ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 25 februarie 2011

Leacuri pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi

  • Adina Radu
  • 106 afişări
  • Vineri 25 feb 2011
Clătirea regulată a ochilor cu infuzii slabe din plante previne 
uscarea ochilor
Foto: Shutterstock

Clătirea regulată a ochilor cu infuzii slabe din plante previne uscarea ochilor

Fără lacrimi, ochii sunt vulnerabili în faţa impurităţilor şi a infecţiilor. În plus, pot apărea mâncărimi, usturimi şi înceţoşarea vederii. Pentru a-ţi redobândi confortul vizual, ai la îndemână câteva soluţii simple
Aerul uscat, poluarea, vântul, fumatul, purtarea lentilelor de contact sau timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului ori calculatorului afectează capacitatea ochilor de a mai produce lacrimi, determinând apariţia sindromului de ochi uscaţi.

Specialiştii spun că, în ultimii ani, acesta a devenit unul dintre principalele motive ale adresării la medicul oftalmolog. Femeile şi vârstnicii sunt cei mai afectaţi de această problemă, deoarece ea poate apărea şi pe fondul administrării îndelungate a anticoncepţionalelor sau pe fondul modificărilor hormonale ce se produc odată cu înaintarea în vârstă, în special la menopauză.
Fă o cură cu ulei de peşte
Capsulele cu ulei de peşte conţin vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3, toţi aceşti nutrienţi ajutând organismul să producă lacrimi. Aşadar, pentru a atenua simptomele sindromului de ochi uscaţi, specialiştii recomandă ca, timp de o lună, să iei una-două capsule de ulei de peşte, o dată pe zi, între mese. Poţi lua şi uleiul ca atare (două linguriţe, o dată pe zi) sau poţi beneficia de aceste proprietăţi consumând peşte gras precum somon, sardine sau macrou.
Seminţele de in, hidratante
O altă sursă importantă de acizi graşi esenţiali Omega 3 sunt seminţele de in. De altfel, numeroase studii au arătat că seminţele de in administrate sub formă de capsule sunt la fel de eficiente în tratarea sindromului ochilor uscaţi ca şi medicamentele clasice. Astfel, se iau câte trei capsule de seminţe de in pe zi, timp de o lună.
De asemenea, este benefic şi uleiul de seminţe de in, ce se poate administra ca atare (două linguriţe pe zi) sau se poate folosi la asezonarea salatelor. Ţine cont de faptul că ar trebui să consulţi un medic înainte de a urma o astfel de cură, deoarece seminţele de in nu sunt indicate dacă suferi de tulburări digestive sau de hemoragii ale tubului digestiv, în caz de cancer la prostată şi nici în cazul femeilor însărcinate ori care alăptează.
Spălături cu infuzii din plante
Poţi atenua simptomele sindromului de ochi uscaţi dacă faci spălături cu infuzie din albăstrele, silur sau din muşeţel. Pune una-două linguriţe de plantă la 200 ml de apă şi lasă amestecul la macerat de seara până dimineaţa.
Apoi filtrează preparatul, păstrează infuzia şi peste planta rămasă mai pune 150 ml de apă clocotită. După 15 minute, strecoară preparatul şi amestecă cele două infuzii. Spălăturile se fac zilnic, până la dispariţia manifestărilor. Cu acelaşi tip de infuzie se pot face şi comprese, care se menţin pe pleoape circa 30 de minute.
Comprese cu apă caldă, zilnic
Pentru a scăpa de usturime, de mâncărime sau de senzaţia de corp străin în ochi, compresele cu apă caldă sunt o soluţie simplă şi la îndemână. Înmoaie o compresă sterilă în apă călduţă, întinde-te, astfel încât să stai într-o poziţie confortabilă, şi menţine compresa pe pleoape timp de 15 minute. Repetă procedura de trei ori pe zi.
Aşa eviţi uscarea ochilor!
Clipeşte des mai ales atunci când citeşti sau când petreci mult timp în faţa televizorului ori a calculatorului. De asemenea, dacă activitatea ta profesională implică folosirea computerului, poartă ochelari de protecţie.
Foloseşte un umidificator de cameră şi filtre de aer, mai ales atunci când în încăpere este pornit aerul condiţionat, radiatorul sau caloriferul.
Mai ales în sezonul cald, atunci când aerul este uscat şi bate vântul, foloseşte ochelari de soare şi hidratează-te corespunzător.
Dacă porţi lentile de contact şi a apărut sindromul de ochi uscaţi, este indicat să întrerupi folosirea acestora.
Evită fumatul şi consumul de alcool, deoarece ambele obiceiuri agravează simptomele sindromului de ochi uscaţi.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut
Silurul este o plantă care protejează sănătatea ochilor. Extern, se utilizează un decoct sau o infuzie din una-două linguriţe de plantă la 100 ml de apă. Se spală pleoapele cu un tampon steril, fără a se lăsa ceaiul să intre în ochi, după care se aplică comprese sterile cu ceai pe ochii închişi timp de 30 minute. De asemenea, se recomandă băi de ochi, dimineaţa şi seara, cu o loţiune preparată din trei picături de extract de silur într-un păhărel cu apă rece sau cu o infuzie foarte slabă din această plantă. Se pot face băi de ochi şi dintr-o combinaţie de infuzie de silur şi apă de trandafiri (o parte la 20). Se pot face spălături oculare şi cu o infuzie de albăstrele.
Sfat
Pentru a stimula secreţia lacrimală, bea suficientă apă şi sucuri naturale din fructe.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu