ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Iedul bate mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied și decât puiul și vita

Iedul bate mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied și decât puiul și vita
Iedul  bate  mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied și decât puiul și vita Dacă nu vă place gustul mielului, medicii propun ca alternativă carnea de ied. E mai săracă în calorii decât puiul și e excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul.
De Paște mielul este nelipsit de pe masa românilor, însă are o carne grea, care nu îl face o opţiune prea sănătoasă.
O alternativă lăudată de medici este carnea de ied, care este bogată în proteine și minerale și este mai slabă.
Mai mult, specialiștii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol și decât puiul, fie el și fără piele. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în mușchi, așa cum se întâmplă în cazul vitei și porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie ușor eliminate la tăiare.
Mai slabă decât carnea de vită
Carne de vită, considerată una dintre cele mai sănătoase alimente, conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de altă parte, puiul are aceeași cantitate de grăsimi însă are mai multe calorii și grăsimi saturate.
"Carnea de ied și carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, și nu sunt supuse un regim intensiv de creștere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine", explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Trebuie pregătită la foc mic
Un aspect important este și faptul că nu are miros, cum se întâmplă la miel și oaie. Carnea de ied este și mai fragedă, dar doar dacă este pregătită cum trebuie.
Cel mai indicat e să o coaceţi la cuptor, încet, la temperaturi scăzute, pentru a evita să se întărească. O bună alternativă este și marinarea cărnii, care o va frăgezii și îi va da aroma pe care o doriţi.
Dacă aveţi posibilitatea să o afumaţi, carnea de ied preparată astfel este foarte gustoasă.
Asemenea mielului, iedul are și el o carne greu de digerat. Drobul, friptura, sau ciorba vor fi la fel de bune și dacă optaţi pentru carnea de ied.
Cu toate acestea, nutriţioniștii ne atrag atenţia că, de Paște ficatul și stomacul sunt puse greu la încercare.
"De Paște e un concert de alimente care se digeră greu, precum ouăle și preparatele din carne. Ar trebui măcar să alăturăm o salată, care ne detoxifică tubul digestiv. E indicat ca în preparate să nu punem și ceapă prăjită. Cartofii ar fi picătura care are face caloriile să expodeze", mai spune nutriţionistul Corina Zugravu .
26 de lei
costă în pieţe și în magazine un kilogram de carne de ied, în timp ce carnea de miel se vinde cu 24 de lei
Anul trecut, la 200 de miei sacrificaţi se tăia și un ied, afirmă șeful ANSVA, Constantin Lupescu. "Carnea de ied e mai rară la noi. Anul acesta, de exemplu, în controalele noastre nici nu am întâlnit iezi", adaugă el.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 13 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu