţipar), 70 (biban), 45 (crap), 70(păstrăv), 47(somon), 32 (ton)
Porc                                     212 (cârnat subţire uscat), 13 (jambon), 340 (pate de ficat)
Pui                                       48 (piept), 50 (pulpă), 30 (supă)
Smântână                          10
Unt                                       168
Vită                                      76 (file), escalop (88)
 

Autor: Doctori online
Sursa: www.doctorionline.ro  Joi, 30 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu