ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 30 ianuarie 2011

Ce este bine să eviţi în caz de incontinenţă urinară


  • 325 afişări
  • Vineri 28 ian 2011
Evită să pui condimente  în mâncare, deoarece pot accentua 
simptomele bolii

Evită să pui condimente în mâncare, deoarece pot accentua simptomele bolii

În cele mai multe cazuri, disconfortul cauzat de incontinenţa urinară poate fi atenuat prin câteva schimbări în modul de alimentaţie. Află ce alimente trebuie să eviţi pentru a ţine boala sub control.
Incontinenţa urinară este o boală inconfortabilă, deoarece se manifestă prin pierderea necontrolată de urină. În general, aceasta apare pe fondul disfuncţiilor de la nivelul vezicii urinare. Mai exact, din cauza infecţiilor urinare frecvente sau a slabei funcţionări a muşchilor pelvieni, vezica urinară devine hiperactivă.

Există trei tipuri de incontinenţă urinară. Cel mai des întâlnită este incontinenţa de efort sau de stres. Aceasta apare în timpul efortului fizic sau poate fi favorizată de strănut, de ţipăt, de tuse zgomotoasă sau de râs. Un alt tip de incontinenţă este cea aşa-numită imperioasă, ce apare din cauza contracţiilor necontrolate ale vezicii urinare.
Printre factorii declanşatori se numără naşterea naturală şi intervenţiile chirurgicale. Incontinenţa apare frecvent şi la persoanele obeze, în cazul cărora kilogramele în plus exercită o presiune mare pe muşchii pelvieni. De aceea, îmbunătăţirea tonusului acestor muşchi reprezintă prima măsură de tratament (se rea­lizează cu ajutorul exerciţii­lor Kegel). În paralel însă, ar trebui evitate o serie de alimente care accentuează simptomele bolii.
Nu condimenta mâncarea!
De departe, alimentele care trebuie evitate în caz de incontinenţă urinară sunt cele picante. Potrivit nutriţioniştilor, muştarul, ketchupul şi sosul de soia conţin substanţe care irită vezica urinară şi, prin urmare, se accentuează senzaţia de urinare.
De asemenea, în această categorie intră şi o serie de condimente, printre care: boiaua iute, ardeiul iute, piperul negru, dar şi ceapa. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestor alimente cu unele mai „blânde". De exemplu, în locul piperului negru îl poţi folosi pe cel alb. Ceapa albă poate fi înlocuită cu cea roşie, de apă, deoarece este mai dulce.
Atenţie la constipaţie!
În general, persoanele care suferă de incontinenţă urinară ar trebui să evite alimentele care favorizează apariţia constipaţiei. Potrivit medicilor, constipaţia este unul dintre principalii factori care contribuie la accentuarea simptomelor incontinenţei.
Se recomandă evitarea preparatelor din carne (mezeluri, afumături), dulciurilor concentrate (bomboane, prăjituri) şi produselor de patiserie. În schimb, se va miza pe un consum ridicat de fructe, de legume şi de cereale, deoarece conţin fibre care favorizează digestia.
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog
nutriţionist
Incontinenţa urinară poate avea multe cauze, precum: infecţiile urinare, funcţionarea deficitară a vezicii, prolapsul, obstrucţia căilor urinare, îngustarea uretrei, sarcina şi naşterea, prostatita, cancerul de prostată, bolile neurologice etc. Rezolvarea incontinenţei urinare vizează strict cauzele ce duc la apariţia acestei probleme. Dieta în acest caz joacă un rol secundar.
Dieta persoanelor cu incontinenţă urinară trebuie să fie una uşoară, hipoproteică (cu conţinut redus de proteine animale) şi hiposodică. Acest lucru este esenţial pentru a evita suprasolicitarea funcţiei renale. O alimenaţie de tip alcalin, bazată pe legume, pe fructe bine coapte şi pe cereale integrale este de preferat în locul unei diete bazată pe carne şi pe alte produse animale ce cresc aciditatea organismului.
În cele mai multe cazuri, pentru a evita neplăcerile şi stresul cauzate de incontinenţa urinară trebuie evitate ceaiurile şi băuturile diuretice (de exemplu, cafeaua), precum şi consumul excesiv de lichide.
Util
Ţine un jurnal în care să notezi alimentele care agravează simptomele bolii.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu