Vasele în care gătim afectează calitatea mâncării și sănătatea noastră |
Era tehnologizării s-a făcut simţită și în bucătărie, prin intermediul
instrumentelor care mai de care mai sofisticate, pe care le folosim la
prepararea alimentelor
Le alegem în funcţie de spaţiul pe care îl ocupă în bucătărie, de rapiditatea în prepararea mâncării, chiar și a designului, mai puţin în funcţie de cât de sănătoase sunt pentru organismul nostru!
Prof. Dr. Mencinicopschi a făcut în cartea “Reînvaţă să gătești. Carte
de bucate sănătoase” o analiză detaliată a instrumentelor în care gătim,
astfel încât să știm la ce ne expunem când pregătim diverse mâncăruri.
Pentru a avea o mâncare sănătoasă trebuie să alegem vasele
confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar și
fontă smălţuită. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele
acoperite cu teflon de slabă calitate sau cele cu smalţul deteriorat.
Vase de gătit – AȘA DA
1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă
Constă în mai multe vase suprapuse, perforate, așezate peste un vas în
care se pune apă. Legumele și carnea introduse într-un astfel de vas își
păstrează nutrienţii în stare activă.
2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gătit a câștigat tot mai mulţi adepţi
deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peștelui și a
legumelor, utilizând o cantitate mică de grăsime și un timp redus de
gătire, ceea ce duce la păstrarea nutrienţilor din alimente.
3. Oala sub presiune
„Sunt indicate doar cele din oţeluri inoxidabile alimentare.
Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de
preparare a mâncării și implicit salvarea calităţii alimentelor”,
potrivit informaţiilor cuprinse în cartea „Reînvaţă să gătești. Carte de
bucate sănătoase”.
4. Grătarul
Acest instrument de gătit se afla în același timp la rubrica Așa Da, cât și la rubrica Așa Nu
De ce nu este bun grătarul?
Dacă sub grătar se afla foc direct, grăsimea scursă din carne se aprinde și generează substanţe cancerigene.
Arderea cărbunilor generează de asemenea substanţe toxice, care contaminează carnea odată cu fumul.
Când este bun grătarul?
Atunci când grătarul este construit din două piese suprapuse, atunci
cănd căldura nu se află direct sub alimente (cazul grătarului care se
pune pe aragaz).
Atunci când grătarul este vertical (grătarele folosite la șaorma.
Vase de gătit - AȘA NU!
Un mare NU îl primește cuptorul cu microunde. Deși rapid atunci când nu
avem timp să gătim, acesta ne scurtează timpul până ajungem la medic!
Alimentele încălzite la microunde sunt devitalizate și nehrănitoare,
iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuși
toxici!
|
Autor: Revista Felicia Sursa: www.revistafelicia.ro Luni, 25 Iunie 2012 |
marți, 26 iunie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu