ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Sosul de roșii. Nici nu bănuiai cât poate să fie de sănătos

Sosul de roșii. Nici nu bănuiai cât poate să fie de sănătos
Sosul de roșii. Nici nu bănuiai cât poate să fie de sănătos
Sosul de roșii sau bulionul este un aliment semifluid, obţinut prin fierberea roșiilor pasate. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi prezintă în cartea sa "Și noi ce mai mâncăm?" cât de sănătos este sosul de roșii.
Un component al roșiei foarte sănătos este coaja. Aceasta conţine cea mai mare cantitate de licopen, un carotenoid care are acţiune antioxidantă și anticancerigenă. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că, prin fierbere, licopenul din roșii nu se inactivează, ci dimpotrivă devine mai biodisponibil, mai activ biologic.

Roșia în stare naturală este remineralizantă și revitalizant, fiind foarte bogată în potasiu, fosfor, calciu, oligoelemente, zinc, vitamina C, vitamine din complexul vitaminei B: B1, B2, B3, B6, retinol, acid folic și vitamina E. În plus, aceasta are acţiune laxativă și diuretică.

Un lucru extrem de important este că roșiile gătite au efect de prevenire a cancerului de prostată, mai ridicat decât în cazul roșiilor crude. Combinaţia de sos de roșii cu ulei de măsline stimulează asimilarea licopenului, mărind activitatea chemopreventivă a acestuia.
Dacă reducem aportul caloric și sporim consumul de preparate pe bază de roșii, legume contribuim la prevenirea bolilor de inimă.

Mai mult, roșia și sosul de roșii conţin substanţe cu efect de fluidizare a sângelui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, prin urmare a infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.

Potrivit unor studii, combinaţia sosului de roșii cu broccoli este și mai eficientă în prevenirea cancerului de prostată.

Pentru o siluetă de invidiat consumaţi roșii și derivate ale acesteia deoarece accelerează arderea grăsimilor.

O mâncare delicioasă care ajută și la prevenirea infarcturilor este: pizza tradiţională cu roșii și sos de roșii, italiană, cu blat din făină, griș integral de grâu dur. Blatul pizzei italiene este subţire și nu conţine grăsimi trans, ci numai ulei de măsline și brânză autentică. Ceea ce este important de reţinut, este că nu trebuie consumată excesiv.

Autor: Romania tv
Sursa: www.rtv.net  Vineri, 13 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu