LA ASTA NU TE-AI FI AȘTEPTAT. Ce beneficii au murăturile și caltaboșul asupra sănătăţii |
Produse tradiţionale, cum sunt caltaboșul, toba și gogoșarii muraţi, vă
pot feri de răceli. Conţin vitamine ce stimulează imunitatea
Gogoșarii și varza murată sunt surse foarte bune de vitamina C, care își păstrează foarte bine proprietăţile în oţet și saramură În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar și de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe și legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor. Vă prezentăm un ghid al alimentelor indicate în acestă perioadă. Înfofolirea vă privează de vitamina D 1. VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci și în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedește un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Școala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii și-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire. Medicii spun însă că iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimilăm o cantitate suficientă de vitamina D. „Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, așa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa și mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite. Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, chiar și margarina, peștele, dar și produsele tradiţionale cu viscerecaltaboș, leber, tobă. Contrar opiniei populare, nu prea se găsește vitamina D în carne”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Copiii primesc obligatoriu suplimente cu vitamina D, în lunile cu „r”, până la vârsta de 6 ani, pentru combaterea rahitismului. 2. VITAMINA C este cea mai bună armă împotriva răcelilor, întrucât favorizează producţia de imunoglobuline, substanţe implicate în producerea anticorpilor. Și cu aportul de vitamina C avem o problemă în sezonul rece, întrucât uităm să consumăm fructe și legume. „Cea mai bună sursă e kiwi, urmat de citrice, legume verzi - broccoli, spanac, murături - gogoșari și varză murată. Vitamina C se păstrează în mediu acid”, adaugă nutriţionistul. Surse de antioxidanţi sunt și fructele uscate, măceșele, coacăzele și echinaceea. Dacă luaţi suplimente cu vitamina C, aveţi grijă să nu depășiţi doza recomandată de 40 de miligrame pe zi pentru adulţi și 25 de miligrame pentru copii. Peștele conţine ibuprofen natural 3. ACIZII GRAȘI OMEGA-3 sunt cunoscuţi pentru efectul antiinflamator. „Menţin tonusul mucoaselor și al pielii. Se găsesc mai ales în pește gras, cum este somonul”, subliniază expertul în alimentaţie. 4. Despre ZINC s-a spus că ar scurta cu patru zile durata unei răceli, însă medicii români spun că este mai degrabă o găselniţă a producătorilor de suplimente. „Zincul se găsește din belșug în cereale, în carne, alimente pe care le consumăm des, așa că riscul să avem deficit e foarte mic”, dă asigurări Corina Zugravu. 40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame - pentru copii. Aveţi grijă să nu le depășiţi „Mai multe studii au dovedit că vitamina D combate răceala. Se găsește în caltaboș, leber și lactate.” CORINA ZIGRAVU, nutriţionist Ficăţeii și spanacul întăresc imunitatea Fierul este un alt nutrient de care organismul are nevoie atunci când temperaturile scad, pentru a-și menţine energia și vitalitatea. În caz contrar, există riscul anemiei, o afecţiune care dă stări de ameţeală, scade puterea de concentrare și rezistenţa la efort fizic. „Deși fierul nu este direct implicat în protecţia împotriva răcelilor, carenţele pot scădea rezistenţa la infecţii de tot felul”, atenţionează medicul Corina Zgravu. Surse naturale de fier sunt carnea roșie (de vită, porc, organe), fasolea, ouăle, legumele verzi (spanacul) sau fructele uscate. Vitamina C favorizează absorbţia fierului în organism. Și ce este prea mult strică: dacă depășiţi doza de 15 miligrame pot avea însă probleme grave cu ficatul. |
Autor: Evenimentul Zilei Sursa: www.evz.ro Joi, 20 Decembrie 2012 |
joi, 20 decembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu