ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 18 decembrie 2012

 Riscurile abuzului de analize
Riscurile abuzului de analize Mamografiile și colonoscopiile nu sunt recomandate mai devreme de 45-50 de ani, primele fi ind suspectate că depistează cazuri de cancer inofensive. Și ecografi ile în exces sunt puse sub semnul întrebării
De la prevenţie până la obsesia pentru investigaţii inutile nu este decât un pas, atrag atenţia din ce în ce mai mulţi medici din ţările occidentale, unde începe să se contureze un astfel de fenomen. În SUA, până la o treime dintre cazurile de cancer la sân nou depistate sunt „supradiagnosticate”.
Medicii români se plâng însă de un alt fenomen: multe femei ajung la spital când boala e deja avansată. „Există o categorie de persoane informate care vin la spital pentru screening, însă obsesia investigaţiilor în exces nu a ajuns la noi în ţară. Noi suntem încă în epoca în care ajungem foarte târziu la spital”, spune prof. dr. Alexandru Blidaru, de la Institutul Oncologic din București.
În opinia medicului, singurele dezavantaje ar fi durerile, iradierea și eventualitatea depistării unor leziuni care nu ar evolua niciodată, însă beneficiile sunt mai mari decât aceste riscuri.
O problemă mai mare e însă excesul de radiografii, pentru că pacienţii nu au un buletin care să ţină evidenţa lor. Un examen radiologic pe an este de ajuns ca să crească de trei ori riscul de apariţie a tumorilor cerebrale, arată un studiu publicat în revista „Cancer”. Între două radiografii toracice, cele mai comune investigaţii iradiante, ar trebui să treacă cel puţin șase luni, însă de multe ori, radiografia este repetată în decursul aceluiași episod de boală sau urmată de altele, mai periculoase.
Ecografia agită fătul
„Încă mai există dezbateri cu privire la câte ecografii avem voie să facem în timpul sarcinii”, spune profesorul Gheorghe Iana, șeful secţiei de Radiologie și Imagistică, de la Spitalul Universitar din București. În timpul acestei investigaţii se emite un fascicul de ultrasunete spre o anumită structură, care s-ar părea că îi deranjează pe bebeluși. Un studiu realizat pe șoareci la Universitatea Yale, în 2006, a arătat că expunerea la ultrasunete afectează dezvoltarea cerebrală a creierului fătului.
„Angiografia e cea mai iradiantă analiză, urmată de CT. Aceasta din urmă se face în traumatisme craniene, în cazul bolnavilor de cancer etc.”
PROF. DR. GHE. IANA, profesor de radiologie


Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Luni, 17 Decembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu