ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 iulie 2012

Picioare grele şi umflate? Iată soluţiile naturale

Picioare grele şi umflate? Iată soluţiile naturale!

21 iunie 2012, 21:40 |  Autor: Ana-Maria Niţă | 3245 afişări
Duşuri alternative cu apă caldă şi rece o modalitate la îndemână pentru îmbunătăţirea circulaţiei venoase.
Foto: photoland

Duşuri alternative cu apă caldă şi rece o modalitate la îndemână pentru îmbunătăţirea circulaţiei venoase.

 
Gelurile şi unguentele pe bază de plante cu efect antiinflamator, duşurile scoţiene şi plimbările zilnice sunt modalităţi la îndemână pentru îmbunătăţirea circulaţiei venoase. De asemenea, este foarte important să se evite expunerea prelungită la soare.
Persoanele care suferă de insuficienţă venoasă, în mod special femeile, resimt din plin, pe durata verii, efectele deficienţei circulatorii cu care se confruntă. Problemele se accentuează din cauza căldurii, care produce suplimentar vasodilataţie, ceea ce determină inflamaţii locale, furnicături, senzaţie de febrilitate şi chiar durere. 
„În această perioadă caracterizată prin temperaturi crescute, multe persoane, în special femeile, se confruntă cu apariţia sau cu accentuarea tulburărilor de circulaţie venoasă şi limfatică. Ca urmare, apar edemele (reţinerea de apă) la nivelul picioarelor, însoţite de senzaţia de picioare grele", spune medicul de familie cu competenţe în fitoterapie Ruxandra Constantina.
Plante care „hărnicesc" circulaţia periferică
Pentru reglarea acestor probleme, se recomandă folosirea preparatelor din plante care îmbunătăţesc circulaţia periferică, care au efect antiinflamator şi de drenaj limfatic şi venos. Intern, se pot folosi produse (sub formă de ceai, de tinctură, de capsule) care au în compoziţie castan, măceşe, mesteacăn, coada-calului, sânziene galbene, iederă, ghimpe, ginkgo biloba, păpădie, urzică, viţă-de-vie roşie, afine, extract din sâmburi de struguri, cu rol de ameliorare a microcirculaţiei periferice şi cu efect capilaro-protector. 
„Castanul are acţiune venotonică, antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă şi capi-laro-protectivă. Se administrează sub formă de tinctură, câte 10-15 picături de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. O altă variantă este extractul gemoterapic din muguri de castan comestibil în asociere cu extractul din muguri de castan, luat timp de 2-3 luni", spune medicul Ruxandra Constantina.
Şi măceşul are efecte de ameliorare a circulaţiei capilare. Se pot bea zilnic câte două căni de ceai sau se poate administra sub formă de capsule. De asemenea, se recomandă infuzia sau tinctura de sulfină galbenă, cu proprietăţi antiinflamatoare, diuretice şi de fluidizare a sângelui. Se beau câte două căni de ceai pe zi sau câte zece picături de tinctură de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. 
Masaj cu geluri şi cu uleiuri esenţiale
Aplicarea unor geluri pe bază de plante în sens ascendent, pe întregul picior, de câteva ori pe zi, nu numai că îmbunătăţeşte circulaţia venoasă, dar are şi efect răcoritor. 
„Extern, se pot folosi preparate sub formă de geluri, ce conţin castan, măceşe, arnică, hamamelis, spânz, aloe vera, sulfină, ginkgo biloba. Ele au efect antiinflamator, antiedematos, venotonic şi de înlăturare a senzaţiei de picioare obosite. Se aplică local de două ori pe zi, prin masaj uşor al gambelor de jos în sus, în sensul circulaţiei de întoarcere a sângelui", recomandă fitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Masajul picioarelor se poate face şi cu un amestec de uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de lămâie, de rozmarin, de scorţişoară, de mentă, de lavandă sau de ienupăr, diluate într-un ulei de bază (din sâmburi de struguri sau de argan). Local se pot aplica şi comprese cu apă argiloasă, cu decoct de flori de fân sau frunze de varză. Nu în ultimul rând, frecţiile cu oţet de mere au efect
antiinflamator.
Duşuri alternative cu apă caldă şi rece
Aplicarea unor jeturi de apă, alternativ rece-cald, în sens ascendent şi încheind întotdeauna cu un jet rece, are efect antiinflamator şi de tonifiere a vaselor de sânge. Metoda hidroterapiei se poate realiza şi prin aplicarea de comprese calde şi reci. Fiecare compresă se aplică timp de 30 de secunde şi se repetă procedeul de trei ori. Tratamentul se face o dată pe zi şi se încheie întotdeauna cu compresa rece.
Şi dieta este importantă
Mănâncă fructe şi legume bogate în vitamina C şi în vitamina P (lămâi, portocale, grapefruit, lime, cireşe, măceşe), pentru tonifierea şi pentru protecţia vaselor de sânge. „Vitamina P (rutinul) este un antioxidant cu efect venoprotector, antiinflamator şi antitrombotic şi care măreşte rezistenţa pereţilor vaselor sangvine. Se găseşte în partea albă a cojii şi în miezul citricelor, în mere, caise, mure, cireşe, măceşe. O cantitate mare se găseşte şi în polen", spune Ruxandra Constantina.

Alte măsuri pentru uşurarea circulaţiei venoase

- Evită să stai mult timp în picioare, mai ales în căldură.
- Dacă desfăşori o muncă de birou, fă pauză la fiecare oră de stat pe scaun pentru a te dezmorţi preţ de zece minute. De asemenea, când stai pe scaun, ai grijă să nu-ţi opreşti fluxul sangvin lăsând marginea scaunului să intre în coapse şi evită poziţia picior peste picior.
- Bea câte un pahar de apă la fiecare oră, pentru a preveni retenţia de lichide.
- Stai, de câte ori se iveşte ocazia, cu picioarele ridicate deasupra nivelului bazinului, pentru a favoriza întoarcerea venoasă.
- Evită să porţi pantaloni sau ciorapi strâmţi, care împiedică irigarea corectă.

"Gelurile se aplică local de două ori pe zi, prin masaj uşor al gambelor de jos în sus, în sensul circulaţiei de întoarcere a sângelui. "
Ruxandra Constantina medic de familie,  fitoterapeut
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu