ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 1 iulie 2012

Ce indicaţii are terapia cu argilă

Ce indicaţii are terapia cu argilă

4 februarie 2012, 14:00 |  Autor: Alina Boghiceanu | 
Argila verde este ingredient în măştile pentru piele
Foto: Shutterstock

Argila verde este ingredient în măştile pentru piele

 
O rană tratată cu argilă se cicatrizează într-un timp de două ori mai scurt decât dacă ar fi tratată prin metode clasice. Iar în cazul migrenei, intensitatea durerii este mult atenuată. Află ce alte proprietăţi terapeutice mai are acest tip de lut.
Remineralizantă, reechilibrantă şi antitoxică... Aşa poate fi descrisă în trei cuvinte argila care, din timpuri străvechi, se foloseşte ca tratament adjuvant în sute de afecţiuni. De exemplu, proprietăţile bactericide o recomandă în tratarea enterocolitelor, afecţiunilor pulmonare şi parazitozelor intestinale. Argila este renumită pentru conţinutul bogat în siliciu (49%), un mineral indispensabil în tratamentul tuberculozei, aterosclerozei, hipertensiunii şi rahitismului. De asemenea, ea este o sursă importantă de magneziu, de fier şi de calciu, care previn astenia şi combat anemia.

Argila are indicaţii atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern. La prepararea argilei se vor evita vasele din metal ori din material plastic, deoarece acestea îi „fură" din proprietăţile terapeutice. Se vor prefera recipientele de sticlă, de lemn ori de porţelan. Există mai multe tipuri de argilă: albă, galbenă, roşie, verde şi gri. Potrivit fitoterapeuţilor, curele cu argilă nu au contraindicaţii. Totuşi, în cazul unor afecţiuni serioase, este bine să se ceară sfatul fitoterapeutului.  

Neutralizează toxinele din organism

Datorită proprietăţilor antitoxice, argila se recomandă frecvent în curele de detoxifiere. Ea absoarbe toxinele din organism şi activează eliminarea lor rapidă prin intermediul materiilor fecale. Într-un pahar cu apă la temperatura camerei se pune o linguriţă de argilă şi se amestecă bine. După aceea, se lasă la decantat circa opt ore şi se bea numai apa limpede. Cura de detoxifiere cu argilă se recomandă maximum 21 de zile, o cană cu apă de argilă dimineaţa şi una seara.

Chiar dacă în primele zile apare o stare uşoară de ameţeală, tratamentul nu trebuie întrerupt, deoarece este un semn că procesul de detoxifiere funcţionează. În timpul curei cu argilă se va renunţa la alimentele bogate în grăsimi nesănătoase şi la alcool. Între mese este indicat să bei apă cu lămâie ori infuzii din plante (de exemplu, de muşeţel). Detoxifierea cu argilă se recomandă numai persoanelor sănătoase. În cazul în care ai o problemă de sănătate, adresează-te mai întâi medicului.

Are efect cicatrizant

În cazul unei arsuri, argila previne infectarea rănii, favorizează eliminarea celulelor necrozate şi grăbeşte cicatrizarea. Se aplică sub formă de cataplasmă, care se prepară dintr-o linguriţă de argilă şi din apă rece. Se amestecă până ce se obţine o pastă densă. Cataplasma nu se aşază direct pe rană, ci mai întâi se pune un tifon sterilizat şi uşor umezit. Cataplasma trebuie schimbată din două în două ore, inclusiv noaptea, până ce locul respectiv se cicatrizează. Ulterior, se vor aplica trei-patru cataplasme timp de două ore pe zi, până la vindecarea completă. Tifonul folosit se va schimba de fiecare dată. Dacă arsurile se produc la nivelul mâinilor ori la nivelul picioarelor, se recomandă înmuierea lor, timp de o oră, în apă cu argilă, de două ori pe zi.

De ajutor în caz de constipaţie

Pentru combaterea constipaţiei, argila se foloseşte atât intern, cât şi extern. Pentru uz extern, se recomandă cataplasma rece, care se aplică pe abdomen circa 20-30 de minute. Acest ritual trebuie urmat inclusiv pe parcursul nopţii. De asemenea, în fiecare zi se bea câte un pahar cu apă de argilă (o linguriţă de argilă şi o jumătate de pahar cu apă). Cura internă cu argilă se recomandă de la zece la 20 de zile. Atenţie! Dacă ameliorarea stării nu apare în cel mult două-trei zile, se va merge la medic. În timpul curei pentru combaterea constipaţiei se vor bea multe lichide (apă, ceaiuri, limonade), iar dieta va cuprinde cât mai multe fructe şi legume proaspete.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI
Antidot pentru cei cu dureri de cap
Argila reduce considerabil frecvenţa apariţiei durerii în cazul persoanelor care suferă de migrenă, potrivit unui studiu american realizat la Universitatea din California. Patruzeci de voluntari care sufereau de migrenă de mai mulţi ani au folosit cataplasma cu argilă timp de şase săptămâni. După terminarea studiului, la peste 80% din voluntari, migrena s-a declanşat mai rar şi cu o intensitate mai scăzută decât înainte de tratament. Cataplasma se aşază, alternativ, pe frunte şi pe ceafă. Pe frunte, se pune o cataplasmă rece timp de o oră, iar pe ceafă o cataplasmă călduţă, timp de două ore. Tratamentul trebuie completat cu băi fierbinţi la picioare.

Remediu garantat  în oboseală

În cazul stărilor de oboseală accentuată, argila poate face minuni. Doctorul francez Jean Valnet, care ani întregi a folosit cu succes curele cu argilă în tratarea a zeci de afecţiuni, recomandă persoanelor care sunt stresate şi suferă de oboseală cronică să bea un pahar cu apă cu argilă timp de 21 de zile. În paralel, doctorul Valnet recomandă cataplasmele călduţe pe ceafă şi în partea de jos aabdomenului.
Estompează imperfecţiunile tenului acneic

Acneea şi cuperoza sunt numai câteva dintre problemele pielii ce pot fi tratate cu ajutorul argilei. În plus, acest lut este folosit în aproape toate cabinetele cosmetice pentru atenuarea ridurilor şi pentru revitalizarea epidermei. Peste trei vârfuri de cuţit de praf de argilă se pune puţină apă şi se omogenizează până ce se obţine o pastă.
Pentru un efect maxim, se poate adăuga sucul de la un castravete (câteva picături), zeama de la o roşie şi sucul de la câteva bobiţe de struguri. Pasta obţinută se întinde într-un strat subţire pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Se lasă să acţioneze până ce se usucă (între 15 şi 30 de minute). Masca se aplică săptămânal. În cazul tenului îmbătrânit, se recomandă o mască din argilă în combinaţie cu ulei de măsline. Se aplică de două ori pe săptămână.

Alte utilizări ale cataplasmelor cu «lut» terapeutic

- Abcese - Se aşază pe obrazul corespunzător dintelui inflamat şi se înlocuieşte din două în două ore.
- Hemoroizi - Se foloseşte o cataplasmă rece, care se menţine pe locul respectiv până ce se întăreşte.
- Dureri reumatice - În durerea acută, se folosesc cataplasme reci şi calde, iar în durerea cronică, numai calde.
- Otite - Cataplasma trebuie să acopere urechea complet. Se schimbă din oră în oră.
- Ulcer gastric - Se aplică zilnic în zona epigastrică, la circa două ore după masă. Cataplasma se îndepărtează cu o oră înainte de masa următoare.
- Negi - Se pune argilă pe negi, iar după o oră se spală zona şi se aplică din nou. Argila nu vindecă negul, ci doar îl usucă.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Argila poate fi considerată un aliment-medicament, deoarece este deosebit de benefică organismului. Este utilă în caz de diaree sau de constipaţie, gastrite, colite, enterocolite, rectocolite, hemoroizi, acnee, gută, reumatism, hiperglicemie, infecţii şi de litiază urinară. În plus, reglează activitatea glandelor endocrine, îmbunătăţeşte circulaţia şi elimină tensiunile nervoase. Cura cu argilă poate fi efectuată şi de persoanele sănătoase, periodic, deoarece are un efect detoxifiant puternic şi absoarbe substanţele toxice.

Recomandare

În caz de migrenă, pune pe frunte, timp de o oră, o cataplasmă cu argilă călduţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu