Alimentul minune. Miroase urât, dar este un antibiotic natural |
Proprietăţile nutritive ale usturoiului și cepei sunt marcate în
special de prezenţa unor importante cantităţi de vitamine - mai ales A,
B1, B2, C - și a unor substanţe minerale utile printre care fosfor,
sulf, potasiu, iod, calciu și siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă și ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri, usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune și obezitate. Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei și oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului și a cepei în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene și virotice, la regenerarea normală a dermei și la menţinerea tenului frumos. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. De asemenea, este demn de remarcat și conţinutul apreciabil de seleniu. Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei și spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină și a infarctului de miocard, îmbunătăţind astfel performanţa cardiacă. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor și a trombozei arteriale. Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie și tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor și contribuie în același timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL), care au un efect protector faţă de arteroscleroză. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). De aceea, usturoiul poate ameliora durerile de cap și claudicaţia intermitentă - o durere sub formă de crampă (cârcel) apărută în mers, cel mai frecvent la gambă sau coapse. |
Autor: Evenimentul Zilei Sursa: www.evz.ro Marti, 4 Septembrie 2012 |
miercuri, 5 septembrie 2012
Alimentul minune. Miroase urât, dar este un antibiotic natural
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu