ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 7 martie 2011

5 obiceiuri care agravează durerile

5 obiceiuri care agravează durerile
5 obiceiuri care agravează durerile La nivel european, circa 19 la sută din populaţie suferă de dureri ce persistă mai mult de trei luni, arată cele mai noi statistici. Specialiștii spun că o contribuţie majoră la acest lucru o are și faptul că multe persoane nu ţin cont de factorii care agravează simptomele.
Lunar, aproape jumătate din români se confruntă cu migrene. Alte tipuri de dureri care apar frecvent în cazul acestora sunt și nevralgia de trigemen, durerile de spate, cele reumatice sau cele musculare. Acestea din urmă sunt cel mai adesea cauzate de poziţiile incorecte menţinute mult timp atunci când stăm la birou și de faptul că nu facem suficientă mișcare. În plus, la agravarea durerilor contribuie faptul că în multe cazuri simptomele nu sunt controlate corespunzător din punct de vedere medical, dar și faptul că unele persoane au anumite obiceiuri cauzatoare de inflamaţii. Iată care sunt acestea.
1 Iei medicamente cu de la tine putere
Un studiu realizat recent de GfK România arată că 83 la sută din români apelează cel puţin o dată pe an la automedicaţie atunci când se confruntă cu durerile de cap. În plus, specialiștii spun că există tendinţa de a proceda în același mod indiferent de tipul de durere cronică. În schimb, pentru a trata în mod eficient aceste neplăceri, ar fi normal consultul unui medic. El va stabili cu certitudine diagnosticul, va depista cauza și abia apoi va recomanda un tratament. Terapia durerilor constă în general în administrarea de medicamente analgezice și/sau antiinflamatoare, eventual asociată cu fizioterapie și cu proceduri balneare.
2 Nu ţii cont de factorii favorizanţi
În funcţie de tipul de durere, există și anumiţi factori care declanșează sau care acutizează simptomul. Astfel, durerile reumatice sunt mai accentuate în momentul expunerii la frig sau la umezeală. De asemenea, durerile de spate pot fi declanșate atunci când ridicăm greutăţi prea mari ori dacă stăm mult timp în picioare sau la birou. În plus, postura incorectă a corpului poate fi responsabilă și de apariţia migrenelor. Aceastea pot fi declanșate și de stres, de depresie, de odihna insuficientă sau de deshidratare. Așadar, descoperă care sunt factorii ce declanșează durerea în cazul tău și încearcă să-i eviţi.
3 Te gândești prea mult la simptome
Dacă atunci când te confrunţi cu o durere nu te poţi gândi la nimic altceva, încearcă să-ţi schimbi atitudinea. Creierul nu se poate focusa asupra prea multor lucruri în același timp. ?i s-a întâmplat vreodată să uiţi că te doare capul pentru că erai ocupat cu altceva? Ei bine, dacă
reușești să îţi îndrepţi atenţia către altceva, creierul nu va mai percepe durerea la intensitate maximă.
4 Fumezi sau faci abuz de alcool
Consumul excesiv de alcool scade rata de transmitere a unor impulsuri nervoase din creier, ceea ce face ca durerea să fie resimţită mai acut. În plus, alcoolul interferează și cu medicamentele, reducând efectul analgezicelor. Un alt obicei la care ar trebui să renunţi dacă te confrunţi cu dureri cronice este fumatul. Aceasta deoarece inhalarea fumului de ţigară scade cantitatea de oxigen ce ajunge la mușchi, dar și capacitatea de autovindecare a organismului.
5 Consumi alimente de tip fast-food
Zahărul rafinat și grăsimile saturate conţinute de alimentele de tip fast-food nu furnizează suficientă energie organismului pentru a lupta împotriva durerilor cronice. De asemenea, anumite alimente, precum ciocolata și vinul roșu, au efect excitant asupra sistemului nervos, putând accentua aceste simptome. Cafeaua are și ea un astfel de efect și, în plus, este diuretică, putând duce la deshidratare (un factor care favorizează apariţia durerilor).
Evită sedentarismul!
Exerciţiile fizice stimulează producţia de endorfine, un tip de hormoni care conferă o stare generală de bine. Efectul lor este asemănător analgezicelor, acţionând prin modificarea perceperii durerii la nivelul creierului. De asemenea, activitatea fizică tonifică musculatura și ajută la menţinerea greutăţii corporale. Iar acest lucru contribuie la combaterea durerilor de spate, dar și a celor cauzate de artroză.
Efect: Menţinerea corpului într-o poziţie incorectă poate declanșa dureri de spate și de cap.
Specialistul nostru
Dr. Călin Ciubotaru medic de familie
Durerile cronice sunt foarte variate: de la dureri de cap, de stomac, de burtă, articulare și până la dureri neoplazice. De aceea, pentru fiecare tip de durere trebuie identificate cauza și mecanismul de producere, în funcţie de acestea existând factori care o agravează sau care o atenuează. De exemplu, durerile de cap pot fi agravate de lipsa de somn, stres, oboseală, de expunerea la frig sau de răceli și pot fi atenuate prin schimbarea ochelarilor. Durerile de stomac sunt agravate de orarul dezorganizat al meselor și de consumul alimentelor iritante (condimente, sucuri sau dulciuri), însă pot fi calmate cu ajutorul substanţelor alcaline (iaurt) și prin administrarea de medicamente antisecretoare. Durerile articulare și cele artrozice sunt agravate de frig și de efortul fizic și pot fi calmate prin repaus și la căldură. În concluzie, întotdeauna trebuie diagnosticată și tratată boala care se manifestă prin durere. Tratamentul antalgic nespecific este binevenit, atenuând acest simptom supărător, dar nu înlătură cauza, putând masca uneori boala de bază, agravând-o și prelungindu-i evoluţia.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 5 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu