| Dieta de aur pentru o inimă puternică |
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Pentru a preveni îmbolnăvirea inimii, se recomandă respectarea unor reguli simple. Iată ce alimente menţin inima în formă. Alimentaţia bogată în grăsimi „rele" (carne de porc, unt, prăjeli, produse de patiserie), excesul de sare, stresul, fumatul și sedentarismul sunt principalii inamici ai inimii, susţin medicii. Alimentaţia însă are de departe cel mai mare impact asupra funcţionării inimii. Aceasta deoarece starea arterelor care alimentează inima cu oxigen depinde de alimentele pe care le punem zilnic în farfurie. Mai exact, o alimentaţie dezechilibrată, săracă în fructe și în legume, dar bogată în grăsimi saturate favorizează depunerea plăcilor de aterom (de grăsime) pe artere. În timp, vasele de sânge se îngustează, iar sângele ajunge cu greutate la inimă. Rezultatul: activitatea sistemului cardiovascular este perturbată. Iar de aici și până la apariţia bolilor de inimă nu mai este decât un pas. Prin urmare, schimbarea alimentaţiei devine esenţială. Ovăzul combate colesterolul «rău» Potrivit nutriţioniștilor, ovăzul este ideal pentru a fi consumat la micul dejun. Este o sursă preţioasă de fibre alimentare, care scad nivelul colesterolului „rău" (LDL), și de acizi grași Omega 3, care protejează arterele. În plus, conţine acid folic și potasiu, nutrienţi indispensabili funcţionării inimii la parametri normali. Somonul, bogat în Omega 3 și Omega 6 Persoanele care consumă somon de două ori pe săptămână prezintă un risc cu 35 la sută mai mic de a suferi de boli de inimă, susţin oamenii de știinţă americani de la Universitatea din California. Somonul reprezintă cea mai bună sursă de acizi grași Omega 3 și Omega 6. De asemenea, mai conţine antioxidanţi (de exemplu, carotenoid astaxantin), care luptă împotriva radicalilor liberi și astfel previn îmbolnăvirea inimii. Soia previne depunerea grăsimilor Soia este un alt aliment care menţine inima sănătoasă, deoarece previne depunerea grăsimilor „rele" pe vasele de sânge. Nutriţioniștii ne sfătuiesc să alegem cu grijă produsele pe bază de soia, cele mai multe conţinând o cantitate mare de sare. Sodiul din sare crește riscul de hipertensiune arterială, un factor care duce la apariţia bolilor de inimă. Spanacul menţine elasticitatea vaselor Bolile de inimă pot fi prevenite prin consumarea zilnică a două porţii de spanac. Cel puţin așa susţin specialiștii de la Clinica Mayo. Ei au observat că persoanele care mănâncă spanac zilnic prezintă un risc cu 25 la sută mai mic de a suferi de boli de inimă în comparaţie cu cele care nu includ în dietă această legumă. Spanacul menţine elasticitatea vaselor de sânge și previne hipertensiunea arterială. Nuci și migdale, surse de acizi grași esenţiali Nucile și migdalele ar trebui introduse zilnic în dietă, deoarece sunt o sursă importantă de grăsimi sănătoase. Acestea conţin acizi grași mono- și polinesaturaţi care protejează inima. În plus, sunt bogate în fibre. Pentru a preveni îmbolnăvirea, nutriţioniștii recomandă zece miezuri de migdale și cinci de nuci, zilnic. Merele reglează tensiunea Hipertensiunea arterială poate fi ţinută sub control prin introducerea în dietă a quercetinei, o substanţă care se găsește din belșug în mere. Oamenii de știinţă americani de la Universitatea din Utah au observat că 730 mg de quercetină administrate timp de 28 de zile reglează nivelul tensiunii arteriale. Quercetina se mai găsește în grepfrutul roșu, în broccoli, în ceapă și în fructe de pădure. De asemenea, hipertensiunea poate fi controlată și cu ajutorul seminţelor de in, altă sursă de fibre și de acizi grași Omega 3. Specialistul nostru Livia Nena biolog nutriţionist Bolile cardiace pot fi prevenite, dar și „tratate" adoptând o dietă bogată, în primul rând, în acizi grași nesaturaţi de tip Omega 3 și Omega 6 (pește, ulei de măsline, ulei din germeni de grâu etc.). Se mai recomandă strugurii negri și roșii, afinele, fructele de pădure și citricele. La fel de folositoare sunt și alimentele bogate în carotenoizi (morcov, ardei, roșii, spanac, căpșuni, caise, piersici etc.), deoarece au un caracter puternic antioxidant, protejând astfel inima împotriva proceselor distructive de la nivelul mușchiului cardiac și al vaselor de sânge. Beneficii Mănâncă avocado, deoarece scade nivelul colesterolului „rău" și crește nivelul celui „bun". |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Sambata, 12 Februarie 2011 |
sâmbătă, 12 februarie 2011
Dieta de aur pentru o inimă puternică
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu