De ce devenim tot mai alergici |
Exagerarea măsurilor de igienă, darși expunerea zilnică la substanţe
chimice agresive duc la apariţia unor reacţii imunitare anormale.
Niciodată în istoria omenirii mediul în care trăim nu a fost mai
„dezinfectat" decât în prezent. Astăzi, facem duș de două ori pe zi,
folosim săpunuri și produse de curăţenie antibacteriene, bem lapte
pasteurizat, mâncăm fructe și legume spălate riguros și luăm antibiotice
chiar și pentru infecţii inofensive (și adeseori inutil). Stilul modern
de viaţă nu mai „antrenează" deci sistemul imunitar, care în trecut
intra în contact cu mult mai mulţi microbi.
Din acest motiv, el a ajuns să reacţioneze la contactul cu substanţe
inofensive, cum ar fi unele alimente, praful sau polenul, și să
determine reacţii alergice. Aceasta este teoria cea mai vehiculată de
specialiști cu privire la motivul pentru care tot mai multe persoane se
confruntă cu rinită alergică, astm și cu alergii alimentare ori
cutanate.
Există studii care susţin că alergiile sunt considerabil mai puţin
frecvente la copiii care trăiesc în mediul rural, comparativ cu cei de
la oraș. Sistemul lor imunitar este „antrenat" de microbii din sol și de
un tip de proteine numite endotoxine, provenite de la animale.
Nu toate tipurile de bacterii ne protejează însă de alergii.
Cercetătorii au observat, de exemplu, că incidenţa bolilor alergice este
crescută în cartierele sărace ale marilor orașe, unde condiţiile de
igienă nu sunt dintre cele mai bune.
Poluarea ne vulnerabilizează
Preocuparea excesivă pentru igienă nu este însă unicul motiv pentru
care alergiile au devenit tot mai frecvente în ultimul secol. Chiar și
persoanele care nu folosesc produse antibacteriene sau care nu iau des
antibiotice sunt expuse riscului de a dezvolta o alergie atâta vreme cât
trăiesc în orașe, pentru că poluarea joacă și ea un rol important.
„S-a urmărit care este evoluţia alergiilor în diverse părţi ale lumii
și unii autori susţin că există o tendinţă mai mare de dezvoltare a
alergiilor la oraș, în zonele puternic industrializate, acolo unde
există poluare intensă", spune medicul primar alergolog Camelia Berghea
de la Spitalului „Obregia" din București.
Pesticidele distrug bacteriile „bune"
Alergiile, cele alimentare îndeosebi, ar fi încă una dintre
consecinţele consumului de legume și de fructe „stropite" cu pesticide,
potrivit altei teorii. Aceste chimicale afectează bacteriile „bune" din
intestine, despre care studiile recente susţin că reprezintă o barieră
de protecţie împotriva substanţelor alergene care ajung la acest nivel.
Alergiile alimentare ar putea avea la origini și consumul tot mai mare
de alimente care conţin E-uri. Există un număr foarte mare de aditivi
alimentari utilizaţi la ora actuală în industria alimentară și
insuficiente studii privind efectele adverse pe care le pot crea.
Stăm totmai mult în casă
În societatea modernă, oamenii petrec tot mai mult timp în spaţii
închise. Acestea sunt medii propice dezvoltării unor alergeni cum ar fi
mucegaiurile, praful și acarienii. Prin urmare, mai mult timp petrecut
în casă înseamnă o expunere mai îndelungată la alergeni.
|
Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Luni, 23 Aprilie 2012 |
luni, 23 aprilie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu