ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 14 decembrie 2012

Vinul fiert nu se bea pe ger!
Vinul fiert nu se bea pe ger!
Dacă bem vin fiert afară, când este ger, riscăm să nu mai simţim efectele temperaturilor scăzute și să ne alegem cu degerături.
Mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor. Pentru a beneficia de calităţile sale terapeutice, este bine să se respecte recomandările nutriţioniștilor. „Deși subiectul este puţin cercetat, se pare că avantajele vinului se menţin chiar și în cazul celui fiert: cel provenit din vin roșu pare să scadă riscul de demenţă, iar beneficiile cardiovasculare se menţin și în această formă de preparare“, spune medicul Adrian Copcea, specialist în nutriţie, boli metabolice și diabet la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
Cu toate că nu există date știinţifice care să confirme beneficiile vinului fiert asupra răcelii, această băutură poate fi de ajutor. În primul rând, consumul de lichide calde stimulează pătrunderea pătrunderea leucocitelor (globelele albe) și a altor factori ai sistemului imun în zonele biologice predispuse la infecţii sau inflamaţii. În plus, mirodeniile care se adaugă în vinul fiert au, la rândul lor, acţiune dezinfectantă și imunostimulatoare. De pildă, scorţișoara are efect antiinflamator, fiind benefică în sinuzită.
Are mai puţin alcool
Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin se reduce cu aproape o treime. Cu toate acestea, ne putem îmbăta mai ușor pentru că gustul mirodeniilor poate masca alcoolul. De aceea, nu se consumă mai mult de unul (femei) sau două pahare (bărbaţi) de vin fiert pe zi.
De asemenea, „resveratrolul scade ca și concentraţie prin încălzirea la 125 grade Celsius. În schimb, majoritatea polifenolilor nu se distrug la încălzirea la 75 grade Celsius, fără fierbere, și, dimpotrivă, concentraţia la 100 ml chiar crește prin această formă de preparare”, afirmă medicul Adrian Copcea.
Cele mai potrivite condimente pentru vinul fiert sunt scorţișoara, cuișoarele, praful de nucșoară și cojile de citrice. „Dacă punem coji, este bine să frecăm 
fructul cu o perie și cu puţin săpun și apoi să îl clătim bine. Sau merge și să opărim portocala. Asta ca să scăpăm de eventualele reziduuri de pesticide”, recomandă medicul Corina Zugravu, specialist nutriţie și igienă alimentară.

Autor: Click Sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Joi, 13 Decembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu