ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 25 februarie 2011

Unguente naturale pentru durerile reumatice

  • Liliana Ivan
  • 153 afişări
  • Vineri 25 feb 2011
Pentru calmarea durerilor la nivelul umărului, sunt  eficiente 
frecţiile  cu unguente  naturale din plante
Foto: Shutterstock, Fotolia

Pentru calmarea durerilor la nivelul umărului, sunt eficiente frecţiile cu unguente naturale din plante

Problemele reumatice, accentuate de vremea rece şi de eforturile fizice, pot fi îmblânzite cu ajutorul preparatelor pe bază de dafin, ardei iute, castan sălbatic, scorţişoară şi de venin de albine. Acestea au proprietăţi calmante, antiinflamatoare şi vasodilatatoare.
Dafinul, contra durerilor de picioare

Pentru calmarea durerilor intense la nivelul articulaţii­lor, este eficient un leac pe bază de frunze de dafin. Unguentul se prepară din 200 g de frunze de dafin care se pun la macerat în tot atâta apă rece, vreme de 24 de ore. În această soluţie se adaugă 200 g de osânză de porc nesărată. Amestecul se lasă să fiarbă timp de patru ore, la foc mic, folosindu-se tehnica bain-marie.
După aceea, se strecoară printr-un tifon, amestecând conţinutul până când se omogenizează şi dobândeşte consistenţa unei creme. Seara se masează locul dureros cu alifia obţinută, iar bolnavul trebuie să stea învelit cu o pătură. Unguentul are efect calmant în cazul reumatismului cronic, iar tratamentul trebuie continuat până la atenuarea durerilor.
Ardeiul iute este antiinflamator
Ardeiul iute este un bun antiinflamator dacă este aplicat sub formă de unguent pe zona dureroasă. În acest sens, cercetările efectuate asupra ardeiului ­iute au dovedit că acesta conţine capsaicină, o substanţă foarte utilă în cazul durerilor cronice, cauzate de bolile reumatice. O alifie care conţine ardei iute se poate prepara în casă astfel: se pune un pachet de unt într-o cratiţă şi se lasă pe aragaz până când se topeşte.
Atunci se ia recipientul de pe foc, iar untul se toarnă într-un alt vas şi, când este fierbinte, se adaugă cinci linguri de ardei iute măcinat. Se amestecă bine şi se mai fierbe un minut. Unguentul se strecoară şi se păstrează la rece. De trei ori pe săptămână, se ung articulaţiile rigide în caz de artroză şi de gută, masându-se uşor până când alifia pătrunde în piele.    
Castanul sălbatic, bun în caz de artrită   
Proprietăţile antiinflamatoare, astringente şi antiedematoase ale castanului sunt foarte apreciate de fitoterapeuţi. De aceea, antiinflamatoarele preparate prin macerarea plantei în ulei de măsline sunt indicate ca remediu pentru calmarea durerilor în caz de artrită reumatoidă. Iată cum se prepară: într-o sticlă de doi litri se pun 25 de castane sălbatice, tăiate în cuburi şi stropite cu puţin alcool.
A ­doua zi se adaugă 250 ml de ulei de măsline şi 100 g de ­untură de porc topită. Vasul se pune la fiert la baie de aburi (bain-marie), timp de două ore. După alte 48 de ore, compoziţia se încălzeşte (fără să fiarbă) şi se strecoară. Se toarnă în borcănele, care se închid ­ermetic. Seara, se ung zonele dureroase, pentru a atenua durerile ­care se accentuează pe timpul nopţii, când articulaţii­le sunt în repaus.
Scorţişoara «calmează» artrita
Acestă mirodenie este un antiinflamator şi un calmant al durerilor articulare datorită conţinutului bogat în uleiuri volatile. S-a dovedit că intensificarea durerilor cauzate de artrită sau de gută în sezonul rece poate fi „îmblânzită" cu ajutorul pastei de scorţişoară, care stimulează circulaţia periferică în zona dureroasă şi reduce inflamaţia. Pasta se prepară dintr-un amestec de miere cu scorţişoară (în părţi egale) şi se aplică sub formă de unguent la nivelul articulaţiilor bolnave, după care se acoperă cu un pansament de bumbac.
Frecţii cu venin de albine
Veninul de albine, produs de glandele acestor insecte, este un lichid cu o compoziţie complexă ce include proteine, săruri minerale şi uleiuri eterice. Efectul terapeutic se datorează conţinutului de melitină, o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare active.
Tratamentul cu unguent pe bază de venin de albine (Apireven) se face sub supravegherea medicului. Pe zona dureroasă se aplică doi centimetri de unguent cu care se  fricţionează locul bolnav, după care se înveleşte cu o pătură, pentru a păstra căldura. Frecţiile se fac câte patru seri la rând, urmate de o pauză de o zi.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie
Unguentele naturale recomandate pentru calmarea durerilor reumatice  conţin plante cu acţiune antiinflamatoare, antalgică şi decontracturantă.  Aceste remedii accelerează circulaţia locală, reducând simptomatologia dureroasă, contractura şi inflamaţia articulară şi redau mobilitatea normală a articulaţiei afectate.
Sunt eficiente unguentele care conţin venin de albine, gheara-diavolului, untul pământului, la fel şi extractele de ardei iute, de scoarţă de salcie şi gelul din sare de Bazna. Recunoscut pentru efectul calmant şi antiinflamator, unguentul natural cu spânz este util ca adjuvant în toate afecţiunile reumatice. Alte extracte naturale din plante, cum ar fi arnica, cimbrul, pelinul, ­levănţica, tătăneasa, ienupărul şi din Boswelia Serrata (un arbore originar din India) sunt de mare ajutor bolnavilor reumatici.
Condiţie
Remediile naturiste trebuie asociate cu un regim alimentar adecvat.  
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu