De ce e bine sa mancam portocale iarna. 10 beneficii surprinzatoare!
13 Dec 2012
Portocalele mancate regulat te pot ajuta sa-ti protejezi sanatatea pe timpul iernii.
Afla de ce este bine sa mancam portocale iarna si care sunt cele 10 beneficii surprinzatoare pe care le ofera consumul regulat de portocale.
Cu un continut ridicat de vitamina C, portocalele sunt bogate in fibre si folat si contin numerosi compusi benefici, alaturi de potasiu, calciu, vitamina A si vitamina B.
Afla ce efecte poate avea asupra organismului consumul de portocale si alte citrice in sezonul rece.
Cresterea imunitatii
Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care il are vitamina C in pastrarea imunitatii. Deoarece aceasta vitamina este dizolvata rapid de corp, ai nevoie sa o consumi zilnic din fructe si legume, pentru a creste productia de globule albe.
Reglarea tensiunii arteriale
Portocalele pot avea un rol important ca stabilizator natural al tensiunii arteriale. Continutul de magneziu si hesperidina, un flavonoid care intareste peretii capilari, este benefic pentru intregul sistem cardiovascular.
Sanatatea pielii
Antioxidantii din portocale contribuie la mentinerea sanatatii pielii pe termen lung. Beta carotenul este cel mai eficient: protejeaza pielea impotriva efectelor imbatranirii.
Ingrijirea oaselor si a dintilor
Continutul ridicat de calciu contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor pe termen lung, dar atunci cand aceste fructe sunt consumate in exces, pot dauna densitatii osoase si smaltului dentar.
Oxigenarea si purificarea sangelui
Fierul si vitamina B6 din portocale sunt esentiale in productia de celule rosii, care oxigeneaza intregul organism, iar citricele au si efecte de purificare a sangelui.
Prevenirea formarii pietrelor la rinichi
Chiar daca sunt bogate in calciu, portocalele actioneaza natural pentru prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Calculii renali din oxalat de calciu nu se mai formeaza la fel de usor, iar sistemul urinar functioneaza la parametri buni atunci cand mananci portocale in mod regulat.
Scaderea colesterolului
Prin continutul ridicat de fibre, portocalele au un rol important in scaderea colesterolului "rau" LDL. Nivelul scazut al colesterolului a fost corelat cu o actiune de prevenire a arterosclerozei, iar compusii din portocale mentin si glicemia stabila.
Prevenirea infectiilor virale
Vitamina C intareste imunitatea, dar portocalele contin si alti compusi care pot contribui la prevenirea infectiilor virale. Polifenolii din portocale lupta astfel cu virozele, dar si cu infectiile mai grave.
Functionarea buna a creierului
O singura portocala asigura aproximativ 10% din necesarul zilnic de folat, compus utilizat de creier pentru dezvoltarea celulara a neuronilor noi.
Prevenirea unor boli grave
Portocalele nu cresc excesiv aciditatea in stomac, iar aceste fructe chiar reduc riscul aparitiei ulcerului la stomac. Alte boli grave al caror risc este diminuat de consumul de portocale includ: artrita, astm, bronsita, diabet, pneumonie, reumatism si tuberculoza.
Poti obtine integral efectele benefice ale portocalelor atunci cand mananci tot fructul, nu doar sucul de portocale. Foloseste insa cu grija coaja portocalelor la gatit. Cand aceste fructe au fost stropite cu pesticide, toxinele patrund in coaja, motiv pentru care nutritionistii recomanda portocalele organice.
Autor: Iulia Anghel
Afla de ce este bine sa mancam portocale iarna si care sunt cele 10 beneficii surprinzatoare pe care le ofera consumul regulat de portocale.
Cu un continut ridicat de vitamina C, portocalele sunt bogate in fibre si folat si contin numerosi compusi benefici, alaturi de potasiu, calciu, vitamina A si vitamina B.
Afla ce efecte poate avea asupra organismului consumul de portocale si alte citrice in sezonul rece.
Cresterea imunitatii
Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care il are vitamina C in pastrarea imunitatii. Deoarece aceasta vitamina este dizolvata rapid de corp, ai nevoie sa o consumi zilnic din fructe si legume, pentru a creste productia de globule albe.
Reglarea tensiunii arteriale
Portocalele pot avea un rol important ca stabilizator natural al tensiunii arteriale. Continutul de magneziu si hesperidina, un flavonoid care intareste peretii capilari, este benefic pentru intregul sistem cardiovascular.
Sanatatea pielii
Antioxidantii din portocale contribuie la mentinerea sanatatii pielii pe termen lung. Beta carotenul este cel mai eficient: protejeaza pielea impotriva efectelor imbatranirii.
Ingrijirea oaselor si a dintilor
Continutul ridicat de calciu contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor pe termen lung, dar atunci cand aceste fructe sunt consumate in exces, pot dauna densitatii osoase si smaltului dentar.
Oxigenarea si purificarea sangelui
Fierul si vitamina B6 din portocale sunt esentiale in productia de celule rosii, care oxigeneaza intregul organism, iar citricele au si efecte de purificare a sangelui.
Prevenirea formarii pietrelor la rinichi
Chiar daca sunt bogate in calciu, portocalele actioneaza natural pentru prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Calculii renali din oxalat de calciu nu se mai formeaza la fel de usor, iar sistemul urinar functioneaza la parametri buni atunci cand mananci portocale in mod regulat.
Scaderea colesterolului
Prin continutul ridicat de fibre, portocalele au un rol important in scaderea colesterolului "rau" LDL. Nivelul scazut al colesterolului a fost corelat cu o actiune de prevenire a arterosclerozei, iar compusii din portocale mentin si glicemia stabila.
Prevenirea infectiilor virale
Vitamina C intareste imunitatea, dar portocalele contin si alti compusi care pot contribui la prevenirea infectiilor virale. Polifenolii din portocale lupta astfel cu virozele, dar si cu infectiile mai grave.
Functionarea buna a creierului
O singura portocala asigura aproximativ 10% din necesarul zilnic de folat, compus utilizat de creier pentru dezvoltarea celulara a neuronilor noi.
Prevenirea unor boli grave
Portocalele nu cresc excesiv aciditatea in stomac, iar aceste fructe chiar reduc riscul aparitiei ulcerului la stomac. Alte boli grave al caror risc este diminuat de consumul de portocale includ: artrita, astm, bronsita, diabet, pneumonie, reumatism si tuberculoza.
Poti obtine integral efectele benefice ale portocalelor atunci cand mananci tot fructul, nu doar sucul de portocale. Foloseste insa cu grija coaja portocalelor la gatit. Cand aceste fructe au fost stropite cu pesticide, toxinele patrund in coaja, motiv pentru care nutritionistii recomanda portocalele organice.
Autor: Iulia Anghel
sursa;ele.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu