| Care sunt inamicii părului frumos |
Stresul, poluarea și afecţiuni precum anemia sau dermatitele afectează podoaba capilară. Alimentaţia dezechilibrată, produsele pentru coafat, dar și uscătorul de păr, placa și ondulatorul degradează structura firelor și le scurtează durata de viaţă. Firul de păr este alcătuit, în principal, din cheratină, o proteină care se deteriorează la contactul repetat cu substanţe nocive precum chimicalele din produsele de coafat și din vopselele pentru păr.La acest tip de agresiune se adaugă și temperaturile înalte pe care firul de păr le suportă atunci când folosim aparatele pentru uscat, ondulat și îndreptat părul. Mai exact, aceste proceduri chimice și termice „ard" cheratina, fiindcă alterează legăturile chimice dintre celulele care formează structura părului și conduc la deteriorări permanente de structură și de aspect. Reparaţiile care se pot face sunt superficiale și constau în folosirea serumurilor cu cheratină, a balsamurilor și a măștilor de păr. Acestea umplu fisurile și netezesc suprafaţa firelor de păr, dar nu pot însănătoși părul, ci doar îi îmbunătăţesc aspectul și textura. Produsele de coafat îi „fură" strălucirea Firele deshidratate și lipsite de strălucire pot fi o consecinţă a poluării. Nu este vorba doar despre poluarea din atmosferă, ci și despre poluarea la care îl supunem zilnic, folosind produse de coafat. Soluţiile fixatoare conţin, în medie, 15 substanţe chimice. Dintre acestea, cele mai nocive sunt octinoxaţii și isoftalaţii, care pot da alergii, iritaţii și care, în timp, pot inhiba creșterea firelor de păr. Explicaţia este aceea că substanţele nocive sunt absorbite ușor de pielea capului și metabolismul firelor de păr se dezechilibrează. Stresul îi scurtează viaţa Și stilul de viaţă poate fi nociv pentru podoaba capilară. Stresul și alimentaţia dezechilibrată conduc adesea la căderea masivă a părului. În mod normal, avem în jur de 120.000 de fire. Acestea trăiesc aproximativ cinci ani, dar nu toate ating maturitatea în același timp, de aceea, zilnic, ne cad aproximativ 50 de fire de păr, care sunt mereu înlocuite de altele. Însă carenţele nutriţionale se resimt inclusiv la nivelul rădăcinii părului. Lipsa unor nutrienţi esenţiali, precum proteinele care ajută la sinteza cheratinei, vitaminelor din complexul B și a mineralelor (fierul și zincul), accelerează procesul de cădere a părului și inhibă creșterea unor fire noi. Din acest motiv, este esenţial ca din dietă să nu lipsească proteine din surse diferite: carne, în special pește, lactate, ouă, dar și legume. Pe de altă parte, toate alimentele care au un conţinut ridicat de fier îmbunătăţesc transportul oxigenului către celule și, implicit, asigură hrănirea adecvată a rădăcinii părului. În plus, un consum optim de fier ţine anemia la distanţă, o boală care determină căderea masivă a părului. Surse importante de fier sunt peștele, carnea de pui, lintea, fasolea, pătrunjelul și pâinea din făină integrală. Specialiștii spun că fierul provenit din carne este mai bine asimilat decât cel din cereale sau din legume uscate. Igiena inadecvată afectează scalpul Părul trebuie spălat de câte ori este necesar, adică ori de câte ori este murdar, transpirat sau gras. „Trebuie folosit un șampon pentru spălări frecvente sau, eventual, un șampon pentru bebeluși și este bine de știut că părul normal nu necesită balsam după spălare, nici produse speciale de îngrijire", spune prof. dr. Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iași. Potrivit specialistului, dacă părul se îngrașă repede, este necesar un diagnostic al cauzei, făcut prin consult endocrinologic. Șampoanele pentru păr gras se folosesc numai pe durata prescrisă de dermatolog, deoarece, în timp, ele pot usca, irita și produce eczeme la nivelul scalpului. „Cel mai greu se tratează firul de păr uscat și friabil pe fond de eczemă sau de scalp iritat", precizează prof. dr. Anca Zbranca. |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Luni, 9 Mai 2011 |
marți, 10 mai 2011
Care sunt inamicii părului frumos
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu