ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 31 ianuarie 2011

De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase

De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase
De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase Profesorul doctor Mencinicopschi ne spune astăzi ce substanţe otrăvitoare 'savurăm' frecvent.
Toate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, despre care Libertatea a scris săptămana trecută, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!
Ne fac viaţa mai dulce, mai efervescentă și mai colorată. Cel mai mult ne place să le consumăm în combinaţie cu mâncăruri gustoase din categoria fast-food. Indiferent de perioada anului, din frigiderele noastre nu lipsesc băuturile carbogazoase, cu toate soiurile de arome și care au diferite culori. Ce refuzăm noi însă să acceptăm este faptul că aceste produse ne otrăvesc de-a binelea!
Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini și, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.
«Și mai periculoase sunt cele light»
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. “Pe lângă coloranţii foarte periculoși, cum este tartrazina (E 102 - care «îngălbenește » alimentele, dându-ne impresia că sunt așa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obișnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr și consumăm dulciuri și produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin și aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată”, explică Mencinicopschi.
La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecute, și preparatele din carne cu aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată, cum este dextroza, care se află în multe mezeluri. Aceasta determină apariţia obezităţii și a multor boli: cerebrale, cardiace, hepatice, diabet. “Și mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr sau băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni”, ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi.
Care sunt cei mai nenorociţi coloranţi - Tartrazina poate provoca agitaţie permanentă
Tartrazina este colorantul galben care imită, la sucuri, “aportul” de portocale. În realitate, culoarea naturală oferită de citrice pe care o găsim la cele mai multe băuturi răcoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazină, sau E 102. Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de acest colorant este ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pildă la lecţii, și este în permanenţă agitat, atât fizic, cât și psihic. Totodată, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.
Galben de chinolină, interzis micuţilor
E 104, sau galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoși coloranţi. Bineînţeles, imită culoarea portocalelor sau a lămâilor. Potrivit specialistului în alimentaţie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care conţin această substanţă ar trebui interzise urgent copiilor. Substanţa este cancerigenă, poate provoca obezitate și boli neurovegetative.
Galbenul portocaliu poate provoca alergii
E 110 e un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor. Se găsește în foarte multe sucuri, dar și în guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm și disfuncţii ale percepţiei gustului. Încercaţi să excludeţi din alimentaţia voastră, dar mai ales a copiilor, produsele care conţin galben sau portocaliu.
Aspartamul (E 951), extrem de nociv - Una dintre cele mai nocive substanţe pe care o găsim în sucuri. Este un îndulcitor chimic extrem de dăunător organismului, folosit la așa-zisele băuturi care nu conţin zahăr sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit în combinaţie cu alţi aditivi, care, la rândul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroză, eplilepsie, maladiile Parkinson și Alzheimer.
Zaharina E 954, periculoasă - Adesea, multe dintre femeile care ţin cură de slăbire, pentru a evita zahărul, consumă zaharină - E 954. Și în băuturile răcoritoare găsim acest aditiv. Studiile au arătat că prezenţa acestei substanţe în stomac, pe o perioadă lungă de timp, duce la apariţia cancerului.
Acidul ciclamic care ne face obezi - Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt îndulcitor și potenţator de gust care se găsește în băuturile răcoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv și poate crea obezitate, având un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de băuturile cu zahăr ca să nu ne îngrășăm, dar ne îmbolnăvim de la îndulcitori. La rândul ei, obezitatea aduce alte boli - de ficat, cardio-vasculare și chiar cerebrale.
Cancerul și sucraloza (E 955) - Unul dintre cei mai periculoși aditivi, care îndulcește de 600 de ori mai mult decât zahărul și de două ori mai mult decât zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arată că aceasta afectează timusul (un organ mic, aflat în cavitatea toracică, care luptă contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza îi poate afecta activitatea și riscăm să ajungem la boli grave, precum cancerul.
De ce trebuie să evite femeile însărcinate aceste băuturi
“Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele! Substanţele nocive ale acestora pot intra și în lichidul amniotic (n.r. - lichidul în care se dezvoltă fătul) și pot afecta copilul, care se poate naște cu o predispoziţie la obezitate”, explică profesorul Mencinicopschi.
Fructele, mai bune decât «fresh»-ul
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune dacă le mâncăm și nu le stoarcem cu un robot de bucătărie. Așadar, o parte din proprietăţile fructelor se pierd atunci când le transformăm în “fresh”. Totuși, asta nu înseamnă că sucurile naturale pe care le facem în casă nu sunt bune, ba din contră, e bine să înlocuim cu ele sucurile carbogazoase.
Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 31 Ianuarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu