ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 7 aprilie 2011

Ce alimente din frigiderul tău trebuie să fie neapărat ecologice

 Ce alimente din frigiderul tău trebuie să fie neapărat ecologice
Ce alimente din frigiderul tău trebuie să fie neapărat ecologice Oamenii de știinţă avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii și a diferitelor tipuri de cancer.
Pentru că unele dintre alimente mai mult intoxică organismul decât să îl hrănească, specialiștii în nutriţie au realizat o listă cu produse care trebuie să fie de origine ecologică.
Căpșunile , cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, au cel mai crescut conţinut de pesticide dintre toate fructele. Studiile de laborator au demonstrat că pe un singur fruct s-au descoperit până la 53 pesticide diferite care atacau în primul rând ficatul și rinichii. "Substanţele chimice descoperite pe căpșuni nu dispar de pe suprafaţa fructelor prin spălare. În plus, pesticidele au pătruns în interiorul fructelor, astfel că și conţinutul acestora este contaminat", spune dr. Marion Nestle, profesor de nutriţie și sănătate publică de la Universitatea din New York.
Ardeiul gras este leguma cea mai "nesănătoasă", datorită conţinutului de 63 de tipuri de pesticide pe o singură bucată. Salata, varza, spa­nacul conţin până la 43 de substanţe toxice. Experţii susţin că expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, mărește riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor. De asemenea, tul­burările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau în modificări ale ADN-ului, intoxicarea organismului cu o serie întreagă de sub­stanţe, toxicitate hepatică și modificarea formulei sangvine. Astfel, se recomandă cumpărarea acestor alimente de la producătorii eco autorizaţi, deoarece aceștia nu folosesc substanţe chimice dăunătoare organismului
Carnea de vită este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate. Condiţiile de creștere a animalelor influenţează în mod negativ calitatea cărnii. Specialiștii menţionează că animalele crescute în ferme ecologice au carnea cu mai multă fibră și săracă în grăsimi. "Studiile de specialitate au evidenţiat o strânsă legătură între carnea de vită și cancerul de sân. Condiţiile în care au fost crescute animalele sunt extrem de importante pentru sănătate", indică prof. dr. Samuel Epstein de la Universitatea din Illinois.
Laptele este bogat în vitamine, minerale și proteine. Nutriţioniștii susţin că acesta este alimentul perfect din punct de vedere nutriţional, deoarece asigură organismului toate substanţele nutritive estenţiale. Spre deosebire de laptele provenit de la animale care nu sunt crescute în condiţii bio, cel organic este bogat în acizii grași esenţiali Omega 3 și vitamina E. Beneficiile laptelui bio pot fi explicate prin modul în care sunt hrănite animalele. Acestea au o dietă naturală într-o măsură mai mare, fiind hrănite cu iarbă proaspătă sau furaje. Ecologiștii spun că producerea laptelui organic este benefică și pentru mediu, nu doar pentru sănătatea omului. Pentru a fi certificate pentru producţia de lapte organic, animalele trebuie să fie hrănite cu cel puţin 80% nutreţuri organice pe o perioadă de minimum 9 luni înaintea certificării, apoi pentru încă 3 luni cu 100% nutreţuri organice, precizează experţii.
Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Joi, 7 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu