ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 29 aprilie 2011

Zece trucuri ca să ardeţi caloriile și să nu vă îngrășaţi

Zece trucuri ca să ardeţi caloriile și să nu vă îngrășaţi
Zece trucuri ca să ardeţi caloriile și să nu vă îngrășaţi Pentru a stimula metabolismul să ardă mai multe calorii, renunţaţi la diete restrictive, mâncaţi alimente bogate în proteine, iuţi și picante, beţi apă rece și mâncaţi dimineaţa.
Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în organism. Cu cât metabolismul e mai activ, cu atât se ard mai multe calorii și "dispar" mai repede grăsimile. Nutriţioniștii recomandă 10 metode de accelerare a metabolimului.

1 Fără diete ce înfometează.
Dietele care supun stomacul și creierul la cazne dereglează metabolismul. Dieta prin înfometare încetinește metabolismul, iar organismul ajunge să stocheze energia pentru "zile negre".
"Organismul se învaţă cu cât îi dai, învaţă să trăiască și cu 900 de calorii. Asta nu înseamnă că se pierd și kilogramele", explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu. Dietele restrictive pe termen lung "taie" din mușchi.

Sfatul nutriţioniștilor nu e să mâncaţi mai puţin, ci mai sănătos, alegând alimente consistente în detrimentul celor "bogate" în calorii goale (gen pateuri, dulciuri).

2 Bazaţi-vă pe proteinele din carne, lapte, brânză, ouă.
Organismul are nevoie de proteine pentru a construi mușchi. Specialiștii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte și o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia și ciupercile.

"Nutrienţii, adică proteinele, glucidele și lipidele, ne aduc calorii, dar și consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbţie), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce consumi, cheltuiești", spune nutriţionistul.

3 Alimente organice. Cercetătorii canadieni au demonstrat că o dietă bogată în alimente "înţesate" de pesticide și toxine (care sunt stocate în ţesutul adipos) încetinesc metabolismul. Alte studii au arătat că pesticidele favorizează apariţia depozitelor de grăsime. Alegeţi ori de câte ori aveţi ocazia fructe și legume organice.

4 "Șoareci" de birou activi. Mai mult de patru ore de stat pe scaun reduc la zero producţia enzimelor care controlează grăsimea și colesterolul "rău". Pentru a activa producţia acestor enzime și a stimula arderile de calorii "spargeţi" perioadele de stat pe scaun cu mici plimbări.

5 Consumaţi apă rece.
Cercetătorii germani au arătat că cei care beau zilnic șase pahare de apă rece ard între 5 și 100 de calorii pe zi, adică în jur de trei kilograme pe an.

"Organismul consumă aceste calorii pentru a aduce apa la temperatura corpului", mai explică nutriţionsitul. De altfel, totalitatea reacţiilor chimice ale organismului au nevoie de apă. Persoanele deshidratate ard cu 2% mai puţine calorii decât cele care se hidratează corespunzător.

6 Mâncaţi iute și picant.
Ardeii iuţi sau alimentele picante și fierbinţi "biciuiesc" metabolismul și stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute crește rata arderilor cu 20%.

7 Nu săriţi peste micul-dejun.
Persoanele care "sar" peste micul dejun au un risc de patru ori mai mare de obezitate decât cele care servesc micul-dejun.

"Micul-dejun asigură energia în prima parte a zilei, atunci când se presupune că ai avea cea mai mare nevoie de ea. Cea mai mare parte a caloriilor consumate dimineaţa sunt utilizate, în timp ce caloriile consumate în partea a doua zilei au tendinţa să se depună", subliniază specialistul.

8 Beţi cafea sau ceai. O ceașcă de cafea stimulează sistemul nervos central și crește metabolismul cu 5-8%, ceea ce înseamnă arderea a 100-200 de calorii pe zi. O ceașcă de ceai pe zi, bogată în antioxidanţi, crește metabolismul cu 12%.

9 Fibre și fier.
Alimentele bogate în fibre cresc rata de ardere a caloriilor cu 30%. Medicii recomandă 25 de grame de fibre pe zi, echivalentul a trei porţii de fructe sau legume. Și fierul e esenţial în oxigenarea mușchilor în scopul arderii grăsimilor. Fructele de mare, crustaceele, mazărea, cerealele și spanacul sunt surse excelente de fier.

10 Lactate degresate.
Există studii care au arătat că deficienţele de calciu scad metabolismul. Consumul de lactate parţial degresate reduce ab sor bţia grăsimilor din alte alimente.
8-10 pahare de apă
ar trebui băute zilnic. Asta pentru că persoanele  deshidratate ard mai puţine calorii

"Cei care beau zilnic șase pahare de apă rece ard între 5 și 100 de calorii. Organismul consumă caloriile pentru a aduce apa la temperatura corpului."
CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 29 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu