ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 19 aprilie 2011

5 tipuri de seminţe bune pentru inima ta

 5 tipuri de seminţe bune pentru inima ta
5 tipuri de seminţe bune pentru inima ta
Seminţele, nucile, migdalele și fisticul conţin vitamine și minerale indispensabile pentru organism. Se găsesc în orice perioadă a anului și, datorită calităţilor lor, pot înlocui cu succes fructele în anotimpul rece.Sunt hrănitoare, conţin oligoelemente și cantităţi mari de grăsimi nesaturate, antioxidanţi, fibre și proteine. Din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, râncezesc ușor, așă că trebuie păstrate în locuri aerisite și reci, la adăpost de umezeală și lumină.
Seminţele de floarea-soarelui scad tensiunea

Conţin potasiu, care împiedică retenţia apei, magneziu și fosfor, care ajută la absorbţia calciului, și o mare cantitate de vitamina B, bună pentru creier, piele și tractul digestiv. Carenţa de magneziu duce la hipertensiune, spasme și crampe musculare, oboseală și dureri musculare. Seleniul apără împotriva cancerului prin refacerea celulelor afectate.

Pot fi adăugate în salate, pâine, mâncăruri de legume sau cereale. Seminţele prăjite își pierd din proprietăţi și sunt nesănătoase din cauza conţinutului mare de sare.

INFO PLUS 100 grame de seminţe de floarea-soarelui conţin: 24 grame proteine, 7 miligrame fier, 120 miligrame calciu.

Migdalele reglează ritmul cardiac

50 de grame de migdale conţin un sfert din doza zilnică recomandată de magneziu. Acesta contribuie la păstrarea venelelor și arterelor în bună stare, în timp ce potasiul, implicat în procesul transmisiilor nervoase și a contracţiilor musculare, permite o mai bună funcţionare a inimii. Migdalele scad nivelul zahărului din sânge.

De aceea, când mănânci alimente bogate în zaharuri, adaugă câteva migdale, pentru a menţine la cote normale nivelul glicemiei. Le poţi consuma cu cereale, în salate sau în deserturi.

INFO PLUS 100 grame de migdale conţin: 16,9 grame de proteine, 4,2 grame de fier, 250 miligrame de calciu, 20 miligrame de vitamina E, 3 miligrame de zinc, 1 miligram vitamina B2.

Nucile sunt bogate în acizi omega 3

Sunt bogate în proteine, fibre, fitonutrienţi și antioxidanţi (vitamina E și seleniu). 50 grame de nuci oferă 90% din necesarul zilnic de omega 3. Nucile sunt foarte nutritive și, datorită conţinutului mare de fibre, senzaţia de foame va întârzia să apară. Au multe calorii, așă că pot înlocui cu succes una dintre gustări. Uleiurile și nutrienţii sunt intacte în nucile crude. Le poţi adăuga în mâncare pentru un plus de aromă.

INFO PLUS 100 de grame de nuci conţin: 10 grame de proteine și 2,4 miligrame de fier.

Seminţele de dovleac reduc colesterolul

Conţin acizi grași esenţiali omega 3 și omega 6, magneziu, fosfor, cupru, fier și zinc. Zincul protejează oasele și are un efect antiinflamator. Acizii grași reduc nivelul colesterolului „rău” din sânge și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au proprietăţi anticoagulante și scad tensiunea. Seminţele prăjite nu își păstrează intacte proprietăţile. Pot fi adăugate în salate sau în mâncărurile de legume.

INFO PLUS 100 de grame de seminţe de dovleac conţin: 29 grame de proteine, 11 miligrame de fier și 1.144 miligrame de fosfor.

Fisticul protejează arterele

Bogat în antioxidanţi, grăsimi nesaturate, proteine, fibre, potasiu și magneziu, fisticul reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Conţine luteină, esenţială pentru sănătatea ochilor și arterelor. Are o valoare nutriţională mare și poate fi păstrat mult timp, deoarece nu râncezește ușor. Fibrele pe care le conţine îmbunătăţesc digestia. Poate fi adăugat la diverse deserturi sau consumate ca atare.

INFO PLUS 100 grame de fistic conţin: 19 grame de proteine, 14 miligrame de fier, 140 miligrame de calciu.

Specialistul nostru

Datorită conţinutului ridicat de acid gras omega 6, fructele oleaginoase sunt recomandate persoanelor cu probleme cardiace. De asemenea, au o serie de vitamine și minerale care le recomandă cu căldură pentru consumul zilnic. Însă, chiar și așa, ele trebuie consumate cu moderaţie, mai ales de către persoanele cu probleme hepatobiliare.

Porţia zilnică de nuci, care sunt surse importante de calciu, nu trebuie să depășească 3-4 mieji de migdale, 5-7 seminţe, de fistic, 100 g, de seminţe de dovleac, 100 g (sunt recomandate copiilor care au viermi intestinali), de seminţe de floarea-soarelui, 100 g. Foarte important este ca acestea să fie consumate crude, deoarece, prin prăjire, își pierd din calităţile nutriţionale.
Livia Nena
biolog nutriţionist

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 17 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu