ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 5 septembrie 2012

Cu ce boli poţi veni din vacanţă

 Cu ce boli poţi veni din vacanţă
Cu ce boli poţi veni din vacanţă Oboseala, lipsa energiei și a poftei de mâncare pot fi semnul unor infecţii căpătate în concediu.
Dacă aţi călătorit într-o ţară tropicală și vă simţiţi rău la întoarcere mergeţi direct la un spital de boli infecţioase
Multe afecţiuni care pot fi contactate în va canţe sunt depistate târziu, din cauza simptomelor care pot induce în eroare. Specialiștii explică la ce să fim atenţi la întoarcerea din concediu.
FEBRA DENGUE
Simptome: Dureri severe de cap ce pornesc din spatele ochilor, începând cu a patra noapte de la întorcerea în ţară, febră, dureri articulare. Dacă după cinci zile de la instalarea febrei apare și o iritaţie de culoare roșie trebuie să consultaţi imediat un medic.
Boala e întâlnită în zone precum Costa Rica, Singapore, India. Cea mai sigură formă de protecţie este evitarea mușcăturilor de ţânţari.
MALARIA
Are simptome asemănătoase răcelii: febră, frisoane, stări de vomă, dureri articulare, care apar la circa două săptămâni de la infestare, iar uneori chiar și la câteva luni.
"Protecţia impotriva malariei e cea împotriva mușcăturilor de insecte. Se mai dă tratament profilactic, dar acesta nu poate asigura o protecţie de 100%", detaliază medicul de familie Călin Ciubotaru.
HEPATITA A
Simptome: letargie, greaţă, faţă palidă, după două-șase săptămâni de la întoarcere. "E o boală infecţioasă virală, cu transmitere digestivă. Virusul se elimină prin scaun de către persoana infectată, el ajunge să circule prin mâini, pe clanţe, bancnote, așadar poate ajunge pe orice obiect atins", mai explică medicul, care avertizează că, în România, această boală e endemică.
Odată depistată etapa acută a bolii, ea nu se cronicizează și se vindecă fără sechele.
Pentru a evita îmbolnăvirile în vacanţă, spălaţi-vă pe mâini, beţi apă din surse sigure, nu mâncaţi fructe nespălate
"Mână-gură-picior" din Grecia
O nouă boală exotică care s-a manifestat în România în acest an este așa-numita "gură-mână- picior". Sute de copii au ajuns cu această boală numai la Institutul "Matei Balș" din București.
Afecţiunea, care seamnă cu rujeola, poate afecta și adulţii. "Fetiţa mea de șase ani a avut primele semne ale acestei boli când eram în vacanţă în Grecia: a făcut febră, era apatică și i-au apărut pete pe picioare, mâini și în gură. Pediatra ne-a spus că a mai avut cazuri similare la persoane care au fost plecate în Grecia", povestește Raluca din București, care a luat boala de la fetiţă și a făcut o formă mai agresivă.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Miercuri, 5 Septembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu