ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 26 iunie 2012

Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

 Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei
Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei Consultaţiile telefonice contra depresiei sunt mai ușoare pentru pacienţi, din punct de vedere al accesului, dar beneficiile pe termen lung sunt mai mari atunci când consultaţiile sunt realizate faţă în faţă.
"Acesta este un studiu care îi va irita cu siguranţă pe susţinătorii psihanalizei tradiţionale", se afirmă la începutul articolului din Le Figaro. Se știa deja că terapiile comportamentale și cognitive (TCC) tratează depresia și limitează riscurile de recidivă - cu atât mai mult cu cât ele sunt asociate cu un tratament medicamentos.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din orașul american Chicago au demonstrat că aceste consultaţii sunt mai bine primite de pacienţi atunci când ele sunt realizate prin telefon.
"În practica lor cotidiană, specialiștii au constatat că jumătate dintre pacienţi renunţă la tratament înainte de încheierea acestuia", afirmă cercetătorii americani. "Lipsa timpului, a banilor și a mijloacelor de transport sunt citate ca principale obstacole".
Pentru a măsura rata de adeziune la TCC, cercetătorii americani au propus unui număr de 325 de pacienţi, suferind de depresie moderată, un ciclu de 18 ședinţe cu medici generaliști instruiţi pentru acest experiment. Bolnavii au fost repartizaţi în două grupuri - unul monitorizat doar prin telefon, celălalt, prin metoda clasică a ședinţelor faţă în faţă. Rezultatul: 20% dintre bolnavii din primul grup au renunţat la terapie, comparativ cu 32% din cel de-al doilea grup.
În ambele grupuri, starea pacienţilor a cunoscut progrese importante, au declarat autorii acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). Însă beneficiile au fost superioare, la șase luni de la încheierea tratamentului, pentru pacienţii care au intrat în contact direct cu medicii lor. Astfel, prezenţa fizică a terapeutului pare să ofere pacientului o capacitate mai mare de a trece peste depresie, după încheierea consultaţiilor.
După părerea cercetătorilor, telefonul rămâne, în ciuda acestor rezultate, un mijloc eficient de tratament pentru pacienţii care nu pot sau care nu vor să se deplaseze.
Depresia este o boală psihică foarte răspândită, care îi face pe oameni să aibă gânduri pesimiste, să sufere o pierdere de energie, o scădere a dorinţelor și a plăcerii, să se teamă de viitor și să devină triști. Ea este adeseori asociată cu angoasa și cu tulburările somnului.

Autor: Mediafax
Sursa: www.mediafax.ro  Duminica, 24 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu