Cum alegem din variatele sortimente de lapte de pe piaţă, de la organic și UHT, la cel fortificat cu elemente nutritive? CNN a analizat sortimentele de lapte existente pe piaţă pentru a ne oferi informaţii despre acestea. Concluzia este că cel mai bun lapte pentru fiecare dintre noi este cel pe care îl tolerăm cel mai bine. Totuși, o soluţie comună, indiferent ce lapte alegem, este să consumăm tipurile cu un conţinut scăzut de grăsimi, recomandă specialiștii.
Organic
Acest lapte provine de la vaci hrănite organic, cu materie primă cultivată fără pesticide și fără fertilizatori chimici. Unii experţi recomandă laptele organic, deoarece consideră că hormonul sintetic de creștere administrat, în general, bovinelor crescute convenţional poate provoca probleme de sănătate, de la pubertate precoce, la anumite forme de cancer.
Totuși, un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Dietetice Americane, arăta, recent, că nu există diferenţe semnificative în ceea ce privește nivelul de hormoni din laptele organic și în cel convenţional.
„Nu sunt destule dovezi care să arate că laptele organic este mai sănătos sau mai sigur decât cel convenţional, ambele fiind pline de substanţe nutritive importante“, susţine Elisa Zied, autor al cărţii „Nutriţia la îndemâna ta“.
Desigur, ar putea fi consumat dacă o dietă organică este importantă pentru tine. Cercetătorii au arătat că laptele organic ar putea fi mai bogat decât laptele obișnuit în acizi grași omega3, betacaroten, vitamina E și acid linoleic conjugat (o substanţă care ajută la slăbit).
Ultrapasteurizat (UHT)
Pasteurizarea se realizează pentru a menţine produsele proaspete, dar laptele ultrapasteurizat este adus brusc la o temperatură mai ridicată decât de obicei, dar pentru o perioadă mai scurtă decât cel pasteurizat, susţine Cary Frye, vicepreședinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Produse Lactate. Asta înseamnă că laptele poate sta nedesfăcut în frigider aproape 60 de zile în loc de 21 de zile. Și laptele organic poate fi ultrapasteurizat.
Acesta poate sta nedeschis pe rafturile magazinelor (nu în frigidere) aproape un an, doar dacă este depozitat în cutii speciale, sterilizate și apoi ermetizate, pentru a bloca pătrunderea luminii și a aerulului. Odată deschisă cutia, laptele trebuie pus în frigider și băut în următoarele 7-12 zile.
Laptele ultrapasteurizat nu este mai sigur sau mai bogat nutriţional, dar poate fi o alegere bună dacă îţi place să cumperi un bax odată. Avantajul acestui lapte este că poate sta mult timp în debara.
Fortificat
Laptele fortificat conţine cantităţi mai mari de vitamina D3 și de calciu, în general, dar pe piaţa internaţională există tipuri de lapte îmbogăţit și cu alte substanţe nutritive, cum sunt vitamina C, fibre sau acizi grași Omega 3. În multe cazuri, acestea conţin lapte praf, care adaugă un plus de calciu și de proteine (dar și de calorii). Este bine de știut că laptele praf aduce produsului finit și agenţi de stabilizare și de albire, pentru a avea un gust mai bun și pentru a arăta mai bine.
Deși este mai bine să asimilezi acești nutrienţi direct de la sursă, din alimente care îi conţin în mod natural, laptele fortificat poate ajuta la completarea unor carenţe.
Fără lactoză
Laptele fără lactoză este binevenit pentru aceia care nu pot digera acest dizaharid. Mulţi români au intoleranţă la lactoză, consumul de lactate obișnuite provocându-le crampe, greaţă, stări de balonare sau diaree.
Merită achiziţia, fiindcă, dacă ai intoleranţă la lactoză, acest lapte te poate ajuta să obţii vitamina D și calciul de care ai nevoie fără probleme gastrice.
Laptele alternativ
Laptele de orez, de soia și alte tipuri nelactate se găsesc astăzi din ce în ce mai des, dând vegetarienilor, intoleranţilor la lactoză și celor fără diete speciale posibilitatea de a bea, totuși, lapte.
Dacă optezi pentru astfel de lapte nelactat, asigură-te că este îmbogăţit cu calciu și cu vitamina D (mai puţin în ceea ce privește laptele de soia, care conţine cantităţi din acele elemente similare cu laptele de vacă), iar dacă ești vegan asigură-te că are în compoziţie și B12 (această vitamină lipsește din dieta fără carne).
O altă recomandare este să optezi pentru variantele pe care scrie clar că sunt neîndulcite.
Ce trebuie să știi despre laptele alternativ
  • Laptele de soia este un pic mai bogat în grăsimi nesaturate (sănătoase) decât alte produse nelactate.
  • Laptele de orez are gust dulceag natural, perfect pentru produsele coapte.
  • Laptele de cocos are o aromă proaspătă, care îmbunătăţește gustul fulgilor de ovăz la micul dejun. Acesta conţine un anumit tip de grăsimi saturate, care, conform unor studii, crește nivelul colesterolului „bun“ (HDL), fară a influenţa nivelul celui „rău“ (LDL).
  • Laptele de migdale poate fi folosit la piureurile de fructe, conferindu-le o aromă plăcută. Un pahar cu lapte de migdale aduce organismului jumătate din necesarul zilnic de vitamina E.
  • Laptele de ovăz adaugă piureului de cartofi o aromă cremoasă și o textură ușoară.