Ce trebuie să știţi despre gutui |
Gutuile au fost răspândite în Grecia Antică în Europa și în Asia, ca
fructe „magice". În scop terapeutic, aromatele fructe, surse valoroase
de substanţe active, erau folosite și de Hipocrate în tratamentul febrei
și indigestiilor. Nu întâmplător, în Evul Mediu, în Franţa s-a emis o
ordonanţă, prin care se recomanda plantarea gutuilor în grădinile
regale.
Sub învelișul lor pufos, gutuile ascund substanţe active importante
pentru sănătatea noastră: vitamine (C, A, B, PP), minerale esenţiale
pentru revigoarea trupului și psihicului (potasiu, calciu, fosfor,
magneziu, fier), acizi organici, pectine, glucide, tanin, substanţe
hrănitoare prezente atât în fructe, cât și în seminţe și în flori.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, apreciază că acţiunea substanţelor pectice din compoziţia gutuilor este remarcabilă: reduce nivelul colesterolului, combate bolile cardiovasculare și elimină substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. Terapia cu acest fruct dulce-astringent este o metodă curativă indicată în tratamentul a mai bine de 6o de boli, printre care : afecţiunile bucale, pulmonare, digestive, diabetul, hipertensiunea arterială, astmul, pancreatita, durerile de gât și insuficienţa hepatică". Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă sau prelucrate sub formă de peltea, de nectar, de dulceaţă, de compot sau sub formă de garnitură la preparatele din carne. Ameliorează pancreatita Pancreatita cronică este o boală gravă care se poate ameliora cu ajutorul unui regim igieno-dietetic. S-a constatat că un tratament adjuvant cu sucuri de fructe, timp de 30 de zile, poate îmbunătăţi în mod considerabil starea de sănătate a bolnavului. Ingredientele unui cocteil salvator sunt merele și gutuile. Cum se prepară: Se amestecă sucul extras din patru gutui și tot atâtea mere. Trebuie să ţineţi seama de mărimea fructelor, astfel încât cantitatea sucului de gutui să fie egală cu cea a merelor. Sucul se bea dimineaţa, imediat după stoarcerea fructelor, pentru a evita oxidarea substanţelor active, apoi se servește micul dejun. Aliate pentru o sănătate de „fier" Oboseala cronică, agitaţia și stresul se tratează cu preparate din gutui : salată de fructe ( un amestec de mere, gutui și pere-în părţi egale) sau compot. Totuși, terapeuţii recomandă în acest caz un remediu foarte gustos: marmelada de gutui. Stopează senzaţia de vomă Greaţa, o problemă cu care se confruntă frecvent gravidele, se poate ameliora cu ajutorul gutuilor. Remediul este foarte eficient, iar gravida scapă de senzaţia de vomă și se poate hrăni sănătos. Terapia este simplă: după ce se trezește, gravida ( chiar și persoanele care au greţuri după o masă copioasă) trebuie să ronţăie trei-patru felii de gutuie crudă. Leacul are un dublu efect: combate greaţa, revitalizând organismul și îndepărtează carenţele alimentare. Leac natural pentru diaree Disconfortul creat de diaree poate fi ţinut în frâu cu ajutorul unui decoct preparat dintr-o gutuie. Fructul se dă pe o răzătoare cu ochiurile mari și se fierbe într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătate. Apoi se adaugă trei linguriţe de zahăr brun și se lasă să mai clocotească de două-trei ori. Leacul obţinut se consumă în aceeași zi. Mai mult, acest remediu s-a dovedit foarte bun când este folosit ca adjuvant în cazul hemoragiilor uterine și al hemoroizilor. Reţetele săptămânii Marmelada de gutui Timp de preparare: 45 de minute Calorii: 60 / porţie Ingrediente: 1 kilogram de gutui proaspete, 30 g pectină de mere (de la plafar) și 10 linguri de miere de salcâm. Cum se prepară: Se spală bine fructele și se rad cu coajă cu tot, îndepărtând sâmburii. Se adaugă pectina, amestecând ingredientele ușor cu o lingură de lemn. În final, se adugă mierea. Conţinutul se pune într-un vas smălţuit care se ţine pe foc mai puţin de un minut. Marmelada se toarnă fierbinte în borcane încălzite care se închid etanș. Timp de două-trei minute, borcanele se ţin cu gura în jos. După răcire, marmelada se păstrează la frigider, iar după ce se deschide un borcan, marmelada se consumă în cel mult 14 zile, sub formă de desert sau la micul dejun ( câte două-trei linguriţe). Peltea de gutui cu mere Timp de preparare: o oră Calorii: 75 / porţie Ingrediente: 1 kg de gutui, 1 kg de mere, 1 kg de zahăr la 1litru de lichid și sucul unei lămâi. Preparare: Gutuile și merele, spălate și tăiate felii, se pun la fiert împreună cu coaja, cu sâmburii și cu cotoarele. În vasul în care fructele se pun la fiert, apa trebuie să depășească nivelul acestora cu 4 cm. După ce au fiert, fructele se strecoară printr-un tifon des. La un litru de lichid, obţinut după strecurarea fructelor, se adaugă un kg de zahăr și se lasă ingredientele să fiarbă, la foc mic, până când siropul se încheagă. Atunci se adaugă sucul de lămâie și se toarnă pelteaua fierbinte în borcane. După ce aceasta s-a răcit, borcanele se închid ermetic. |
Autor: Click Sursa: www.click.ro Sambata, 5 Ianuarie 2013 |
duminică, 6 ianuarie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu