Top 3 remedii cu efect dovedit împotriva balonărilor |
Balonările, provocate de mesele îmbelșugate, ne strică cheful de
petrecere. Sunt însă câteva soluţii simple pentru a scăpa de ele și a ne
bucura de Sărbători.
1. Ceaiul de lavandă Infuzia dintr-o linguriţă de lavandă uscată la o cană cu apă fierbinte stimulează secreţia de bilă și, de aceea, este recomandată după mesele grase și copioase de Sărbători. „Lavanda este indicată în caz de dischinezii biliare, balonări, digestie dificilă, dar combate și migrenele care pot însoţi excesele culinare de Sărbători“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din București. Lavanda se poate administra și sub formă de tinctură și de pulbere, care se găsesc la Plafar. 2. Scorţișoara În China, scorţișoara este folosită în primul rând pentru tratarea răcelilor și pentru înlăturarea senzaţiei de frig. Dar și aparatul digestiv are mult de câștigat dacă adăugăm scorţișoară măcinată în mâncare sau dacă o consumăm sub formă de infuzie. „Vinul în care se pune scorţișoară – 50 de grame la un litru de vin – are proprietăţi benefice în caz de balonare și de constipaţie“, spune medicul Ruxandra Constantina. De asemenea, tot pentru stimularea digestiei și pentru combaterea balonărilor, pudra de scorţișoară se poate adăuga în diferite salate sau mâncăruri. „Se poate utiliza ca atare, sub formă de pudră – o jumătate de linguriţă pe zi, adăugată în ceai, cafea sau în iaurt, amestecată cu miere – la o lingură de miere se pune o jumătate de linguriţă de scorţișoară, sau sub formă de infuzie – una-două căni pe zi“, recomandă specialista. 3. Cicoarea Atunci când este „asaltat“ cu alimente excesiv de grase sau de dulci, cu cantităţi mari de mâncare, ficatul obosește, iar principalele consecinţe sunt balonarea, constipaţia și greţurile. Un ajutor de nădejde pentru ficatul obosit este cicoarea, spun specialiștii. „Cicoarea crește secreţia de bilă, îmbunătăţind digestia, și este și un tonic al sistemului nervos. Se administrează sub formă de decoct – două linguriţe de rădăcină mărunţită se pun în 200 ml de apă rece, se fierbe cinci minute și se bea fracţionat, în trei reprize, înainte de mese. De asemenea, se poate consumă sub formă de macerat la rece – aceleași proporţii se lasă 6-8 ore. ?ineţi cure cu cicoare de câte două săptămâni“, ne sfătuiește medicul Ruxandra Constantina. |
Autor: Adevarul Sursa: adevarul.ro Sambata, 29 Decembrie 2012 |
sâmbătă, 29 decembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu